Devlet Bahçeli’nin “Türkiye partisi olun” çağrısına yanıt veren Tülay Hatimoğulları, “DEM Parti zaten bir Türkiye partisi” dedi. Barışın sağlanması için müzakereye hazır olduklarını vurgulayan Hatimoğulları, bunun için somut adımların atılması ve ‘yol temizliği’ yapılması gerektiğini kaydetti.
Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında konuştu. Son sekiz ayda 261 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Hatimoğulları, “Sadece eylül ayında 34 kadın erkekler tarafından katledildi. Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner, iki kadın İstanbul’un göbeğinde, ‘IŞİDvari’ bir yöntemle surlarda boğazları kesilerek katledildi” diye konuştu.
“Erkekler kadınları öldürmenin cesaretini iktidardan alıyor”
Erkeklerin bu cesareti işletilmeyen yargıdan aldığını vurgulayan Hatimoğulları, “Her davanın hafifletici nedenler bulunarak bir şekilde cezasızlıkla sonuçlandırılmasından alıyor. Ağzını her açtığında kadınları ötekileştiren iktidardan alıyorlar. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçen, 6284 Sayılı Kanunu iptal etmeyi tartışan iktidardan alıyorlar bu cesareti” dedi.
“Acilen İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönün”
Hatimoğulları, İstanbul Sözleşmesi’ne de değinerek, “Erkek şiddetine karşı önleyici politikalar yapılmalı. Cumhurbaşkanı cezasızlıkla ilgili algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Ey Erdoğan, siz algı yönlendirmeye kalkacağınıza, kadınların katledilmesini önlemek için acilen İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönün ve onun gereklerini yapın. 6284’ü tartışmaya açmak yerine, etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayın” diye konuştu.
“İktidar ekonomik krizi unutturmak için savaş tamtamlığı yapıyor”
Erdoğan’ın “İsrail’in gözü Anadolu’da” dediğini belirten Hatimoğulları şunları söyledi:
“Bu çıkışıyla neyi yönetmek istediğinin gayet farkındayız. Ülke biraz önce konuştuğumuz gibi çok ağır bir ekonomik krizle karşı karşıya, tencere iktidar götürecek kadar boş ve kaynamıyor. Onlar da bunun o kadar farkında ki bu savaş tamtamlarını iç siyasete tahvil etmek istiyorlar.”
Hatimoğulları’ndan Bahçeli’ye cevap
DEM Parti Eş Genel başkanı Tülay Hatimoğulları, Meclis’te düzenlediği grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hatimoğlu’na Devlet Bahçeli’nin “DEM’e uzattığım el ‘Türkiye partisi olun’ teklifidir” sözleri soruldu.
Tülay Hatimoğulları da grup toplantısında söylediği “yol temizliği” sözlerini hatırlattı. Türkiye’de kronikleşen sorunların olduğunu vurgulayan Hatimoğulları, “Demokratikleşmesinin önünde engel, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözüme kavuşması bu anlamıyla önemli bir adım olacaktır” dedi.
Hatimoğulları şöyle devam etti:
“Yargının bugün, bu kadar saray taraftarı olması, ‘AYM kapatılsın denecek’ kadar ileriye giden adımların atılması geçmiş dönemde çok eleştirdiğimiz ve doğru bulmadığımız konular. Bu konuda tabii yargıyla ilgili adımların atılması çok önemli ve elzemdir. Bu konularda atılacak adımları biz de izleyeceğiz hep beraber. Buradaki normalleşme midir, iç barış mıdır? Kavramı, ismi ne olursa olsun somut olması gereken şey Türkiye’deki bütün bu sorun zincirinin çözümüne dair sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.