Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde insani yardım dağıtımı sırasında Rus saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 3 Kızılhaç çalışanı öldü. 2 kişi ise yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy saldırıyı kınadı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Donetsk bölgesinde 3 çalışanının öldüğünü bildirdi. Olay, cephe hattında planlanan yardım dağıtımı sırasında meydana geldi. ICRC’den yapılan açıklamada 2 çalışanın da yaralandığı belirtildi.
Yardım dağıtımı henüz başlamamıştı
ICRC, saldırı anında yardım dağıtımının başlamadığını ve sivillerin etkilenmediğini açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, saldırıdan Rusya’yı sorumlu tuttu. Saldırıyı bir “savaş suçu” olarak tanımlayan Zelenskiy Rusya’yı kınadı.
ICRC, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine dair henüz açıklama yapmadı.
Kızılhaç başkanından açıklama
ICRC Başkanı Mirjana Spoljaric, saldırıyı kınadı. Spoljaric, yardım dağıtım noktasına saldırı düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Ekip, Donetsk şehrinin kuzeyindeki Viroliubivka köyünde yardım hazırlığı yapıyordu.
ICRC, Donetsk bölgesinde düzenli olarak faaliyet gösteriyor. Araçlarda görünür şekilde Kızılhaç logosu kullanılıyor.
ICRC, son iki yılda dünya genelinde öldürülen yardım görevlisi sayısında artış olduğunu bildirdi.
Ukraynalı yetkililer olayı doğruladı
Donetsk Valisi Vadym Filashkin, Viroliubivka köyünün bombalandığını açıkladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Başsavcılık, ICRC çalışanlarının kış öncesi ısınma için yakıt briketleri getirdiğini bildirdi.
İki yaralı çalışan ise hastanede tedavi ediliyor.
Zelenskiy: “Rus füzesi tahıl taşıyan gemiyi de hedef aldı”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Karadeniz’de bir Rus füzesinin sivil bir gemiyi vurduğunu da açıkladı.
Gemi, Ukrayna’dan tahıl taşıyordu ve Ukrayna sularını terk etmişti.
Zelenskiy, geminin Mısır’a gitmekte olduğunu ve saldırıda can kaybı yaşanmadığını belirtti.
Saldırı deniz ticaretini tehdit ediyor
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, saldırıyı “seyrüsefer özgürlüğüne ve küresel gıda güvenliğine yönelik küstah bir saldırı” olarak nitelendirdi.
Zelenskiy, Ukrayna’nın Afrika ve Orta Doğu ülkelerine gıda sevkiyatının kritik önemde olduğunu vurguladı.
Kaynak: Reuters