Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, bu sezon ülkemizi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil edecek. Tarihte ilk kez üç temsilcimiz de aynı organizasyonda boy gösterecek. Takımlarımızın fikstürleri ise bir hayli garip. Sarı-lacivertliler ve sarı-kırmızılılar, Avrupa dönüşü lig maçlarının çoğunu iç sahada oynarken; siyah-beyazlılar ise Avrupa maçlarının ardından deplasmana gidecek.
Fenerbahçe ve Galatasaray’a iç saha, Beşiktaş’a deplasman
Galatasaray ve Fenerbahçe’nin UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına kalamamasının ardından gözler UEFA Avrupa Ligi’ne çevrildi. Avrupa’nın iki numaralı organizasyonunda Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, ülkemizi temsil edecek.
UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi, bu sezondan itibaren klasik grup formatı yerine 36’şar takımın katılımıyla lig usulüyle düzenlenecek.
Avrupa Ligi’nde her takım, 4’ü içeride, 4’ü dışarıda olmak üzere 8’er rakiple karşılaşacak. Konferans Ligi’nde ise her ekip, 3’ü içeride, 3’ü dışarıda olmak üzere 6’şar rakiple mücadele edecek. Takımlar, iki turnuvada da 4 torbadan ikişer ekiple eşleşecek.
İki turnuvada da ilk 8’e giren takımlar doğrudan son 16 turuna yükselecek. Liglerde 9-24. sırayı alan ekipler ise play-off turunda karşılaşarak son 16 turu bileti almaya çalışacak. Play-off turundan itibaren çift maçlı eleme sistemine geçilecek.
Avrupa Ligi’ndeki rakipler ve program
Beşiktaş’ın Avrupa Ligi grup aşamasındaki rakipleri:
Eintracht Frankfurt, Ajax (D), Maccabi Tel-Aviv, Lyon (D), Malmö, Bodo/Glimt (D), Atletic Bilbao, Twente(D)
Fenerbahçe’nin Avrupa Ligi grup aşamasındaki rakipleri:
Manchester United, Slavia Prag (D), Lyon, AZ Alkmaar (D), Union SG, Midtjylland (D), Athletic Bilbao, Twente (D)
Galatasaray’ın Avrupa Ligi grup aşamasındaki rakipleri:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Tottenham, Ajax (D), PAOK, AZ Alkmaar (D), Dinamo Kiev, Malmö (D), Elfsborg, RFS (D)
UEFA’dan yapılan açıklamaya göre üç takımın “Kupa 2″deki fikstürü şöyle:
1. hafta
25 Eylül Çarşamba:
22.00 Galatasaray-PAOK
26 Eylül Perşembe:
19.45 Fenerbahçe-Union Saint-Gilloise
22.00 Ajax-Beşiktaş
2. hafta
3 Ekim Perşembe:
19.45 RFS-Galatasaray
22.00 Beşiktaş-Eintracht Frankfurt
22.00 Twente-Fenerbahçe
3. hafta
23 Ekim Çarşamba:
17.30 Galatasaray-Eifsborg
24 Ekim Perşembe:
22.00 Fenerbahçe-Manchester United
22.00 Olimpik Lyon-Beşiktaş
4. hafta
6 Kasım Çarşamba:
18.30 Beşiktaş-Malmö
7 Kasım Perşembe:
20.45 Galatasaray-Tottenham
23.00 AZ Alkmaar-Fenerbahçe
5. hafta
28 Kasım Perşembe:
20.45 AZ Alkmaar-Galatasaray
20.45 Beşiktaş-Maccabi Tel Aviv
23.00 Slavia Prag-Fenerbahçe
6. hafta
11 Aralık Çarşamba:
18.30 Fenerbahçe-Athletic Bilbao
12 Aralık Perşembe:
20.45 Malmö-Galatasaray
23.00 Bodo/Glimt-Beşiktaş
7. hafta
21 Ocak 2025 Salı:
18.30 Galatasaray-Dinamo Kiev
22 Ocak 2025 Çarşamba:
18.30 Beşiktaş-Athletic Bilbao
23 Ocak 2025 Perşembe:
20.45 Fenerbahçe-Olimpik Lyon
8. hafta
30 Ocak 2025 Perşembe 23.00:
Ajax-Galatasaray
Midtjylland-Fenerbahçe
Twente-Beşiktaş
Temsilcilerimizin, Avrupa Ligi’ndeki fikstürlerinin belli olmasının ardından ligin seyrini değiştirebilecek bir ‘adaletsizlik’ göze çarptı. Avrupa Ligi maçları dönüşü takımlarımızdan Beşiktaş, tüm maçlarını deplasmanlarda oynayacak. Fenerbahçe, tüm maçlarını iç sahada oynarken; Galatasaray ise sadece 1 kez deplasmana gidecek.
Avrupa Ligi maçları dönüşü takımlarımızın fikstürü.
Galatasaray: 7 iç saha, 1 deplasman
Fenerbahçe: 6 iç saha, 1 Bay, 1 deplasman
Beşiktaş: 7 deplasman, 1 Bay
Yazan: Kubilayhan Kavrazlı
Editör: Yahya Kemal Doğan