Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum COP29’da konuştu. Kurum, Türkiye’nin yenilenebilir enerji payını yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında aldığı önlemleri ve hedeflerini içeren Uzun Dönem Yol Haritası’nı açıkladı.
Son 50 yılda afetlerde 2 milyon kişi öldü
Son 50 yılda hava, iklim veya su ile bağlantılı 11 binden fazla afetin yaşandığına, 2 milyonun üzerinde can kaybının olduğunu vurgulayan Kurum, “Türkiye, raporlarla ortaya konulan bu gerçeklere hiçbir zaman sessiz kalmamış, pasif bir tutum içinde olmamıştır. Çünkü bizim ülkemiz taşıdığı değerler ve coğrafi derinliği itibarıyla, dünyanın vicdan ve iyilik merkezidir” dedi.
Murat Kurum, “2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi”nin üst düzey bir taahhüt olduğunu öne sürdü. Bakan Kurum, yol haritasının iki yıl boyunca kamu ve özel sektör temsilcileri ve STK’ların katkısıyla oluşturulduğunu belirtti.
Murat Kurum COP29’da: “Yenilebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”
Bakan Kurum, Türkiye’nin bu yılki emisyon miktarlarının analizinde en yüksek emisyon oranının yüzde 72 ile enerji sektöründe olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
“Bu nedenle Uzun Dönemli İklim Stratejisi Azaltım Hedeflerimiz kapsamında emisyonların çoğunun kaynaklandığı enerji sektöründe iddialı hedefler ortaya koyduk. Bugün, toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 59’a yükseltmiş olan bir ülkeyiz. Bu alanda; Avrupa’da 5’inci, dünyada 11’inci sırada yer alıyoruz. 2053 yılına kadar, enerji sektöründe; yenilenebilir enerji kaynaklarını olabildiğince arttırmayı hedefliyoruz. Birincil enerjide yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye, nükleer enerjinin payını ise yüzde 30’a çıkarmayı planlıyoruz. Böylece ulusal çapta kullanacağımız enerjinin yaklaşık yüksek 80’inini karbonsuz hale getireceğiz.”
Murat Kurum COP29’da: “Asbestli borudan vatandaşımız su içmeyecek”
Bakan Kurum Türkiye’nin uzun dönemli iklim stratejisinin uyum hedeflerinin ise 11 sektörde 37 strateji ile uygulanacağını açıkladı:
“Üzerinde çalıştığımız üç kilometre çözünürlüklü projeksiyon modellerimiz sayesinde 11 farklı sektörümüze dair risk analizlerini yürüteceğiz. Bu stratejilerle birlikte; şehirlerimizdeki su kayıp ve kaçaklarını azaltacağız. Ayrıca, asbestli borudan vatandaşımız su içmeyecek. Bu noktada çok kısa bir süre içerisinde, İLBANK Genel Müdürlüğümüzle birlikte asbestli boruların değişimini sağlayacak, yine kayıp kaçak oranlarını da minimuma indireceğiz. Tarımsal sulama verimliliğimizi artıracak, akıllı su yönetim sistemlerini hayata geçireceğiz. Havza yönetim planlarımızı titizlikle uygulayacağız. Biyolojik çeşitliliği koruyacağız. Sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele, şehirlerimizde iklim dirençli yapı standartlarının geliştirilmesi gibi uygulamaları çeşitlendireceğiz. Organik tarım uygulamaları, işlemesiz tarım, yağmur hasadı gibi uygulamaları ülkemizin her yerinde yaygınlaştıracağız.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.