Kanada, Avustralya, Almanya ve Hollanda, Taliban yönetimini cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) götürmeye hazırlanıyor. Bu, UAD’nin cinsiyet ayrımcılığı konusundaki ilk davası olacak.
Dört ülkeden Taliban’a karşı tarihi adım
The Guardian’daki habere göre Kanada, Avustralya, Almanya ve Hollanda, Taliban yönetimini cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) götürmeye hazırlanıyor. BM Genel Kurulu’nda açıklanan bu girişim, UAD’nin cinsiyet ayrımcılığı konusunda kullanıldığı ilk dava olma özelliğini taşıyor.
Dava, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesine dayanıyor. Bu sözleşme, 1979’da BM Genel Kurulu tarafından kabul edildi ve 1981’de yürürlüğe girdi.
Afganistan, Taliban’ın 2021’deki yönetimi ele geçirmesinden önce, 2003 yılında bu sözleşmeyi onaylamıştı.
Taliban yönetimine karşı ilk hukuki adım
Bu, Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesinden bu yana atılan ilk hukuki adım. Afganistan’ın yanıt vermesi için 6 ay süresi olacak. Ardından UAD duruşma yapacak ve muhtemelen geçici önlemler önerecek.
Bu yolu savunanlar, Taliban UAD’nin yetkisini tanımayı reddetse bile, bir UAD kararının Taliban ile diplomatik ilişkileri normalleştirmeye çalışan diğer devletler üzerinde caydırıcı bir etki yaratacağını düşünüyor. UAD’ye taraf olan ülkelerin, mahkemenin kararlarına uyması bekleniyor.
Kadın bakanlardan destek
Girişim, üç kadın dışişleri bakanının desteğini alıyor: Avustralya’dan Penny Wong, Almanya’dan Annalena Baerbock ve Kanada’dan Mélanie Joly.
Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp da girişimi destekliyor.
Taliban’ın son baskı dalgasında, Afgan kadınların halka açık yerlerde konuşması yasaklandı. Bu karara tepki olarak Afgan kadınlar, internette şarkı söyleyerek protesto kampanyası başlattı.
Meryl Streep’ten çarpıcı benzetme
BM’de düzenlenen bir yan etkinlikte konuşan aktör Meryl Streep, çarpıcı bir benzetme yaptı: “Bir dişi kedinin bile bir kadından daha fazla özgürlüğü var. Bir kedi kapı önüne oturup yüzünde güneşi hissedebilir. Bir sincabı parka kadar kovalayabilir. Bir sincabın bugün Afganistan’da bir kızdan daha fazla hakkı var çünkü örgüt tarafından halka açık parklar kadınlara ve kız çocuklarına kapatıldı.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Davayı açmaya hazırlanan ülkeler, cinsiyet ayrımcılığını sona erdirmek için Taliban ile iyi niyetli müzakerelere hazır olduklarını, ancak gerekli aşamalar sonuçsuz kalırsa UAD’de duruşma talep edeceklerini belirtiyor.