Türkiye ve petrol devi Shell 10 yıl vadeli tedarik anlaşması imzaladı. BOTAŞ ile Shell arasındaki anlaşmaya göre Shell, yılda 4 milyar m3 LNG gönderecek. İşte anlaşmanın detayları.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşma 2027’de yürürlüğe girecek. Buna göre Shell 10 yıl boyunca yılda 4 milyar metreküplük LNG kargosunun Türkiye’ye gönderecek. Bu miktar, Türkiye’nin 2023’teki doğalgaz talebinin yüzde 8’ine denk geliyor.
BOTAŞ geçen mayısta da Amerikan devi Exxon Mobil’le anlaşma imzalamıştı.
Türkiye, tüketim ihtiyacının tamamına yakınını ithal gazla karşılıyor. Geçen yıl tüketilen 50,5 milyar metreküp doğalgazın yüzde 28,3’ü LNG’ydi. BOTAŞ, Rusya, Azerbaycan ve İran’dan doğalgaz; Cezayir ve ABD’den de alım yapıyor.
LNG nedir?
Doğal gaz, atmosfer basıncında -162°C’a kadar soğutulduğunda yoğuşarak sıvı faza geçer. Buna sıvı doğalgaz” (LNG -Liquified Natural Gas) denir.
LNG, kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan, sıvı fazda bir yakıttır. Bu gaz kreyojenik (çok soğuk) şartlarda depolanır.
Tüketime, gaz fazında sunulmaktadır ve iletim ile depolama basınçları, 1 ile 5 bar arasındadır.
LNG ile yüksek miktardaki doğal gaz, düşük basınçlar altında hacmi yaklaşık 600 kez küçültülerek sıvı halde saklanabilmektedir.
Bu özellik, doğal gazın taşınmasını da kolaylaştırıyor.
Doğal gazın sıvılaştırılması aşamasında bünyesindeki ağır hidrokarbonlar arındırılıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bu durum LNG’nin boru doğal gazına kıyasla daha temiz ve daha yüksek enerji değerine sahip olmasını sağlıyor.
Kaynak: Reuters