Ukrayna’dan ilk Storm Shadow saldırısı: İngiliz yapımı füzeler Rusya’yı vurdu

Ukrayna ordusu, İngiliz-Fransız yapımı Storm Shadow füzelerini ilk kez Rusya topraklarında kullandı. Saldırı, ABD’nin ATACMS füzelerinin kullanımından bir gün sonra geldi. Putin Rusya’ya askeri destek veren Kuzey Kore’ye 70 hayvan hediye etti. Zelenskiy Kırım’ı diplomasi yoluyla geri alacaklarını iddia etti. İşte Ukrayna savaşında son 24 saatte yaşananlar.

Ukrayna Storm Shadow'larla ilk kez saldırdı
Ukrayna Storm Shadow’larla ilk kez saldırdı

Ukrayna ordusu, İngiliz-Fransız ortak yapımı Storm Shadow füzelerini ilk kez Rusya topraklarında kullandı. Reuters’a konuşan bir yetkili, füzelerin Rusya’daki hedefleri vurduğunu doğruladı. İngiliz medyası da füze saldırısını teyit etti.

Rus askeri blog yazarları, Ukrayna ordusunun 12 Storm Shadow füzesini Kursk bölgesine fırlattığını duyurdu. Saldırının hedefi, Ukrayna sınırına 35 kilometre uzaklıktaki Marino köyü oldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Storm Shadow yazılı füze parçaları ortaya çıktı.

İngiltere ve Fransa, daha önce Storm Shadow füzelerini sadece Ukrayna sınırları içinde kullanma şartıyla vermişti. 250 kilometre menzile sahip füzeler, ABD’nin ATACMS füzelerinden biraz daha kısa mesafeye ulaşabiliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Ukrayna artık uzun menzilli silahlara sahip. Kendi üretimimiz olan uzun menzilli İHA’larımız var. Neptün füzelerimiz var ve şimdi ATACMS’lerimiz de var. Hepsini kullanacağız” dedi.

Storm Shadow füzesi nedir, nasıl çalışır?

İngiliz-Fransız ortak yapımı Storm Shadow, havadan karaya atılan bir seyir füzesi. Füze 250 kilometre menzile sahip ve saatte bin 300 kilometre hızla hedefe ulaşıyor. Yeraltı sığınakları ve zırhlı hedefleri vurmak için özel tasarlanan füze, 450 kilogram patlayıcı taşıyor.

Storm Shadow, alçak irtifada uçarak radar sistemlerinden kaçabiliyor. MBDA şirketi tarafından üretilen füze, İngiltere ve Fransa dışında İtalya ve Suudi Arabistan ordularında da bulunuyor.

Ukrayna, mayıs ayında İngiltere’den aldığı Storm Shadow’ları bugüne kadar sadece kendi topraklarında kullanmıştı.

“Kırım diplomasi ile geri alınacak”

Zelenskiy Fox News’e verdiği röportajda Kırım konusunda konuştu. “Kırım için binlerce insanımızı feda edemeyiz. Yarımadayı diplomatik yollarla geri alabiliriz” diyen Zelenskiy, işgal altındaki toprakları yasal olarak Rusya toprağı kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Ukrayna Storm Shadow’larla saldırdı: ABD’den çifte destek

Pentagon, Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketi açıkladı. Paket içinde HIMARS roket sistemleri için cephane ve İHA’lar bulunuyor. Biden yönetimi ayrıca Ukrayna’nın 4,7 milyar dolarlık borcunu silmeye hazırlanıyor.

Hollanda’dan F-16 desteği

Hollanda Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya söz verdiği 18 adet F-16 savaş uçağının son ikisini de Romanya’daki eğitim tesisine teslim etti. Ukraynalı pilotlar ve yer ekibi burada eğitim alıyor. Ukrayna Storm Shadow’larla

İtalya Ukrayna’ya desteğini sürdürecek

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Ukrayna’ya desteğin devam edeceğini açıkladı. Crosetto parlamentoda yaptığı konuşmada, “Hükümetimizin tutumu değişmedi. Adil ve kalıcı barış koşullarını sağlamak için Ukrayna’ya desteğimiz sürecek” dedi.

Putin’den Kuzey Kore’ye hediyeler

The Guardian‘a göre Putin, Moskova Hayvanat Bahçesi’nden 70’ten fazla hayvanı “Kore halkına hediye” olarak gönderdi. Hediyeler arasında Afrika aslanı, kahverengi ayılar, sülünler ve beyaz kakadular bulunuyor. İki ülke Haziran ayında karşılıklı savunma anlaşması imzalamıştı. Kuzey Kore son dönemde Rusya’ya 10 bin asker göndermişti.

Putin verdiği askeri desteğe teşekkür olarak Kuzey Kore'ye 70 tane hayvan hediye etti
Putin verdiği askeri desteğe teşekkür olarak Kuzey Kore’ye 70 tane hayvan hediye etti

Ukrayna Storm Shadow’larla saldırdı: Çin’den barış çağrısı

Brezilya’ya resmi ziyarette bulunan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Ukrayna krizinde siyasi çözüm istedi. Çin resmi haber ajansı Xinhua’ya göre Xi, “Ukrayna krizine siyasi çözüm bulmak için daha fazla barış sesi duymak istiyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.