Erdoğan’dan Esad ile görüşme mesajı: “Hazırız, karşı taraftan yanıt bekliyoruz”

Erdoğan ve Esad.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak üzere gideceği Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Suriye ile ilişkilere dair konuşan Erdoğan, “Esad ile görüşmeye hazırız, yanıt bekliyoruz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın gündeminde Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler de vardı.

Erdoğan, “Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşer Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak, bu beraberliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz” dedi.

Erdoğan, Esad’a yeşil ışık yakmıştı

Temmuz ayında Türkiye ile Hollanda arasında oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçını izlediği Almanya ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Biz, davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir” demişti.

Daha önce de pek çok kez Esad ile görüşebileceğinin sinyallerini veren Erdoğan, “Nasıl ki biz Suriye’yle ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak, geçmişte ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz Sayın Esed’le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur” diye konuşmuştu.

Suriye’den yanıt: “2011 öncesi duruma dönülmesi lazım”

Türkiye’den gelen normalleşme çağrılarına ilk kez Suriye’den resmî yanıt 13 Temmuz’da verildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ilişkilerin normalleşmesinin 2011 öncesindeki durumun geri dönüşüne dayandığı vurgulandı ve “İlişkileri düzeltme iki ülkenin ve iki halkın ortak çıkarı” denilmişti.

Suriye haber ajansı SANA’nın Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan aktardığı bilgi notunda, ülkelerin çıkarlarının çatışma veya düşmanlığa değil, aralarındaki sağlam ilişkiye dayandığına dikkat eçkilmişti. Hükümet ile halkın birbirinden ayrı tutulması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada Şam, normalleşme için 2 şartı da yineledi: Türk askerlerinin Suriye’den çekilmesi ve Türkiye’nin silahlı gruplara verdiği desteğin kesilmesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.