Bugün bilmeniz gerekenler (25 Ekim 2024)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yapılan büyükelçi atamalarına ilişkin kararlar, Resmî Gazete‘de yer aldı. Feyzioğlu, yeni Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne atandı.

Ankara’da TUSAŞ’ta gerçekleşen ve 5 kişinin ölümüne sebep olan saldırıyı PKK üstlendi. PKK, saldırının uzun bir süre önce planlandığını ve Türkiye’de son dönemde tartışılan siyasal gündemle bir ilişkisi olmadığını öne sürdü.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tataristan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, TUSAŞ saldırısına yönelik konuştu. Erdoğan, “Ayrışan değil, kucaklaşan Türkiye idealine doğru kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, beş kişinin yaşamını yitirdiği ve 22 kişinin yaralandığı TUSAŞ terör saldırısı hakkında konuştu. Yerlikaya, saldırıda kimsenin rehin alınmadığını söyledi. “Terörist sayısıyla ilgili farklı rakamlar verdiler.” diyerek sosyal medyadaki asılsız paylaşımlara tepki gösteren Bakan, kadın teröristin kendini patlattığı bilgisini verdi.

Boğaziçililerin yargılanmasına devam edildi. Boğaziçi Üniversitesi’nde 20 Mayıs 2022 tarihinde yapılan yürüyüşte gözaltına alınan ve aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 70 kişinin yargılandığı davada tüm sanıklar hakkında atılı suçların unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verildi.

Narin Güran iddianamesi kabul edildi. Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin dava süreci, 7 Kasım’da ilk duruşma ile başlıyor. İddianameye göre dört şüpheli Narin’i 33 dakikada öldürüp kayıp süsü verdi.

İklim aktivisti Greta Thunberg, RTÜK’ün karasal yayın lisansını iptal ettiği Açık Radyo’yu ziyaret etti. Thunberg, Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra ile bir araya geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, binlerce Amerikan yerlisi çocuğun zorla yatılı okullara gönderildiği asimilasyon politikası için özür dileyecek. ABD, Kanada ve Avustralya’nın ardından geçmişteki zorla asimilasyon politikalarından dolayı pişmanlığını ifade eden üçüncü ülke lideri olacak.

Samoa’daki Milletler Topluluğu zirvesinde Kral Charles, İngiliz sömürgeciliğinin “acı dolu” tarihini resmen kabul etti. Kral’ın açıklaması, Afrika ve Karayip ülkelerinin kölelik tazminatı taleplerini güçlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.