Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “69 milyonluk konser” iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Yavaş, “Sanatçıların kaşe bedeli adı altında ücretleri bellidir ve bu ücretleri bütün kamu kuruluşları ve belediyelerde vardır” dedi. ABB Başkanı, Gündeş ve ekibine 4 milyon 750 bin TL verdiklerini söyledi.

Ebru Gündeş konserden kaç lira kazandı?
Sanatçı Ebru Gündeş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda “69 milyonluk konser verdi” iddiaları gündeme düşerken, gözler Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ve dolayısıyla Mansur Yavaş’a çevrildi. Mansur Yavaş da sonunda konuya ilişkin açıklama yaptı ve iddiaları yalanladı.
Mansur Yavaş, bu açıklamayı Belediye Meclisi’nde yaptı.
Yavaş, öyle algı yapıldığı gibi sanatçılara ödenen bir paranın olmadığını belirtti. Mansur Yavaş, “Sanatçıların kaşe bedeli adı altında ücretleri bellidir. Bu ücretleri bütün kamu kuruluşları ve belediyelerde vardır. Bir sanatçının bedelini kimse ödeyemez. Dolayısıyla tam bir algı operasyonunun içerisindeyiz” diye konuştu.
Yavaş: “Gündeş ve ekibine verilen 4 milyon 750 bin TL”
Mansur Yavaş konuşurken ekrana konser harcamaları görseli yansıdı. Ebru Gündeş ve ekibine 4 milyon 750 bin TL verildiği görüldü.
Konserlere toplam 44 milyon 937 bin 353 TL harcama yapıldığı, bunun 31 milyon 680 bin TL’sinin iki ana konser için ses, sahne, ışık, LED ekran, ana sahne imalatı ve dekora harcandığı belirtildi.
Ebru Gündeş ve ekibine ödenen para dahil konser ve diğer hizmet bedeli ise 13 milyon 257 bin 353 TL olarak açıklandı.
Açıklamada, bu bilgisinin sanatçının izni dahilinde paylaşıldığı da belirtildi.
“Başka bir firma 56 milyon TL bedel verdi”
Yavaş, ayrıca ABB’nin sadece iki firmayla çalıştığı iddialarına ilişkin şöyle konuştu:
“İddia edilen bu iki firma yaptığımız tüm müşterinin yüzde 11’ini ödenen tüm bütçenin de yüzde 39’una denk geliyor. Diğer sanatçılara da sadece kaşe üzerinden ücretleri ödenmiştir. KVKK’ya göre açıklama şansımız yoktur, kendileri açıklamak isterlerse açıklayabilirler. Ancak bu sanatçıların ücretleri kaşe bedelleri tüm resmi kurumlarda bulunmaktadır. ABB Teftiş Kurulu yapılan ihale ile ilgili olarak altı firmaya maille bu büyüklükteki bir konserin ses, ışık, teknik ve sahne kurulum maliyetini sormuştur. Altı firmadan bir tanesi cevap verebilmiş ve 56 milyon TL bedel vermiştir. Böylece bu evrak da teftiş dosyasına girmiştir.”
Sayıştay denetiminde kanuna ve usule aykırı bir sonuç çıkmadı
ABB’nin 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yaptığı tüm ihale şekilleri, organizasyon ve konserlerin Sayıştay denetimine tabî tutulduğunu belirten Yavaş, bu denetimler sonucunda kanuna ve usule aykırı hiçbir bulgunun bulunamadığını vurguladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yavaş, ABB hakkında 109 tane şikâyet yapıldığını söyleyerek, “101 tanesi takipsizlikle sonuçlandı mutlaka diğerleri de o şekilde sonuçlanacaktır” dedi.
“Biz onların yaptığını yapmayacağız”
Yavaş, yaptıkları işlerle ilgili eleştirilebileceklerini ancak hataları olduğunda da kabullenmesi bildiklerini vurguladı. Önceki belediyelerin daha önce ne kadar harcadığı konusuna girmeyeceklerini belirten Yavaş şunları söyledi:
“Biz daha büyük bir sorumluluklarla ortaya çıkıyoruz. Biz farklıyız, onlara benzemediğimiz için bizi seçtiler zaten. Dolayısıyla biz onların yaptığını yapmayacağız, onları emsal göstermeyeceğiz. Ankara’da bizden önceki dönemde yapılan israfın boyutlarını hepiniz biliyorsunuz. Ankara’nın bir kuruşunu boşuna harcamamak üzerine biz kendimizi programlıyoruz. Yine Atatürk Orman Çiftliği’nde en son yapılan konserden önce iki ay önce özel bir kuruluş büyük bir sanatçıyla konser yaptı. Rakamlarını sorduk resmi olarak vermiyorlar ama duyumlara göre yine bizimkinin daha üstünde.”
2021 yılında itibaren yapılan konser etkinleri ve ödenen tutarlar
2021 yılından itibaren milli bayramlar için verilen konserlere ödenen tutarları Yavaş, şöyle açıkladı:
27 Ağustos 2021 Buray – Altınpark – 240 bin lira
28 Ağustos 2021 Koray Avcı – Gençlik Parkı – 225 bin lira
30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamaları Bengü – Gençlik Parkı – 219 bin lira
29 Ekim 2021 Gazapizm – Gençlik Parkı tiyatro salonu – 370.000 lira
27 Aralık 2021 Atatürk’ün Ankara’ya gelişi Edis – Atatürk Spor Salonu – 765 bin lira
23 Nisan 2022 Murat Boz – Atatürk Kapalı Spor Salonu – 990 bin lira ve Grup Gripin konseri 494 bin lira.
19 Mayıs 2022 Edis – Gençlik Parkı – 1 milyon 350 bin lira
30 Ağustos 2022 Zeynep Bastık – Altınpark – 2 milyon 125 bin lira
Melike Şahin konseri Batıkent Vedat Dalokay Parkı – 655 bin lira
Grup Athena Gençlik Parkı – 2 milyon 275 bin lira
13 Ekim Ankara’nın başkent oluşu – Sıla Gençoğlu – Atatürk Kapalı Spor Salonu – 2 milyon 970 bin lira
26-27-28-29 Ekim 2022 Cumhuriyet yolunda diört sanatçı dört gün programı dolayısıyla Kenan Doğulu, Levent Yüksel, Sefo, Duman konserleri – Atatürk Orman Çiftliği – 13 milyon 600 bin lira
19 Mayıs 2023 Sıla Gençoğlu – Atatürk Orman Çiftliği -16 milyon 500 bin lira
27,28, 29, 30 Ağustos 2023 – Beş sanaşçı dört gün programı Duman, Yüz Yüzeyken Konuşuruz, Çakal ve LVBC5, Yalın – Atatürk Orman Çiftliği – 39 milyon lira
26, 27, 28, 29 Ekim 2023 – Cumhuriyetin 100 yılı sekiz sanatçı dört gün – Atatürk Orman Çiftliği – toplam 94 milyon lira
21, 22, 23 Nisan – Üç sanatçı üç gün programı Semicenk, Gazapizm, Edis – Atatürk Orman Çiftliği – toplam 71 milyon 250 bin
17, 18, 19 Mayıs 2024 – Üç sanatçı üç gün Gülşen, Murat Boz, Mor ve Ötesi – Atatürk Orman Çiftliği – toplam 78 milyon 500 bin lira
30 Ağustos 2024 – Tan Taşçı – AOÇ – 41 milyon 950 bin lira
28, 29 Ekim 2024 – iki sanatçı iki gün Mert Demir, Ebru Gündeş – AOÇ toplam 44 milyon 937 bin 353 TL.