İsrail ordusu son 24 saatte Gazze ve Lübnan’a hava saldırıları düzenledi. Farklı saldırılarda Gazze’de 55, Lübnan’da 45 olmak üzere toplam 100 kişi hayatını kaybetti. ABD’nin ateşkes çabaları sonuç vermedi.
Gazze’de ölü sayısı yükseliyor
İsrail saldırılarında Gazze’deki Nuseyrat mülteci kampında büyük çaplı bir yıkım meydana geldi. Al Aksa Hastanesi yetkilileri bu kamptaki ölü sayısının 21’e yükseldiğini açıkladı. Hastane yönetimi, Avda Hastanesinden yeni cenazeler geldiğini duyurdu.
Saldırıda 18 aylık bir bebek ve 10 yaşındaki ablası öldü. İsrail dört ay önce çocukların babasını öldürmüştü. Anneleri ise hala kayıp.
İsrail ordusu Zuvayda’da bir motosikleti hedef aldı. Deyr el Balah’taki bir eve düzenlenen saldırıda dört kişi öldü.
Bölgede son 24 saatte 55 kişi öldü.
İsrail ordusu, Nuseyrat’ta Hamas altyapısını ve bir militanı vurduğunu iddia etti. İsrail ordusu sivillerin ölümüyle ilgili iddiaları araştıracağını duyurdu.
Öte yandan İsrail ordu sözcüsü, saldırıların süreceğini açıkladı.
Lübnan’da sağlık çalışanları hedefte
İsrail Lübnan’ın Sur kentinin sahil şeridini bombaladı. Deniz kıyısındaki bir bina yerle bir oldu. Kurtarma ekipleri enkaz altından yaralıları çıkardı.
Lübnan’ın güneyinde altı sağlık çalışanı öldü. Saldırıda altı sağlık çalışanı da yaralandı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 45 kişinin öldüğünü açıkladı. Bekaa Vadisi’nin kuzeydoğusunda aynı aileden 8 kişi hayatını kaybetti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
ABD’nin ateşkes girişimi başarısız
ABD özel temsilcisi Hochstein, Lübnan Başbakanı Mikati ile görüştü. Hochstein, Lübnan’dan İsrail ile tek taraflı ateşkes ilan etmesini istedi.
Netanyahu, Lübnan’dan gelen tehditleri durdurmadan ateşkes yapmayacaklarını söyledi. Netanyahu, kuzey bölgesine yerinden edilmiş İsraillilerin dönüşünü şart koştu.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, müzakerelerde iyi ilerleme kaydettiklerini açıkladı. ABD Savunma Bakanı Austin, yakın zamanda çözüm beklediklerini duyurdu.
İsrail saldırılarında Gazze: 7 Ekim’den bu yana ağır bilanço
Gazze Sağlık Bakanlığı, savaşın toplam bilançosunu güncelledi. Buna göre 7 Ekim 2023’ten beri İsrail saldırılarında 43 bin 259 Filistinli yaşamını yitirdi.
UNICEF çocuk ölümlerini raporladı
UNICEF, Lübnan’da her gün en az bir çocuğun öldüğünü açıkladı. Ekim 2023’ten bu yana 166 çocuk yaşamını yitirdi. Saldırılarda bin 168 çocuk yaralandı. UNICEF, savaşın çocuklar üzerinde derin fiziksel ve duygusal yaralar açtığını bildirdi. Kurum, çocuk ölümlerinin artmasından endişe duyduğunu açıkladı.
Yerinden edilenlerin sayısı artıyor
İsrail ordusu Lübnan’ın güneyindeki yerleşimleri boşaltma çağrısı yaptı. Raşidiye mülteci kampındaki binlerce Filistinli göç etmek zorunda kaldı. İsrail, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Baalbek kentine ikinci kez boşaltma emri verdi. Kent sakinleri bölgeyi terk etti. İsrail, Bekaa Vadisi’ndeki Durous köyüne hava saldırısı düzenledi. Bölgede büyük bir göç dalgası yaşanıyor.
Kaynak: The Guardian