Savaşın 961.gününde Ukrayna: Tüm cephelerde çatışmalar şiddetlendi

Ukrayna-Rusya savaşının 963. gününde çatışmalar şiddetini artırarak devam ediyor. Zelenskiy, Kursk bölgesinde Rus saldırılarına direndiklerini açıklarken, Donetsk ve Zaporijya’daki durumun kritik olduğunu kabul etti. Kiev’de olağandışı asker toplama baskınları yapılırken, cephelerde karşılıklı saldırılar sürüyor.

Karadeniz kıyılarından ülkenin kuzeyine kadar Ukrayna’da her cephede çatışmalar sürüyor

Ukrayna-Rusya savaşı, 963. gününde şiddetini artırarak devam ediyor. Cephelerde yaşanan gelişmeler, sivil kayıplar ve diplomatik girişimler, savaşın seyrini etkilemeye devam ediyor.

Cephelerde son durum

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Kursk sınır bölgesinde Ukrayna birliklerini geri püskürtmeye çalıştığını, ancak Ukrayna güçlerinin mevzilerini koruduğunu açıkladı. Zelenskiy, “Rusya pozisyonlarımızı geri itmeye çalıştı, ancak belirlenen hatları tutuyoruz” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, 11 Ekim Cuma günü Kursk bölgesinde iki köyü geri aldığını duyurmuştu.

Zelenskiy, Ukrayna’nın Kursk’a ilerlemesinin, Rus birliklerini Ukrayna’nın doğusundaki cephe hatlarından uzaklaştırmayı amaçladığını kabul etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca Ukrayna sınırındaki üç bölge üzerinde 13 Ukrayna drone’unu imha ettiğini duyurdu. Rusya, Belgorod ve Kursk bölgelerinde altışar, Bryansk bölgesinde bir drone düşürdü.

Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, Ukrayna’nın Rusya’ya ait Ustinka köyüne saldırı düzenlediğini bildirdi. Düzenlenen Ukrayna drone saldırısında bir kişinin öldüğünü açıkladı.

Donetsk ve Zaporijya’da kritik durum

The Guardian’a göre Zelenskiy, doğudaki Donetsk bölgesi ve güneydeki Zaporijya bölgesindeki durumun “çok zor” olduğunu itiraf etti. Donetsk bölgesi savcılığı, Kurakhove yakınlarındaki köylere düzenlenen Rus saldırılarında iki sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Kurakhove çevresinde 47, kuzeybatıdaki Pokrovsk sektöründe 27 çatışma yaşandığını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı, 11 Ekim Cuma günü Kurakhove yakınlarındaki Ostrivske köyünü ele geçirdiğini duyurmuştu.

Kiev’de olağandışı asker toplama baskınları

Ukrayna askeri istihdam görevlileri, Kiev’deki restoran, bar ve konser salonlarına baskınlar düzenledi. Görevliler, askeri kayıt belgelerini kontrol ederek, zorunlu askerlik hizmetine uymayan erkekleri gözaltına aldı.

Yerel medya, 12 Ekim Cumartesi günü Ukraynalı rock grubu Okean Elzy’nin konserinden çıkan erkeklerin durdurulduğunu aktardı. Kaynaklar, bazı erkeklerin zorla gözaltına alındığını bildirdi.

Gözlemciler, başkentte bu tür baskınların olağandışı olduğunu ve Ukrayna’nın acil asker ihtiyacını yansıttığını belirtiyor. Baskınların diğer şehirlerdeki kulüp ve restoranlarda da yapıldığı bildiriliyor. Ukrayna’da 25-60 yaş arası tüm erkekler askere alınabilirken, 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeden çıkışı yasak.

Ukrayna Luhansk’ta bir yakıt deposu vurdu

Ukrayna ordusu, 12 Ekim Cumartesi günü Rusya işgali altındaki Luhansk bölgesinde bir yakıt deposuna saldırı düzenlediğini açıkladı. Tesisin Rus ordusu için petrol ve petrol ürünleri depolamak için kullanıldığı belirtildi.

 Rusya sözücüsü Peskov, Kamala Harris'e tepki gösterdi
Rusya sözücüsü Peskov, Kamala Harris’e tepki gösterdi

Uluslararası tepkiler ve diplomatik gelişmeler

Litvanya’da bugün yapılan seçimlerde, hükümet değişikliği bekleniyor. Ancak NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkenin Ukrayna’ya güçlü desteğinin ve savunma politikasını güçlendirme hamlelerinin devam edeceği tahmin ediliyor.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, düzensiz göçmenler için sığınma haklarını kısmen askıya almayı planladığını açıkladı. Tusk, insan kaçakçılarını ve Rusya ile Belarus gibi ülkeleri, Ukrayna’daki savaş sırasında sistemi kötüye kullanmakla suçladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’li Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris’in Vladimir Putin’i “katil diktatör” olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. Peskov, bu ifadenin Washington’daki siyasetçilerin dünyaya kendi görüşlerini dayatma çabalarını ortaya koyduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.