Rusya, ABD seçimlerine müdahale iddialarını reddetti: Misillemeye hazırlanıyor

Rusya ve ABD arasındaki medya gerginliği yeni bir boyut kazandı. ABD’nin Rus medya yöneticilerine ve devlet yayıncısı RT’ye yönelik suçlamalarına Rusya’da tepkiyle karşılandı. Rusya, ABD medyasına yönelik misillemede bulunacağını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova

ABD’nin suçlamaları

ABD, Russia Today’in (RT) iki çalışanına manipülasyon suçlaması yöneltti. İddiaya göre, RT çalışanları ABD’nin başkanlık seçimlerini etkilemeye çalıştı. İki RT çalışanının bir Amerikan şirketini kiralamayı planladıkları öne sürüldü.

Amerika’da resmi makamlar bu kişileri seçimleri etkileyecek içerik üretmekle suçluyor.

ABD bu suçlamalar doğrultusunda, RT’nin üst düzey editörünü de hedef aldı. ABD Margarita Simonyan’a yönelik yaptırımlar açıkladı.

Yetkililer, Rusya’nın ABD’deki siyasi bölünmeleri derinleştirmek istediğini iddia etti. ABD bu faaliyetlerin Ukrayna’ya yapılan yardımlara halk desteğini azaltmayı hedeflediğini öne sürdü.

Putin uzun zamandır Rus medyasını susturmakla itham ediliyor

“Rusya misilleme yapacak”

Rusya Dışişleri Bakanlığı bu hamleleri sert şekilde eleştirdi. Sözcü Maria Zakharova açıklama yaptı. ABD’nin amacının muhalif sesleri susturmak olduğunu öne sürdü. ABD seçmenlerinde Rusya korkusu yaratmak istediklerini iddia etti.

Zakharova, yaşananlar için “liberal demokrasilerin çöküşü” ifadesini kullandı. Rusya’nın bu duruma yanıt vereceğini de belirtti. Zakharova Rus gazetecilerin engellenmesine karşı uyardı.

ABD’nin bu tür girişimlerine Rusya’nın misilleme yapacağını söyledi.

Basın özgürlüğü tartışmaları

Rusya’da basın özgürlüğü konusu uzun zamandır tartışılıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler, bir basın özgürlüğü listesi yayınladı. Bu listede Rusya 180 ülke arasında 162. sırada. ABD ise 55. sırada yer alıyor. Norveç listenin başında, Eritre ise en sonda.

Rusya’da medya kontrolü

Rusya, Ukrayna işgalinden sonra medya kontrolünü artırdı. Putin, savaşla beraber birçok bağımsız haber kuruluşunu kapattı. Rusya’da hükümet gazetecileri ve aktivistleri ‘yabancı ajan’ ilan etti. Bu durum, ülkedeki basın özgürlüğünü ciddi şekilde etkiledi.

Son yıllarda birçok Batılı gazeteci Rusya’yı terk etti.

Bu süreçte Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich tutuklandı. Bu olay, daha fazla gazetecinin ülkeyi terk etmesine neden oldu. Şu anda Rusya’da çok az Amerikalı muhabir var.

Rus yetkililer, Batı medyasının taraflı yayın yaptığını iddia ediyor. Batı medyası Ukrayna’ya aşırı hoşgörülü davranmakla itham ediliyor.

Ruslar batı medyasında çıkan savaş haberlerinin taraflı olduğunu iddia ediyor. Ayrıca Rusya’ya karşı olumsuz bir tutum olduğunu belirtiyor.

ABD seçimlerine müdahale iddiaları

RT ise ABD’nin suçlamalarına alaycı bir yanıt verdi.

“Hayatta üç şey kesindir” diye başlayan bir bildiri yayınlayan RT, bu üç şeyi “ölüm, vergiler ve RT’nin seçimlere müdahalesi” olarak saydı.

RT, ABD’deki faaliyetlerini daha önce durdurmuştu.

Kremlin, seçimlere müdahale iddialarını kesin bir dille reddediyor. ABD istihbaratının iddialarını “saçma” olarak nitelendirdi. Rus yetkililer, ABD’nin de Rusya’nın iç işlerine karıştığını öne sürüyor.

Rus milletvekili Maria Butina da açıklamalarda bulundu. ABD’nin iddialarını saçma bulduğunu söyledi. Rusya’nın ABD seçimlerinin sonucunu önemsemediğini belirtti. Ona göre, seçimlerin tek kazananı ABD askeri-sanayi kompleksi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.