Ortadoğu’da bölgesel savaş riski azaldı mı?

İsrail ve Hizbullah’ın birbirlerini vurmasının ardından Ortadoğu’da gerilim bir kez daha yükseldi. Herkesin aklında şu soru var: Bölgede topyekûn bir savaş çıkar mı? İsrail ile Lübnan Hizbullah’ı arasındaki gerilimin azalmasının ardından bölgede bir savaş çıkma riski azaldı fakat İsrail’e her an misilleme saldırısı düzenlemeyi düşünen İran, Ortadoğu içn büyük bir tehdit oluşturuyor.

İsrail ve Hizbullah’tan karşılıklı hava ve füze saldırılarıyla Ortadoğu’da gerilim bir kez daha yükseldi. Pazar sabahı yerel saatle 04:30’da başlayan İsrail saldırıları, 2006’da taraflar arasındaki geniş çaplı savaştan bu yana en büyük ölçekli operasyon oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genelkurmay Başkanı Charles Q. Brown Jr., üç günlük Ortadoğu gezisinin ardından Reuters’a konuştu.

Charles Q. Brown Jr.

İsrail’in önce Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah komutanı Fuat Şükrü’yü daha sonra da İran’ın başkenti Tahran’da Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’yi öldürmesinin ardından bölgede gerilim bir kez daha yükselmiş, gözler Hizbullah ve İran’ın İsrail’e nasıl bir cevap vereceğine çevrilmişti.

ABD Genelkurmay Başkanı Charles Q. Brown, Reuters’ın “Ortadoğu’da bölgesel bir savaş riski azaldı mı?” sorusuna “Evet, biraz” yanıtını verdi. İran’ın atacağı bir sonraki adımı merak ettiklerini söyleyen Charles Q. Brown, “İran’ın nasıl tepki vereceği, İsrail’in de nasıl bir tepki vereceğini belirleyecek” dedi.

Brown, İran’ın vekilleri aracılığıyla saldırılar düzenleyebileceğine, Kızıldeniz’deki gemileri hedef alabileceğine dair riskler de bulunduğunu sözlerine ekledi. Brown, Yemen’deki Husileri “joker kart”a benzetti.

Moloz yığınları ve enkaz…
Han Yunus’ta son durum.

Gazze’de ateşkes mümkün mü?

Ortadoğu ile ilgili merak edilen bir diğer soru da neredeyse 11 aydır saldırıların sürdüğü Gazze’de ateşkes olup olmayacağı.

Ateşkes için gözlerin çevrildiği Mısır’ın başkenti Kahire’deki müzakerelerden sonuç çıkmadı.

Masada kim, ne istiyor?

Müzakerelerin kilit noktalarından biri, İsrail güçlerinin Gazze’nin Mısır sınırı boyunca uzanan ve Philadelphi Koridoru olarak bilinen toprak şeridinden çekilip çekilmeyeceği. Müzakerelerde bu koridorda yönetimin kimde olacağıyla ilgili arabulucuların birkaç farklı önerisi ortaya atıldı ancak Mısırlı kaynaklara göre hiçbir alternatif üzerinde mutabık kalınamadı.

İsrail’in uzlaşmaya yanaşmadığı başlıklardan birisi de, Hamas’ın serbest bırakılmasını istediği tutuklularla ilgili. İsrail bazı Filistinli tutukluların, serbest bırakılınca Gazze’yi terk etmelerini şart koştu.

Müzakerelerde zaman artık giderek daralıyor. Hem Gazze halkı için, hem İsrailli rehineler için ve hem de tüm bölge için.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.