DİSK’in “Artık yeter, geçinemiyoruz” eylemleri devam ediyor: Vergide adalet yasasının Meclis’ten geçirilmesi istendi

DİSK’in iki önce başlattığı “Artık yeter, geçinemiyoruz” eylemlerinin yenisi Ankara-Ulus’ta yapıldı. DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Birgül Kaya gelirde, vergide ve ülkede adalet istediklerini söyledi. Kaya, “1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla beraber, vergide adalet yasasının oy birliğiyle geçmesini istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Gelirde adalet, vergide adalet” temasıyla iki yıldır sürdürdüğü eylem ve etkinlikleri, “Artık yeter, geçinemiyoruz” sloganıyla devam ettiriyor. Ulus Atatürk Heykeli önünde bir araya gelen sendika üyeleri, daha önce siyasi partilere gönderdikleri “vergide adalet yasa tasarısı”nın yeni yasama yılında hayata geçirilmesini talep etti.

Sendika adına açıklama yapan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Birgül Kaya, “Artık yeter, geçinemiyoruz. Durmak bilmeyen zamların ve adaletsiz vergilerin yükü altında eziliyoruz” diye söze başladı. İşçilerin, emekçilerin ve emeklilerin yaşam savaşı verirken, birilerinin servetine servet kattığını dile getiren Kaya, “Bizden alıp patronlara veriyorlar, yoksulun cebinden zenginin kasasına kaynak aktarıyorlar. Halkın sofrasından çalıp, sermayenin banka hesaplarını büyütüyorlar” dedi.

“Vergide adalet” talebi

1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla beraber, vergide adalet yasasının oy birliğiyle Meclis’ten geçmesini istediklerini dile getiren Kaya, güvencesiz çalıştırma biçimlerine de son verilmesini talep etti:

“Kıdem tazminatına el uzatmaya kalkanları bir kez daha uyarıyoruz, bedeli ağır olur. Evet artık bıçak kemikte. Yaşadığımız gelir kaybının ve adaletsizliklerin son bulması için işçiden alıp patrona verenlerden, yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapan bu düzenden hesap sormak için, hak ettiğimiz insanca yaşamı kazanmak için Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda buluşuyoruz.”

Bu adaletsizliği hak etmediklerini dile getiren Kaya, “Ekonomik kriz derinleşirken, biz düşük gelirle mücadele ederken, yüksek vergiler ödüyoruz. İktidar, kamu kaynaklarını bir avuç sermayeye aktarırken; vergi afları ve teşviklerle onların servetine servet katarken, bizim emeğimiz, hakkımız, alın terimiz hiçe sayılıyor” dedi.

DİSK’ten en düşük emekli aylığı talebi

Bıçak kemiğe dayandı. Biz sustukça, adaletsizlik büyüyor; cebimize, ekmeğimize, haklarımıza daha fazla el uzatıyorlar” diyerek duruma tepki gösteren Kaya, artık ekmek ve adalet mücadelesini hep birlikte büyütmenin zamanı geldiğini belirtti:

“Gelirde, vergide ve ülkede adalet istiyoruz. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin artırılmasını istiyoruz. Bunun için sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”

“Emeklilikte adalet, emeklilere adalet ve insanca yaşam istiyoruz” diyen Kaya, en düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesini ve tüm emekli aylıklarının aynı oranda artırılmasını talep etti.

“Mücadeleyi büyütmek herkesin ortak sorumluluğu”

Mücadeleyi büyütmenin herkesin ortak sorumluluğu olduğunu hatırlatan Kaya, “Hepimize düşen görev konumuzu komşumuzu, sendikalı sendikasız tüm işçileri, emekçileri, emeklileri, tüm sınıf kardeşlerimizi meydanlara taşımaktır. Direne direne kazanacağız.” diyerek sözlerini noktaladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.