Meksika’da çete şiddeti bitmek bilmiyor. Cinayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Son olarak kimliği belirsiz kişiler ülkede yine bir belediye başkanını öldürdü.
Meksika’da Guerrero eyaletinin başkenti Chilpancingo’nun belediye başkanı Alejandro Arcos, görevinin ilk haftasında öldürüldü.
Guerrero Valisi Evelyn Salgado, “Arcos’un öldürülmesi, Guerrero toplumunu yasa boğdu” dedi.
Başsavcı, cinayetin araştırıldığını açıkladı.
Cinayetin arkasında kim var?
Reuters Arcos’un, Belediye Meclis Sekreteri Francisco Tapia suikastından 3 gün sonra öldürüldüğünü yazdı.
Senatör Alejandro Moreno, suikastlerin ardından açıklama yaptı. Moreno, “Toplumları için ilerleme arayan genç ve dürüst yetkililerdi” dedi. Dolayısı ile Moreno, Arcos ve Tapia cinayetlerinin soruşturulmasını talep etti.
Meksika’da çete şiddeti: Guerrero nasıl tehlikeli bir yer oldu?
Guerrero uyuşturucu şiddetinden en çok etkilenen eyaletlerden biri. Eyaletin başkenti Chilpancingo’da iki uyuşturucu çetesi – Ardillos ve Tlacos -arasındaki çete savaşına sahne oluyor.
2006’dan beri Meksika’da 450 binden fazla kişi silahlı saldırılarda öldü. Onbinlerce kişi de hala kayıp..
Son olarak da belediye başkanı öldürüldü.
Guerrero, gazeteciler için de en ölümcül eyaletlerden biri.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Daha önce öldürülen belediye başkanı
haziran ayında ülkenin batısındaki Cotija şehrinin kadın belediye başkanı Yolanda Sanchez Figueroa uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Figueroa’nın öldürülmesi, Meksika’da Sheinbaum’un cam tavanı kırarak ülkesinin ilk kadın devlet başkanı olmasından ve cinsiyete dayalı şiddetin yaygın olduğu ülkede değişim umudu yaratmasının ardından geldi.
Figueroa, 2021’de belediye başkanı oldu. Facebook profilinde, “Cojita’yı yaşamak için daha uygun bir hale getirme konusunda arzuluyum” yazıyordu.
Yetkililer, suikast ile ilgili ayrıntı vermedi. Katil zanlılarını yakalamak için soruşturma devam ediyor ama henüz bir sonuç yok.
Daha önce de kaçırdılar
Kimliği belirsiz kişiler Figueroa’yı geçen yıl da Guadalajara kentinde bir alışveriş merkezinden çıkarken kaçırdı. Arama çalışmaları 3 gün sürdü. Yetkililer Figueroa’yı sağ olarak buldu.
Meksika’da kanlı seçim
Meksika tarihinin şiddet dozu en yüksek seçimini yaşadı. Kapsamlı yerel seçimler için yarışan çok sayıda aday silahlı saldırılar sonucu öldürüldü. Dolayısı ile yarışa devam edenler de ölümle burun buruna kampanya yaptı.
Seçim öncesi suikastler en az 30 siyasî adayın ölümüne neden oldu.