Dünyada bir ilk daha yaşandı, robotik cerrah ile çift akciğer nakli yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentindeki NYU Langone Sağlık Merkezi’nde dünyanın ilk tam robotik çift akciğer nakli yapıldı.
57 yaşındaki Cheryl Mehrkar’a 22 Ekim’de akciğer nakli yapıldı.
Mehrkar, 10 yıldır kronik obstrüktif akciğer hastalığıyla mücadele ediyordu. Mehrkar’a 2010 yılında KOAH teşhisi kondu. Hastalığı koronavirüs geçirmesinden sonra daha da şiddetlendi.
Ameliyatının üzerinden yaklaşık 1 ay geçen Mehrkar, birkaç gün içerisinde taburcu olacak.
Mehrkar, “Bana bir hayat şansı daha verdikleri için bana akciğerini veren donöre ve ailesine minnettarım. Uzun bir süre, nakil için yeterince hasta olmadığım söylendi. NYU ekibi, yaşam kalitemi artırmayı hedefledi. Bana umut verdiklerin için buradaki doktorlara ve hemşirelere minnettarım” diye konuştu.
Fotoğraf yapay zekâ tarafından oluşturuldu.
Robotik cerrahlar kaç sene içerisinde ameliyat yapabilecek?
Robotik cerrahlar aslında halihazırda ameliyatlarda kullanılabiliyor. Ancak tamamen bağımsız olarak ameliyat yapabilen robotlar konusunda daha alınacak yol var.
Mevcut duruma bir bakalım:
Günümüzde kullanılan robotik cerrahi sistemleri (örneğin, Da Vinci Surgical System), tamamen doktor kontrolünde çalışır. Cerrah, robotik kolları kullanarak ameliyatı yönetir. Bu sistemler, cerrahların daha hassas ve minimal invaziv (küçük kesilerle yapılan) ameliyatlar gerçekleştirmesini sağlar.
Peki beklentiler neler?
Kısa vadede robotların daha fazla otonom hale gelmesi bekleniyor. Ancak bu, insan gözetimi altında gerçekleşecektir. Örneğin, dikiş atma veya biyopsi gibi rutin işlemlerde otonomi sağlanabilir.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Orta vadede ise yapay zekâ ve robot teknolojisinin gelişmesiyle, robotların daha karmaşık kararlar alarak bağımsız ameliyat yapma kapasitesine ulaşması mümkün olabilir. Ancak güvenlik ve etik kaygılar nedeniyle, bu süreçler yine uzman doktorların kontrolü altında olacaktır.
Özetle robotlar şu an için daha çok cerrahlara yardımcı olan bir araç konumunda. Tam otonomi için birkaç on yıla daha ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor.