Ukrayna parlamentosu, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin önerdiği 9 yeni bakanın atamasını onayladı. Bu, Rusya’nın 2022’deki geniş çaplı Ukrayna işgalinden bu yana yapılan en kapsamlı hükümet değişikliği oldu. Atamalar arasında Dışişleri Bakanı ve iki başbakan yardımcısı da bulunuyor.
Yeni Dışişleri Bakanı tecrübeli bir diplomat
49 yaşındaki deneyimli diplomat Andrii Sybiha, dışişleri bakanlığı görevini devraldı. Sybiha, son yıllarda Batı’da Ukrayna’nın en tanınan yüzlerinden biri olan Kuleba’nın yerine geçti. Kariyeri boyunca çeşitli diplomatik görevlerde bulunan Sybiha, bir süredir Zelenskiy’nin ofisinde çalışıyordu. Ayrıca daha önce Türkiye’de büyükelçilik görevini de yürütmüştü.
Öte yandan bu atamayla dış politikada büyük değişiklikler beklenmiyor. Çünkü savaş başladığından beri dış ilişkilerde başrolün Zelenskiy’de olduğu biliniyor.
Ancak atama, Ukrayna’nın müttefiklerinden daha fazla yardım istediği ve Çin ve Hindistan’ı ikna etmeye çalıştığı hassas bir diplomatik döneme denk geldi.
“Yeni enerjiye ihtiyacımız var”
Devlet Başkanı Zelenskiy, savaşın kritik bir aşamasında gerçekleşen bu değişiklikler hakkında “Ülkenin yeni enerjiye ihtiyacı var” açıklamasını yaptı.
Zelenskiy bu ay ABD’ye giderek Başkan Joe Biden’a “zafer planı”nı sunmayı planlıyor. Bu ziyaret, Ukrayna için kritik önem taşıyor.
Yeni bakanlar ve görevleri
Adalet Bakanlığı’na getirilen Olha Stefanyshina, 38 yaşında ve daha geniş bir sorumluluk alanıyla göreve geldi. Eski görevi olan AB ve NATO üyelik süreçlerini yönetmenin yanı sıra, bu hafta istifa eden Adalet Bakanı’nın görevini de üstlendi.
Stefanyshina, milletvekillerine yaptığı konuşmada Ukrayna’nın AB üyesi olabilmesi için “yüzlerce ve binlerce” yasal değişikliğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Herman Smetanin ise 32 yaşındaki eski mühendis. Smetanin yerli silah üretiminden sorumlu Stratejik Sanayi Bakanı olarak göreve başlayacak. Smetanin, geçen yıl devlete ait ana silah şirketinin başına getirilmesiyle başlayan hızlı yükselişini sürdürdü.
Zelenskiy’nin ofisinin eski başkan yardımcısı Oleksiy Kuleba, Altyapıdan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Bu önemli görev, potansiyel olarak büyük finansal akışların denetimini içeriyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Parlamento ayrıca Tarım, Kültür, Çevre, Gazi İşleri ve Spor Bakanlarının atamalarını da onayladı.
Kabine değişikliğinin anlamı
Uzmanlar, sıkıyönetim nedeniyle seçim yapılamadığı için kabine değişikliğinin siyasi yenilenme hissi yarattığını belirtiyor. Kyiv merkezli kamuoyu araştırma şirketi KIIS’in yönetici direktörü Anton Hrushetskyi, “İnsanlar şu anda seçim yapılmasına karşı. Bu nedenle yetkilileri yenilemek ve ‘biraz buhar atmak’ için tek yol hükümetteki yetkilileri değiştirmek” dedi.
Ancak muhalefet milletvekili Dmytro Razumkov, atamaların büyük değişikliklere yol açmayacağını öngörüyor. Razumkov, çoğu kararın sonuçta sıkıyönetim altında önemli acil durum yetkileri verilen Zelenskiy’nin ofisinde alındığını söyledi.
Başbakan Denys Shmyhal ise “Yeni bakanlar zor görevlerle karşı karşıya, ancak deneyim ve becerilerinin devletimizin stratejik hedeflerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olacağından eminim” açıklamasını yaptı.
Zelenskiy’nin öncelikleri ve beklentiler
Zelenskiy son ulusa sesleniş konuşmasında mevcut önceliklerini Batı’dan hava savunma sistemleri temin etmek, cephedeki durumu iyileştirmek ve ülkenin yeniden inşası için dış yardım almak olarak sıraladı.
Ayrıca müttefiklerin Batı silahlarının Rusya’ya uzun menzilli saldırılarda kullanılmasına izin veren kısıtlamaları kaldırmasını talep ediyor.
Ukrayna lideri, ekibinin Eylül ayında savaşta inisiyatifi yeniden ele geçirmeyi amaçlayan yabancı ortaklarla birkaç önemli toplantı hazırladığını söyledi. Alman Der Spiegel’in haberine göre Zelenskiy, 6 Eylül Cuma günü Ramstein grubunun toplantısına katılacak. Ramstein grubunu Ukrayna’ya silah tedarik eden ülkeler oluşturuyor.
Bu arada Rus kuvvetleri doğuda ilerliyor ve cephe hattından uzaktaki Kyiv ve diğer Ukrayna şehirlerine yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarını artırdı. Neredeyse her gün gerçekleşen bu saldırılar, enerji sektörü ve diğer altyapıları hedef alıyor.