Özgür Özel, Numan Kurtulmuş’a Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinde sitem etti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin Didim’deki cenaze törenine katıldı. Özel, törende sadece TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un konuşmasının atmosfere yakışmadığını dile getirerek, bu konudaki sitemlerini Kurtulmuş’a tören sonrası iletti. Kurtulmuş da Özel’e, “Siz de konuşsaydınız benden farklı bir şey mi söyleyecektiniz” diyerek yanıt verdi.

Özgür Özel ve Numan Kurtulmuş, Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinde atıştı
Özgür Özel, Numan Kurtulmuş’a Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinde sitem etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Didim Merkez Camii’nde, Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenaze törenine katıldı.

Cenaze töreninin ardından törende sadece TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş konuştu. Bu duruma tepki gösteren Özel, Kurtulmuş’a, “Her iki çift laf kıymetli ama dinlemeyi bilene. Böyle günde halen daha ikilik, halen daha siyasi şey yaratıyorsunuz ya… Burada bizim de ağzımızdan çıkacak iki çift lafın çok yerde kıymeti olur. Takdir sizin ama hem tarafsızım deyip, hem böyle işlerin içine girmek, din görevlilerini bu işe alet etmek, bunlar hoş olmadı. Olmadı, hiç yakışmadı. Bizim ağzımızdan çıkacak iki çift lafın önemli anlamı olur. Din görevlilerini bu işlere alet etmek, olmadı” dedi.

Kurtulmuş’un, “Siz de konuşsaydınız benden farklı bir şey mi söyleyecektiniz” sözleri üzerine, Özel, “Onu ben takdir ederim” yanıtını verdi.

“Tepkimi dile getirdim”

Özel, törende yaşananların sorulması üzerine, şunları söyledi:

“Hepimiz Ayşenur kardeşimizin cenazesine katılmak üzere Didim’e geldik. Arkadaşlarımız cenazede konuşmalar olabileceğini iletti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Meclis Başkanı’nın konuşması için bir kürsü kurulduğunu öğrendim. Buna partililerimizin itirazı üzerine kürsü kaldırıldı. Sayın Meclis Başkanı’nı aradım. ‘Ankara’dan buraya kadar gelmişim, hepiniz adına bir konuşma yapmam uygun olur’ dedi. Ben de kendisine, ‘Tarafsız bir Meclis Başkanı olarak konuşsaydınız münasip olurdu ancak son dönemdeki tutumlarınızdan sonra tarafsızlığınızı kabul etmek sorun yaratır. Bu nedenle ana muhalefet partisi genel başkanı olarak benim varsa diğer siyasi partilerin genel başkanlarının da birer ikişer cümle kurması hem Ayşenur’un davasına hem Filistin davasına katkı sağlar. İsterseniz bunu siz teklif edin’ dedim. Ancak din görevlisinin mikrofonu uzatmasını sağlayarak fiili durum yarattılar, bu konuyu oldubittiye getirdiler. Cenaze uğurlanana kadar hiçbir şey söylemedim. Cenazeyi yolcu ettikten sonra münasip bir dille kendisine bu konudaki tepkimi dile getirdim.”

Ne olmuştu?

Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül’de Batı Şeria’da Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde İsrail’in yasa dışı yerleşim projelerine karşı düzenlenen gösteriye katılmış ve başından vurulmuştu.

Filistin medyasında yer alan haberlere göre Eygi, Filistinli köylüleri İsrailli yerleşimcilerin şiddetinden korumak için yürütülen bir kampanyada yer alıyordu.

Faz3a kampanyasının üyesi olduğu iddia edilen Eygi, askeri operasyonlara ve yerleşimci saldırılarına karşı Filistinli çiftçileri destekliyordu.

Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi 13 Eylül’de Türkiye’ye getirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.