Rusya’dan Pavel Durov açıklaması: “Fazla özgürdü, kendi sonunu hazırladı”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa’da gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Telegram’ın CEO’su ve kurucusu Pavel Durov hakkında açıklama yaptı. Lavrov, Durov’un Telegram’ı yönetirken “çok özgür” bir yaklaşım sergilediğini, özgür davranmasının da kendi sonunu hazırladığını savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da Dışişleri Bakanlığı’na bağlı MGIMO Üniversitesi’nde öğrencilerle konuştu. Durov’a yönelik soruşturmanın “Rusya üzerinde nüfuz oluşturmak için Batı’nın kullandığı daha geniş siyasi hilenin” bir parçası olduğu argümanını tekrar eden Lavrov, Durov’un “çok özgür” davrandığına vurgu yaptı:

“Pavel Durov fazla özgürdü; parlak buluşunu ılımlılaştırma yönünde Batı’nın verdiği tavsiyeyi dinlemedi.”

Sergey Lavrov.

“Siyasi bir karar değil”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’un gözaltına alınmasının siyasi nedenlerle ilişkili olduğu iddialarına yanıt vermişti.

Bu iddiaların “yanlış” olduğunu ve ülkesinin ifade özgürlüğüne bağlı olduğunu vurgulayan Macron, X hesabından şu açıklamayı yapmıştı:

“Hukuk devletinde özgürlükler, gerek sosyal medya gerekse gerçek yaşamda, vatandaşları korumak ve temel haklarına saygı gösterilmesini sağlamak üzere hukuk çerçevesinde kullanılır. Telegram başkanının Fransa topraklarında tutuklanması, süregelen bir hukuki soruşturma kapsamında gerçekleşmiştir. Hiçbir şekilde siyasi bir karar değildir. Konuyla ilgili karar yargıçlara aittir.”

Sosyal haberleşme uygulaması Telegram’ın CEO’su Pavel Durov (39), Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden iner inmez gözaltına alınmıştı.

Pavel Durov kimdir?

Rusya’nın Mark Zuckerberg’i olarak görülen Pavel Durov, Rusya’da doğdu.

2006 yılında sosyal ağı Vkontakte’yi kurdu. Vkontakte, Rusya’da hâlâ en popüler ağlardan biri.

Pavel Durov.

Durov, 2014’te ortaklık yapısının değişmesinin ardından şirketten ayrıldı. Vkontakte’nin yüzde 52’si o yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus oligark Alişer Usmanov’un kontrolüne geçmişti.

Durov ve kardeşi Nikolai, 2013’te şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’ı kurdu.

Rus hükümetinin kendilerinden “muhalif toplulukları engellemesi” talebine olumlu yanıt vermeyince Durov, Rusya’dan ayrıldı ve Dubai’ye yerleşti. Kendisinin hem Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’dan çifte vatandaşlığı var.

Telegram özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde oldukça popüler.

Telegram, Durov’un kullanıcı verilerini vermeyi reddetmesinin ardından 2018 yılında Rusya’da yasaklanmıştı. Bu yasak 2021’de geri çekildi.

Amerikan iş ve ekonomi dergisi Forbes’a göre Durov’un serveti yaklaşık 15,5 milyar dolar.

Rusya’dan ayrıldığı ve şirketi için yeni bir ülke aradığı dönemde Durov, “Herhangi birinden emir almaktansa özgür olmayı tercih ederim” demişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.