DEM Partili Cengiz Çandar: “‘Çözüm süreci’ demek için erken ama bir şeyler pişiyor”

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar, siyasette çözüm süreci tartışmalarına yönelik konuştu. Çandar, “Bir şey pişiyor. Fakat buna çözüm süreci demek için çok erken” diyerek sürecin henüz çok başında olduklarını belirtti.

Cengiz Çandar
Cengiz Çandar

Cengiz Çandar çözüm süreci tartışmalarını değerlendirdi

Türkiye’de siyaset gündemini yeniden meşgul eden “çözüm süreci mi başlıyor?” sorusu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları sonrasında sıkça tartışılmaya başlandı. Bu tartışmaların ardından DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar da açıklama yaptı. Cengiz Çandar, sürecin daha erken aşamasında olduklarını belirtti.

Çandar, Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’a konuştu. Çandar, geçmişte yaşanan Oslo Süreci ve 2012’de Abdullah Öcalan üzerinden yürütülen çözüm sürecini hatırlattı:

“Geçmişteki süreçlerle kıyaslandığında, şu anki gelişmelere çözüm süreci demek için henüz çok erken. Benzer bir mekanizma henüz ortada yok.”

“Bir şeyler pişiyor fakat ihtiyatlı olmak gerek”

Çandar, sürecin ilk aşamalarında olduklarını belirtti:

“Bir şey pişiyor mu, derseniz evet, pişen bir şeyler var ancak henüz buna çözüm süreci diyemeyiz. Türkiye’de sıkça kullanılan bir tabirle, ‘istikşafi görüşmeler’ dönemindeyiz.”

Çandar, bu aşamada ihtiyatlı olunması gerektiğinin altını çizdi.

“Erken doğum mu isteniyor?”

Ayrıca Çandar, gazeteci Amberin Zaman’ın Al Monitor’de yayımladığı yazıya atıf yaptı.

Çandar, bu yazıdaki bilgilerin doğruluğuna güvendiğini belirtti:

“Amberin Zaman’ın yazısında yer alan iki önemli vurgu var. Birincisi, devletin Öcalan ile görüştüğü. İkincisi ise Öcalan ile Kandil arasında bir iletişim olduğudur. Ancak, bu aşamada bazı kişilerin sürece erken doğum yaptırmak isteyip istemediğini bilmek zor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.