Mali ordusunun İHA’larla sivilleri vurduğu iddiası: 11’i çocuk 21 ölü

Mali’nin kuzeyindeki Tinzaouaten kasabasında gerçekleşen insansız hava aracı saldırılarında, 11’i çocuk olmak üzere en az 21 sivilin öldüğü bildirildi. Mali ordusu saldırının teröristleri hedef aldığını belirtirken ayrılıkçı gruplar sivil kayıplar konusunda endişelerini dile getiriyor.

Mali’nin kuzeyinde Tuareg kökenli ayrılıkçı grupların sözcüsü, Tinzaouaten kasabasına düzenlenen drone saldırılarında 21 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ölenlerin 11’inin çocuk olduğu belirtildi. Saldırıda onlarca kişinin de yaralandığı aktarıldı. Ayrılıkçı koalisyon adına açıklama yapan Mohamed Elmaouloud Ramadane, saldırının önce bir eczaneyi hedef aldığını, ardından ilk hasarın olduğu bölgeye toplanan insanlara yönelik yeni saldırılar düzenlendiğini belirtti. Ramadane, “Bu suç niteliğindeki saldırıların geçici bilançosu 21 sivil ölü, bunların 11’i çocuk ve eczane müdürü, onlarca yaralı ve büyük maddi hasar şeklinde” ifadelerini kullandı.

Mali ordusu: “Teröristleri hedef aldık”

Mali ordusu ulusal televizyonda yaptığı açıklamada saldırıyı doğrulayarak, “teröristleri hedef alan hassas vuruşlar” gerçekleştirildiğini savundu. Ordu Genel Kurmay Başkanlığı, “25 Ağustos 2024 sabahı Tinzaouatine bölgesinde hava saldırıları gerçekleştirildiğini doğruluyoruz. Bu hassas vuruşlar teröristleri hedef aldı” açıklamasını yaptı. Ancak ayrılıkçı gruplar, saldırıda bir eczane ve sivillerin hedef alındığını öne sürdü.

Tinzaouaten’de artan gerilim

Tinzaouaten daha önce de hava saldırılarına sahne olmuştu. Temmuz ayında yaşanan çatışmalarda ayrılıkçı gruplar çok sayıda Mali askerini ve Rus Wagner Grubu paralı askerini öldürdüklerini iddia etmişti. Ayrılıkçılar, bu saldırılarda en az 47 askeri ve 84 Wagner paralı askerini öldürdüklerini öne sürmüştü, ancak ordu bu can kaybı rakamlarını doğrulamamıştı. Saldırının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Mali ve ordusuna “sağlam desteğini” yinelemişti. Mali ordusu ise Wagner savaşçılarının ülkede yalnızca orduyu eğiten “eğitmenler” olarak bulunduğunu iddia etmişti.

Fas merkezli Policy Center for the New South düşünce kuruluşundan kıdemli uzman Rida Lyammouri, Mali güçlerinin ve Rus paralı askerlerinin bölgede “güçlü bir varlığı” olmadığını belirterek, drone saldırılarının tek seçenek olduğunu söyledi. Lyammouri, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, “Bu nedenle siviller de dahil olmak üzere hava saldırılarının, kuzey Mali’deki Wagner paralı askerlerinin son zamanlarda yaşadığı büyük geri adımın ardından bir intikam eylemi olarak artması bekleniyor” dedi.

Mali’de karmaşık siyasi manzara

2020’deki askeri darbeden bu yana Mali ordusu ülke kontrolü için mücadele ediyor. Ülke bir yandan ayrılıkçılarla uğraşırken, diğer yandan yıllardır El Kaide bağlantılı silahlı gruplarla karşı karşıya. Mali, 2012’de Tuareg isyanının El Kaide destekli silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesinin ardından bu gruplarla mücadele ediyor. Sekiz yıllık bir ateşkes döneminin ardından Ağustos 2023’te ordu ve isyancılar arasında çatışmalar yeniden başladı.

Albay Assimi Goita liderliğindeki askeri hükümet, eski müttefiki ve sömürgeci güç Fransa’dan uzaklaşarak Rusya’ya yakınlaştı. Bu da Wagner paralı askerlerinin ülkeye konuşlanmasına yol açtı. Uzmanlar, bu stratejik değişimin ülkedeki istikrarsızlığı daha da artırdığını ve sivillerin güvenliğini tehlikeye attığını belirtiyor. Uluslararası toplum, Mali’deki durumu endişeyle izlerken, bölgesel istikrar için çözüm arayışları devam ediyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.