Mehmet Şimşek’ten enflasyon açıklaması: “2027’de tek haneye düşecek, biraz sabırlı olun”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyona karşı halktan “biraz sabırlı” olmalarını isteyerek, zor günlerin geride kaldığını söyledi. Enflasyonda kalıcı bir düşüş dönemine girildiğini belirten Şimşek, “Cumhurbaşkanımız da söylediği gibi 2025, 2024’ten daha iyi, 2026’da 2025’ten çok daha iyi olacak” dedi. Bakan Şimşek ayrıca karamsarlığın gereksiz olduğunu da ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde iş dünyasıyla bir araya geldi.

Şimşek, dezenflasyonun başında ister istemez birtakım yan etkilerin ortaya çıktığını, bunların geçici olduğunu belirterek, “İç talepte yavaşlama var fakat daha yüksek büyümenin temellerini atıyoruz” dedi.

Orta Vadeli Program’ın nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme, daha adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı olduğunu ifade eden Şimşek, bu hedeflerin makroekonomik altyapısını oluşturduğunu söyledi.

“En öncelikli hedefimiz enflasyonu tek haneye düşürmek”

Bakan, en öncelikli hedeflerinin enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürmek olduğunu vurguladı. Şimşek, “Çünkü enflasyon tek haneye düştüğünde ülkede büyüme hızı artıyor. Kalıcı refah artışı için, önünüzü görmeniz için, yatırımlarda, verimlilikte, inovasyonda atılım için fiyat istikrarını sağlamamız lazım” diye konuştu.

Bakan, bu sene mayıs ayına kadar dezenflasyonda geçiş döneminde olduklarını, şimdi dezenflasyon dönemine girdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 75 ile zirveye çıktı. Ağustosta yüzde 52’ye kadar düştü. Önümüzdeki aylarda bu düşüş devam edecek. Biz, büyük ihtimalle yılı yüzde 40-42 civarında bir oranla kapatacağız. Gelecek sene de enflasyon hedefimiz yüzde 20’nin altı. 2026 sonunda da tekrar enflasyonu tek haneye indireceğiz.”

“Sadece baz etkisinden değil”

Şimşek, enflasyondaki düşünün sadece baz etkisi kaynaklı bir düşüş olmadığını ifade ederek, “Ciddi ve kalıcı bir şekilde dezenflasyon sürecindeyiz. Kararlılıkla bu programı uygulayacağız” dedi.

“Biraz sabırlı olun”

“Biraz sabırlı olun” diyen Şimşek, esnafın, çiftçinin, çalışanların yanında olduklarını söyledi. Enflasyonu indirerek emeklinin, çalışanın kalıcı şekilde alım gücünü arttıracaklarının altını çizen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizden de beklenen bu. Hayat pahalılığı ve enflasyon önemli bir sorun. Enflasyonu kalıcı bir şekilde indirerek topyekûn kalkınma sağlayacağız. Öngörülebilirliği artıracağız. En zorlu sürecin önemli bir kısmı geride kaldı. Cumhurbaşkanımız da söyledi. 2025 yılı 2024’ten daha iyi olacak. 2026’da 2025’ten çok daha iyi olacak. Neden? Enflasyonu düşürmeye, bütçede disiplini sağlamaya başladık. Birçok sorunu yönetilebilir düzeye çektik. Programımız üç yıllık ve ilk yılda önemli sonuçlar aldık. Önümüzdeki dönemde de almaya devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.