Brezilya Yüksek Mahkemesi, dezenformasyonla mücadele kapsamında getirilen yasakları ve cezaları yerine getirmesi üzerine Elon Musk’ın sahibi olduğu X platformunun ülkedeki faaliyetlerine yeniden izin verdi. Platformun 22 milyon Brezilyalı kullanıcısı 24 saat içinde siteye erişmeye başlayacak.
Brezilya’da X yasağı
Brezilya Yüksek Mahkemesi, X platformunun ülkedeki faaliyetlerine yeniden izin verdi. Yargıç Alexandre de Moraes kararında, şirketin mahkeme kararlarına uymadığı için ödenmemiş milyonlarca dolarlık cezayı ödemesinin ardından platformun “faaliyetlerine derhal dönmesine” izin verdiğini belirtti. Moraes, Brezilya’nın iletişim düzenleyicisine platformu 24 saat içinde yeniden erişilebilir hale getirmesi talimatını verdi.
Mahkeme kararıyla yeniden açılıyor
Dünyanın en zengin insanı ve kendini “mutlak ifade özgürlüğü savunucusu” ilan eden Elon Musk, karara henüz tepki vermedi. X, Küresel İlişkiler hesabı aracılığıyla Brezilya’ya dönmekten gurur duyduğunu açıkladı. Platform, faaliyet gösterdiği ülkelerde “yasaların sınırları içinde ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğini” belirtti.
Brezilya X’i neden yasakladı?
Eski adıyla Twitter olan platform, en büyük ve en çok arzu edilen pazarlarından biri olan Brezilya’da Ağustos ayı sonunda askıya alınmıştı.
Yasak, Brezilya’nın 2022 seçim kampanyasıyla ilgili çevrimiçi dezenformasyon konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle geldi. X ayrıca yasaların gerektirdiği gibi ülkede yasal bir temsilci atamamıştı.
Musk ve Moraes arasındaki gerilim
X’in engellenmesinin ardından Musk, Yargıç Moraes’i “kötü bir diktatör” olarak nitelendirdi ve ona Harry Potter serisindeki kötü karakter “Voldemort” lakabını taktı. Moraes ise platformu dezenformasyonun yayılmasına izin vererek demokrasiyi baltalamakla suçladı. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da bu tutumu destekledi.
X, yasağın kaldırılması için sonunda Moraes’in tüm taleplerine uydu. Geçen hafta yargıç, şirketin yaklaşık 5,2 milyon dolarlık para cezasını da ödediğini doğruladı.
Platformun Brezilya’daki kullanıcı sayısı
X, engellenmeden önce Brezilya’da 22 milyon kullanıcıya sahipti. Platformun ülkedeki faaliyetlerinin yeniden başlamasıyla bu kullanıcılar hizmete tekrar erişecek. Mahkeme, Brezilya telekomünikasyon düzenleyicisi Anatel’e, 24 saat içinde hizmeti yeniden açması talimatını verdi.
Elon Musk Brezilya’daki ofisini kapatmıştı
Aylarca mahkeme kararlarına uymayı reddeden Musk, Ağustos ayı sonunda şirketin Brezilyalı çalışanlarını işten çıkardı ve X’in Brezilya ofisini kapattı. Elon Musk, “Brezilya’daki X ofislerini kapatma kararı zordu” diye yazdı. Ancak Eylül ayında platform, açık bir U dönüşü yaparak mahkeme kararlarına uymaya başladı.
X, 8 Ekim Salı günü yaptığı açıklamada Brezilya’ya dönmekten gurur duyduğunu belirtti. Platformun hükümet ilişkileri ekibi, “On milyonlarca Brezilyalıya vazgeçilmez platformumuza erişim sağlamak, bu sürecin tamamında en önemli önceliğimizdi” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: BBC