17. Paralimpik Oyunları bu akşam saat 21.00’de Concorde Meydanı’nda yapılacak açılış töreni ile başlıyor. 28 Ağustos’ta başlayacak oyunlar, 8 Eylül’de sona erecek. Dünyanın dört bir yanından 4 bin 400 Paralimpik sporcu oyunlarda mücadelece edecek. Rekor katılımla oyunlarda yer alan Türkiye, 15 farklı branşta 93 sporcu ile madalya mücadelesi verecek. Açılış töreninde Ay-Yıldızlı bayrağı para yüzücü Sevilay Öztürk ve para tekvandocu Mahmut Bozteke taşıyacak.
17. Paralimpik Oyunları bu akşam Türkiye saati ile 21.00’de Fransa’nın başkenti Paris’in Concorde Meydanı’nda yapılacak açılış töreni ile başlıyor. Toplamda 4 bin 400 sporcunun mücadele edeceği oyunlar, 8 Eylül’de sona erecek. Paralimpik Oyunları’nın açılış töreni tıpkı Olimpiyat Oyunları’nda da olduğu gibi stadyum dışında düzenlenecek ilk Paralimpik açılış töreni olarak tarihe geçecek. Concorde Meydanı’nda başlayacak tören, Champs-Elysees boyunca devam edecek.
Bu tarihi açılış seremonisi, yalnızca Paralimpik sporcuları onurlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda dünya çapında milyonlarca izleyiciyi büyüleyecek bir gösteri sunacak. Paris 2024 Organizasyon Komitesi’nin Sanat Yönetmeni Thomas Jolly tarafından yönetilecek olan bu etkinlik, görkemli ve yenilikçi bir konseptle izleyicilere unutulmaz anlar yaşatmayı hedefliyor. Jolly, “Bu, benim için öncelikle muazzam bir ilham kaynağı. Paris’in kalbinde, Paralimpik sporcuların ve taşıdıkları değerlerin vurgulandığı bir gösteri yaratmak için sabırsızlanıyorum” sözleriyle açılış seremonisinin önemini vurguladı.
Açılış seremonisi, dünyadan 184 delegasyonu ve 6.000’den fazla sporcuyu ağırlayacak. Paralimpik sporcuların ve yetkililerin katılacağı bu büyük geçit töreni, Paris’in ikonik Champs-Elysées boyunca gerçekleştirilecek. Ardından, Place de la Concorde’da resmi tören ve sanatsal gösteriler izleyicilerle buluşacak. Bu etkinlik, sadece sporun değil, aynı zamanda evrensel erişilebilirlik ve dahil etme gibi değerlerin de öne çıktığı bir kutlama olacak. Paris 2024, engelli bireylerin topluma daha fazla dahil edilmesine katkıda bulunmak amacıyla bu oyunları ve açılış seremonisini, kalıcı bir miras bırakacak şekilde tasarladı.
Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nın açılış seremonisi, yalnızca bir spor etkinliği olmanın ötesinde, engellilik algısını değiştirme ve toplumsal katılımı teşvik etme misyonunu da üstleniyor. Paris 2024 Organizasyon Komitesi Başkanı Tony Estanguet, bu seremoninin Fransa’nın Paralimpik Oyunları’na ilk kez ev sahipliği yapması nedeniyle büyük bir dönüm noktası olduğunu ve bu oyunların, engelli bireylerin topluma dahil edilmesi için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Estanguet, “Bu oyunlar, engellilik konusundaki algıyı değiştirmek ve daha kapsayıcı bir toplum inşa etmek için eşsiz bir fırsat sunuyor” ifadelerini kullandı.
18 tesis ve 22 branşta yapılacak organizasyonda toplamda 542 madalya sahiplerini bulacak. Paralimpik Oyunları’nda kullanılacak tesislerin 16’sı 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda da kullanılmıştı.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ise sekizinci kez yer alacağı Paralimpik Oyunları’nda rekor katılım ile 15 branşta, 48’i kadın, 45’i erkek olmak üzere 93 sporcuyla oyunlarda yer alacak. Daha önce yedi kez Paralimpik Oyunları’nda yer alan Türkiye, 9 farklı branşta, 8 altın, 10 gümüş ve 20 bronz olmak üzere 38 madalya kazandı. Milli sporcular masa tenisinde 10, judoda 6, atıcılık, halter ve okçulukta 5’er, golbolde 3, tekvandoda 2, atletizm ve yüzmede birer madalya aldı.
Türkiye’de son iki Paralimpik Oyunları golbol branşında (2016 Rio ve 2020 Tokyo) altın madalya kazanan Türkiye Kadın Milli Takımı, en başarılı olduğumuz branşların başında geliyor.
Türkiye’yi Paralimpik Oyunları’nda temsil edecek Türkiye Milli Paralimpik Komtesi kadrosuna buradan ulaşabilirsiniz.
Ve sayaç sona erdi;
— Türk Paralimpik (@TurkParalimpik) August 28, 2024
Paris 2024 Paralimpik Oyunları, tarihte ilk kez stadyum dışında gerçekleşecek açılış seremonisiyle başlıyor!
Place de la Concorde ve Champs-Elysées boyunca Paris’in kalbinde gerçekleşecek bu muhteşem gösteride, Türkiye bayrağını gururla Sevilay Öztürk ve… pic.twitter.com/x04NcFeKFj
Yazan: Yahya Kemal Doğan