Ortadoğu’da savaş: İsrail, İran’ın füze saldırısına karşılık verecek mi? – canlı oku

İran-İsrail savaşı mı çıkıyor? İran dün akşam İsrail’e yüzlerce füze fırlattı, bir kısmı İsrail topraklarına düştü. Bu saldırı, İran’ın İsrail’e karşı bu yıl düzenlediği ikinci saldırı olarak kayıtlara geçti. Şimdi gözler İsrail’de. İsrail bir cevap verecek mi?

Ben Senem, gün boyu yaşanan gelişmeleri sizlere aktaracağım.

Detayları tüm gün canlı aktarım sayfamızdan takip edebilirsiniz.


Guterres: “Zaman tükendi”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısında delegelere yaptığı konuşmada, Ortadoğu’da İsrail ile İran arasındaki gerilime dikkat çekti. Guterres, Lübnan’da topyekûn bir savaşın kesinlikle önlenmesi gerektiğini ve bunun “derin ve yıkıcı sonuçları” olacağını söyledi.

“Zaman tükeniyor” diyen Guterres, ateşkes çağrısı yaptı.

Guterres, İsrail tarafından “istenmeyen kişi” ilan edilmiş ve ülkeye girişi yasaklanmıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

İsrail’den açıklama: “Ortadoğu’da herhangi bir yeri vurabiliriz”

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İran’ın saldırısına karşılık verileceğini ve Ortadoğu’da her noktayı vurabilme kabiliyetleri olduğunu belirtti.

Halevi yayınlanan bir video mesajda, “İran’a cevap vereceğiz. Ortadoğu’nun her noktasına ulaşma ve vurabilme imkanımız var” dedi.


Lübnan’ın güneyindeki şiddetli çatışmalarda 8 İsrail askeri öldü

İsrail ordusu çatışmalara dair bir açıklama yaptı ve 8 İsrail askerinin öldüğünü duyurdu.

Gün boyu süren şiddetli çatışmalarda Hizbullah da benzer açıklamalar yapmıştı.

Hizbullah, sınırdaki Yarun bölgesi yakınlarında İsrail’e bağlı bir askeri birliği “toptan imha” ettiğini duyurmuştu.


BM Güvenlik Konseyi Ortadoğu krizini görüşmek üzere toplandı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi’ne Ortadoğu’daki durumun hızla kötüleştiğini bildirdi. Guterres, bir hafta öncesine göre durumun “kötüden çok daha kötüye” gittiğini vurguladı. Konseye hitaben, Lübnan’da topyekûn bir savaşın önlenmesinin mutlak surette gerekli olduğunu ve bunun yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Genel Sekreter ayrıca, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısını kınadığını ve bu saldırıların Filistin davasına fayda sağlamadığını ifade etti.

Guterres BM Barış Gücü’nün Lübnan’da kalmaya devam edeceğini söyledi.

Toplantı diğer üye devletlerin konuşmalarıyla devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Fransa'nın çağrısıyla acil toplandı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Fransa’nın çağrısıyla acil toplandı

İngiltere, İran’a karşı İsrail savunmasına havadan destek verdi

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı sırasında iki Typhoon savaş uçağı ve bir Voyager yakıt ikmal uçağının savunmaya katıldığını doğruladı. Uçaklar herhangi bir hedefle çatışmaya girmedi, ancak caydırıcılık ve tırmanmayı önleme çabalarında önemli rol oynadı. Savunma Bakanı, operasyona katılan personele teşekkür etti. Yeni atanan Savunma Bakanı John Healey, bugün Güney Kıbrıs’taki RAF Akrotiri üssünü ziyaret etti.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey Güney Kıbrıs’ta

Danimarka’da İsrail Büyükelçiliği yakınında patlamalar: Üç kişi gözaltında

Danimarka polisi, Kopenhag’da İsrail Büyükelçiliği yakınında meydana gelen iki patlamayla ilgili soruşturma başlattı ve üç genç İsveçliyi gözaltına aldı. Polis Şefi Jens Jespersen, patlamaların muhtemelen el bombalarından kaynaklandığını ve büyükelçilikten yaklaşık 100 metre uzaklıktaki bir binada hasara yol açtığını açıkladı. Şüphelilerden ikisi Kopenhag ana tren istasyonunda, üçüncüsü ise başkentin başka bir yerinde yakalandı. 15-20 yaş arasındaki şüphelilerden ikisi hakkında yasadışı silah bulundurma suçlamasıyla dava açılması bekleniyor.

Olay, İran’ın İsrail’e füze saldırısı düzenlemesinin ardından gerçekleşti.


Yabancıların Lübnan’dan tahliye planları netleşiyor

ABD: Kıbrıs’a asker gönderdi ve havayollarıyla ek uçuşlar düzenliyor.

Almanya: Zorunlu olmayan personel, büyükelçilik çalışanlarının aileleri ve tıbbi açıdan savunmasız vatandaşlarını tahliye etti. Ayrılmak isteyenlere destek verecek.

Avustralya: Deniz yoluyla tahliye planları yapıyor. Yaklaşık 15 bin vatandaşına Beyrut Havalimanı açıkken ayrılma çağrısı yaptı.

Belçika: Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ayrılma tavsiyesinde bulundu.

Birleşik Krallık: Vatandaşlarına derhal ayrılma çağrısı yaptı. Kıbrıs’a 700 asker gönderdi ve bugün vatandaşlarını Londra’ya tahliye edecek uçuş düzenledi.

Çin: 200’den fazla vatandaşını tahliye etti.

Fransa: Planlar Kıbrıs ve Beyrut Havalimanı üzerine yoğunlaşıyor. Türkiye üzerinden tahliye de görüşülüyor. Bölgede bir savaş gemisi bulunuyor ve bir helikopter gemisi yakında Doğu Akdeniz’e ulaşacak.

Hollanda: 4 ve 5 Ekim’de askeri uçakla vatandaşlarını tahliye edecek.

İspanya: Perşembe günü 350 vatandaşını tahliye etmek için iki askeri uçak göndermeyi planlıyor.

İtalya: Beyrut’taki büyükelçilik personelini azalttı ve güvenlik personelini artırdı. Vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yapıyor.

Kanada: Avustralya ile işbirliği yaparak günde 1.000 vatandaşını deniz yoluyla tahliye etmeyi planlıyor.

Güney Kıbrıs: Tahliyeler için muhtemel merkez olarak, Yunanistan’dan uçak talep etti. Lübnan’da yaklaşık bin 500 Kıbrıslı bulunuyor.

Polonya: Beyrut’taki büyükelçilik personelini sınırlayacak ve vatandaşları için ulaşım organize edecek.

Portekiz: Lübnan’a seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulundu ve az sayıda vatandaşını tahliye etti.

Türkiye: Yaklaşık 20 ülkeyle yabancı uyrukluların Türkiye üzerinden tahliyesi için çalışıyor. Lübnan’da kayıtlı yaklaşık 14 bin Türk vatandaşı var.

Yunanistan: Vatandaşlarına Lübnan’ı terk etme ve oraya seyahat etmekten kaçınma çağrısı yaptı. Gerektiğinde yardım için bir fırkateyn hazır bekliyor.


Hizbullah Sözcüsü Afif’ten sınırdaki şiddetli çatışmalara dair açıklama

Hizbullah sözcüsü Muhammed Afif, güney Lübnan’da gazetecilere açıklama yaptı. Afif, sabah çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden İsrail askerlerini kastederek “Düşmana, bunun sadece ilk tur olduğunu temin ederiz” dedi ve grubun “Allah’ın lütfuyla vatanımız için kanımızı ve ruhumuzu feda etmeye hazır” olduğunu ekledi.

Hizbullah sözcüsü Muhammed Afif, İsrail saldırısına uğrayan bir binanın enkazı önünde konuştu.

Afif, “Maroun el-Ras ve Odayse dahil diğer bölgelerde yaşananlar, buzdağının sadece görünen kısmıydı” ifadesini kullandı. Ayrıca, İsrail’in hava üstünlüğünün “karada kayıplara dönüşeceğini” söyledi.

Öte yandan Hizbullah başka bir açıklama ile, savaşçılarının Lübnan’ın güneyindeki Yarun köyünü kuşatmaya çalışan İsrail askerlerine kayıp verdirdiğini iddia etti. Örgüt, Hizbullah savaşçılarının İsrail askerlerini “şaşırttığını” ve patlayıcı bir düzenek kullanarak “kuvvetin tüm üyelerine kayıp verdirdiğini” açıkladı.


Lübnan ordusu: “İsrail Lübnan’a 400 metre kadar girdi ve geri çekildi”

İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki ilk kara çatışmaları bugün başladı
İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki ilk kara çatışmaları bugün başladı.

Lübnan ordusu, İsrail kuvvetlerinin Lübnan topraklarına girdiğini doğruladı. Yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri Mavi Hat’tı geçerek Lübnan’ın güneyine yaklaşık 400 metre ilerledi.

Mavi Hat, Birleşmiş Milletler’in denetiminde olan ve İsrail ile işgal altındaki Golan Tepeleri’ni Lübnan’dan ayıran sınır.

Lübnan ordusu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İsrail kuvvetlerinin “kısa bir süre sonra geri çekildiğini” bildirdi.

Daha önce İsrail ordusu güney Lübnan’da “yakın mesafeli çatışmalar” yaşandığını açıklamış, Hizbullah da İsrail güçleriyle çatıştığını iddia etmişti.


İsrail ordusu: “İran saldırısında hava üslerimiz hafif hasar gördü”

İsrail’in güneyinde Negev Çölü’ne düşen bir İran füzesi

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İran’ın dün gece düzenlediği hava saldırılarının etkilerine dair yeni bilgiler paylaştı. İsrail medyasının aktardığına göre, IDF bazı hava üslerinin vurulmasına rağmen uçak, insansız hava aracı veya kritik altyapıda herhangi bir hasar oluşmadığını bildirdi.

IDF’ye göre, saldırı sonucunda iki sivil şarapnel parçalarından yaralandı ancak ciddi bir yaralanma olmadı.


“Direniş Ekseni” nedir? Nasıl ortaya çıktı?

İran önderliğindeki “Direniş Ekseni”, Ortadoğu siyasetini derinden etkiliyor. Hizbullah, Hamas ve Şii milisler gibi devlet dışı aktörleri de kapsayan bu gayri resmi ittifak, bölgede ABD ve İsrail etkisine karşı mücadele ettiğini söylüyor.

Detayları haberimizden okuyabilirsiniz.


Bölge ülkelerinden İran-İsrail gerilimine tepkiler

Rusya, Ortadoğu’daki durumun “en endişe verici yönde” ilerlediğini belirterek tüm tarafları itidalli olmaya çağırdı.

Mısır kabinesi, İsrail’in Güney Lübnan’daki “tehlikeli” tırmanışını kınadı ve Lübnan’ın egemenliğini ihlal eden yeni durumları reddettiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Ekonomi Bakanı ise Berlin’de yaptığı açıklamada, ülkesinin gerilimin azalması ve diyalog umduğunu belirtti.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Lübnan’daki 350 İspanyol vatandaşını tahliye etmek için iki askeri uçak göndermeyi planladıklarını duyurdu.

Ürdün hükümeti, ülkelerinin bir savaş alanına dönüşmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ise çatışmanın tırmanmasından “derin endişe” duyduğunu belirterek, İsrail ve İran’ı itidalli olmaya çağırdı.


Mehmet sizin için dün akşamki saldırılardan yeni görüntüler buldu ve hazırladı. YouTube hesabımızdan izleyebilirsiniz.


İsrail ile savaşan İran destekli gruplar hakkında neler biliyoruz?

Kasım Süleymani’nin yönetimi altında İran, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 2003’te Irak’ı işgalinden sonraki yıllarda büyüyen ve kimilerine göre “mantar gibi” çoğalan ordular/güçler ağı kurdu. İran, İsrail ve ABD karşıtı eylemlerinde proxy’lerini destekliyor.

İran, bazı bölgelerde faaliyet gösteren örgütleri hem silahlandırıyor hem de eğitiyor. İşte bazıları:

Gazze Şeridi: İran, Hamas ve İslami Cihad’ı destekliyor. Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e karşı düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu ile Ortadoğu’yu yeniden dünyanın gündemine taşıdı. İran, kendisini, İsrail’in Gazze’yi işgaline karşı Filistin direnişinin savunucusu olarak konumlandırıyor.

Irak: İran, ABD’nin Irak’ı işgali sırasında Irak’taki Şii milisleri destekledi. Irak devlet gücünün kontrolünde olan 150 bin kişilik Halk Seferberlik Güçleri (HSG), İran’a sadıklar. Haşdi Şabi olarak da bilinen bu çatı milis grubu, ABD ve İsrail tarafından İran destekli olmakla suçlanıyor.

Suriye: Suriye, İran’ın proxy’leri için Irak ve Lübnan arasında önemli bir geçiş güzergâhı. Suriye’de 2011 yılında iç savaş başladıktan sonra İran, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklemişti.

Lübnan: Hizbullah, Tahran’ın en sadık müttefiklerinden. Lübnan’daki İsrail birliklerine karşı savaşmak için 1980’lerde kurulan Hizbullah, on binlerce roketten oluşan bir cephaneliğe ve eğitimli militanlara sahip. Hizbullah, Lübnan-İsrail sınırı boyunca İsrail birliklerine karşı her gün saldırılar düzenliyor.

Yemen: Husiler, Yemen’in Şii Müslüman azınlığı Zeydilerin bir alt mezhebinden oluşan silahlı grup. Adlarını hareketin kurucusu Hüseyin el Husi’den almakta. Resmi olarak Ensarullah (Allah’ın yardımcıları) olarak bilinen grup 1990’larda dönemin Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in yolsuzluklarıyla mücadele etmek için kuruldu. Husilerin müttefiklerinden biri İran. Çünkü Suudi Arabistan ortak düşmanları. Hatta İran’ın Husilere silah desteği verdiği düşünülüyor. Husiler, kasım ayından bu yana insansız hava araçları ve balistik füzelerle Kızıldeniz’deki birçok ticari gemiye saldırdı. ABD de bu saldırılara karşılık olarak Husileri vurmaya devam ediyor.


İsrail, Guterres’in ülkeye girişini yasakladı

İsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’i “istenmeyen kişi” ilan etti ve ülkeye girişini yasakladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, “İran’ın İsrail’e yönelik iğrenç saldırısını kesin bir şekilde kınamayan hiç kimse, İsrail topraklarına ayak basmayı hak etmiyor” dedi.


İran’ın İsrail saldırısından Pezeşkiyan’ın haberi yoktu

New York Times’a (NYT) konuşan yetkililer, füze saldırısının İranlı liderler arasındaki uzun tartışmalar sonucunda alındığını söyledi.

İddiaya göre İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın bile misillemeden haberi yoktu.

Detayları haberimizden okuyabilirsiniz.


Eski İsrail Başbakanı Bennett: “Bu terörist rejimi felç etmek için harekete geçmeliyiz”

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett
Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İran’ın nükleer tesislerine karşı kararlı bir saldırı çağrısında bulundu. Bennett, İran’ın füze saldırısının ardından sosyal medyada yaptığı açıklamada, “İran’ın nükleer programını, temel enerji tesislerini yok etmek ve bu terörist rejimi ölümcül şekilde felç etmek için şimdi harekete geçmeliyiz” dedi.

Bennett, “Gerekçemiz var. Araçlarımız var. Hizbullah ve Hamas felç olduğuna göre, İran artık savunmasız” ifadelerini kullandı. İran, nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçlanıyor ancak Tahran yönetimi nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu iddia ediyor.


Hamaney ABD ve AB’yi suçladı: “Huzur içinde yaşamamız için bölgeden defolup gitmeliler”

Nasrallah'ın öldürülmesinden sonra Hamaney güvenli bir bölgeye alındı
Nasrallah’ın öldürülmesinden sonra Hamaney güvenli bir bölgeye alındı

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, bölgedeki gerginlik ve savaşlardan ABD ve bazı Avrupa ülkelerini sorumlu tuttu. Bu ülkelerin “bölgeye barış ve huzur getirdikleri” iddiasının yanlış olduğunu söyledi. Bölge ülkelerinin barış içinde yaşayabilmesi için bu ülkelerin bölgeden “defolup gitmesi” gerektiğini belirtti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölümü için “yas tuttuğunu” söyleyen Hamaney, İran’ın yasının “canlandırıcı ve ilerletici” bir güç olduğunu ifade etti.

Reuters’a konuşan üst düzey bir İran yetkilisi, 1 Ekim Salı günü İsrail’e füze fırlatma emrinin ülkenin dini lideri tarafından verildiğini ve Hamaney’in güvenli bir yerde bulunduğunu bildirdi.


Bu sabah İsrail’in yeniden saldırdığı Beyrut’tan son görüntüler:


Fransa: “İran füzelerinin düşürülmesine yardım ettik”

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İran’dan İsrail’e yönelik balistik füze saldırısını kınadığını açıkladı. Bakanlık, İsrail’in güvenliğine mutlak bağlılığını yineledi ve Ortadoğu’daki askeri kaynaklarını İran tehdidine karşı koymak için harekete geçirdiğini bildirdi.

Resmi bir açıklamada, Fransa’nın Salı gecesi İran füzelerini durdurmak için operasyona katıldığı belirtildi. Ancak Fransa’nın İran saldırısını önlemede oynadığı rolün ayrıntıları hakkında daha fazla bilgi verilmedi.

İsrail İran'dan ateşlenen füzelerin en az yarısını düşürdüklerini açıkladı
İsrail İran’dan ateşlenen füzelerin en az yarısını düşürdüklerini açıkladı

Lübnan sınırında çatışmalar: 2 İsrail askeri öldü, 18 asker yaralandı

El Cezire’nin Ürdün’den bildirdiğine göre, İsrail medyası Lübnan sınırındaki Odayse kasabası yakınlarında meydana gelen çatışmalarda 2 İsrail askerinin öldüğünü ve 18’inin yaralandığını duyurdu. Olayın bu sabah gerçekleştiği belirtildi.

Lübnan'ın güneyine doğru ilerleyen İsrail askerleri.
Lübnan’ın güneyine doğru ilerleyen İsrail askerleri.

İsrail ne yapabilir: İşte senaryolar

İran, Hizbullah’a yönelik saldırılarının ardından İsrail’e 200’e yakın füze ile misilleme yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın bu adımı atarak büyük bir hata yaptığını ve “bedelini ödeyeceklerini” söyledi.

İsrail ne yapabilir? İsrail, İran’a nasıl karşılık verebilir? Seçenekler neler?

Sizler için hazırladık.


Hizbullah: “İsrail’in Hayfa kentine büyük bir füze saldırısı düzenledik”

Lübnan’daki Hizbullah, İsrail’in Hayfa liman kentinin kuzeyindeki bölgelere büyük bir füze saldırısı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah, saldırıda çok sayıda füze kullanıldığını belirtti. Şu ana kadar can kaybı veya maddi hasar hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Hayfa kenti İsrail'in kuzeyinde bulunuyor
Hayfa kenti İsrail’in kuzeyinde bulunuyor

Öte yandan Hizbullah bugün İsrail sınırında da üç büyük saldırı gerçekleştirdi. Odayse kasabasında İsrail kuvvetleri Lübnan topraklarına girdi ancak kara çatışmasında geri püskürtüldü. Hizbullah ayrıca İsrail kuvvetlerinin sınırda konuşlandığı Ştula yerleşimini bombaladı ve Misgav Am yerleşimindeki büyük bir İsrail piyade gücünü füzeler ve topçu ateşiyle vurdu. Odayse kasabası, İsrail’in kara saldırısını duyurmasının ardından en şiddetli topçu bombardımanı ve hava saldırılarının gerçekleştiği yerlerden biri olarak biliniyor.


İsrail, Beyrut’un güney banliyölerini yeniden hedef aldı

İsrail’in, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güney banliyölerine yönelik hava saldırıları bugün de sürüyor. Lübnan’ın resmi Ulusal Haber Ajansı, “İsrail uçakları güney banliyöleri bir saldırıyla hedef aldı” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu son saldırı, Beyrut’un yoğun nüfuslu güney bölgelerine yönelik bir gece boyunca tekrarlanan hava saldırılarının ardından gerçekleşti. Ajans, saldırının tam zamanı veya hedefi hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Saldırının neden olduğu can kaybı veya maddi hasar konusunda da henüz bir bilgi paylaşılmadı.

İsrail'in bu sabah Beyrut'a düzenlediği saldırıdan görüntü (Fotoğraf: Daniel Carde)
İsrail’in bu sabah Beyrut’a düzenlediği saldırıdan bir görüntü (Fotoğraf: Daniel Carde)

İran-İsrail savaşı mı çıkıyor?

Füze saldırılarının ardından Netanyahu İran’ı tehdit etti. İran Genelkurmay Başkanı Bakıri ise İran’ın İsrail’e “daha güçlü” karşılık vereceğini öne sürdü.

O anları sizler için videolaştırdık:


Husiler: “İsrail’e füze saldırısı düzenledik”

Yemen’deki Husiler, İsrail’e 3 adet seyir füzesi fırlattıklarını iddia etti.

Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak birkaç aydır Kızıldeniz’deki ticari gemileri drone ve roketlerle hedef alıyordu. Husiler, Gazze’de ateşkes sağlanana kadar durmayacaklarını söyledi.

Husi isyancılar kim?

Husiler, Yemen’in Şii Müslüman azınlığı Zeydilerin bir alt mezhebinden oluşan silahlı grup. Adlarını hareketin kurucusu Hüseyin el Husi’den almakta. Resmi olarak Ensarullah (Allah’ın yardımcıları) olarak bilinen grup 1990’larda dönemin Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in yolsuzluklarıyla mücadele etmek için kuruldu.


İran neden şimdi İsrail’e saldırdı?

İran, Hizbullah’a yönelik saldırılarının ardından İsrail’e 200’e yakın füze ile misilleme yaptı.

Bu saldırı, İran’ın İsrail’e karşı düzenlediği en büyük saldırı olarak kayıtlara geçti.

İsrail'in güneyindeki Aşkelon üzerindeki füzeler.
İsrail’in güneyindeki Aşkelon üzerindeki füzeler.

İran bu saldırının Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İran Devrim Muhafızları (IRGC) komutanı Abbas Nilforoşan ve Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesine misilleme olarak yapıldığını açıkladı.

Haniye’nin İran’da öldürülmesinin ardından dünya, Tahran’ın nasıl bir tepki vereceğini merakla bekliyordu.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD’li ve Avrupalı yetkililerin Gazze ateşkesi konusunda kendilerine bir söz verdiğini ancak tutmadıklarını açıklamıştı: “Şehit Haniye suikastına İran’ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır.”

İsrail daha sonra Lübnan’da Hizbullah ile savaşını genişletti ve Nasrallah’ı öldürdü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçtiğimiz günlerde İran’a yönelik bir konuşma yaptı ve “İsrail’in uzun kollarının Ortadoğu’da ulaşamayacağı hiçbir yer olmadığını” iddia etti.

ABD’li yetkililer, uzun zamandır hem İran’ın hem de Hizbullah’ın üst düzey liderlerinin İsrail ile topyekûn bir savaş istemediğini söylüyor. Ancak herkes, “İsrail-İran savaşı çıkar mı?” diye bekliyor.


İran hava sahası kapatıldı

İran’ın yarı resmî haber ajansı Mehr News’in haberine göre İran, hava sahasını perşembe sabahına kadar kapattı. İran Sivil Havacılık Kurumu, “Uçuşların emniyetini ve bölgedeki şartları korumak amacıyla ülke genelindeki tüm uçuşlar yarın sabah 05.00’e kadar iptal edilecektir” dedi.


İsrail’in Yafa kentinde silahlı ve bıçaklı saldırı: 7 ölü, 10 yaralı

İsrail’in Yafa kentinde düzenlenen silahlı ve bıçaklı saldırıda 7 kişi öldü. 10 kişi ise yaralı.

Yaralılardan 5’inin durumu ağır. Saldırı, İran’ın İsrail’e yönelik büyük füze saldırısından hemen önce gerçekleşti.

Ölenlerden biri Yunanistan vatandaşı.

Saldırıya karışan iki silahlı kişi güvenlik güçlerince öldürüldü. Polis, şüpheli üçüncü bir saldırganı arıyor.


Gazze’de İsrail saldırılarında 79 kişi öldü

Filistin haber ajansı Wafa, İsrail’in Hamas’a yönelik askeri operasyonlarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nin Han Yunus kentinde 79 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ajansın haberine göre, çoğu çocuk ve kadın olan 79 kişinin cansız bedeni ve onlarca yaralı, İsrail ordusunun kentin güneydoğusunda düzenlediği kara ve hava saldırılarının ardından kurtarıldı. Gazeteci Ahmed el-Zard’ın ailesinden bazı üyelerin öldüğü, Ahmed’in ise annesi ve kardeşiyle birlikte ağır yaralandığı belirtildi.


İsrail Güney Lübnan’a ek asker gönderecek

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Güney Lübnan’daki operasyonlarını genişletme kararı aldı. 36. Tümen’e bağlı Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay ve 6. Piyade Tugayı’ndan oluşan ek birlikler, 30 Eylül Pazartesi günü başlayan sınırlı operasyona katılacak. IDF, bu birliklerin Hizbullah hedeflerine yönelik “sınırlı ve hedefli baskınlar” düzenleyeceğini açıkladı. Operasyona İsrail Hava Kuvvetleri ve 282. Topçu Tugayı’nın da destek vereceği belirtildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki ilk kara çatışmaları bugün başladı
İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki ilk kara çatışmaları bugün şiddetli bir şekilde başladı

Demir Kubbe nasıl çalışıyor?

İran, dün akşam saatlerinde İsrail’e en az 200 balistik füze fırlattı. Bu füzelerin bazıları yerleşim yerlerine düştü ama birçoğu İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından engellendi.

İsrail’in geliştirdiği Demir Kubbe hakkında neler biliyoruz? Demir Kubbe nasıl çalışıyor?


Ortadoğu’da savaş – Netanyahu: “İran bedelini ödeyecek”

İran’ın füze saldırısına cevap gelecek mi? Ortadoğu’da savaş büyüyecek mi? İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İran çok büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "İran bedelini ödeyecek" dedi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “İran bedelini ödeyecek” dedi.

Netanyahu ve kabinesi, İran’ın saldırıları altında kabine toplantısı yaptı. Kabine toplantısının ardından konuşan Netanyahu, “İran düşmanlarımıza karşı misillemede bulunma kararlılığımızı anlamıyor. Anlayacaklar. Koyduğumuz kurala uyacağız, bize kim saldırırsa karşılık vereceğiz” dedi.

Gözler, İsrail’in vereceği yanıtta.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.