Cumartesi Anneleri 1026. haftada Hayrettin Eren için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, 1026. haftada, 21 Kasım 1980’de gözaltına alınarak kaybedilen Hayrettin Eren için adalet istedi.

Cumartesi Anneleri 1026.

Cumartesi Anneleri, 1026. haftada bir kez daha 21 Kasım 1980 tarihinde gözaltına alınarak kaybedilen Hayrettin Eren’in akıbetini sordu. Her hafta kayıplarının bulunması ve faillerin yargılanması talebiyle düzenledikleri eylemlerini sürdüren grup, bu hafta da Galatasaray Meydanı’nda buluştu.

Cumartesi Anneleri 1026. haftada: “Türkiye ağır bir hukuk devleti krizi yaşıyor”

Eylemin başında yapılan açıklamada, Türkiye’deki hukuk sisteminin krizine dikkat çekildi. Açıklamada, “Adalet sisteminin evrensel hukuk, ahlak ve etik değerlerle arasındaki bağın kopması sonucunda Türkiye, ağır bir hukuk devleti krizi yaşıyor. Bu krizi aşmanın yolu, yargının yürütmenin güdümünden çıkıp, hakların korunmasındaki gerçek rolüne kavuşmasından geçiyor. Ancak o zaman, hukuk kuralları hakları ihlal edilenleri koruyabilir ve suçlulara yaptırım uygulanabilir” dendi.

Hayrettin Eren için ailesi sordu: “44 yıldır sonuç alamadık”

Açıklamada, Hayrettin Eren’in dosyasına ilişkin bilgiler kamuoyuyla yeniden paylaşıldı. “1026. haftamızda, tanıklara ve somut delillere rağmen 44 yıldır sonuç alamadığımız Hayrettin Eren dosyasını bir kez daha gündeme taşıyoruz” denilen açıklamada detaylar şöyle:

“26 yaşındaki Hayrettin Eren, 1970’lerin gençlik hareketinin bir parçasıydı. 12 Eylül darbesinin ardından hakkında yakalama kararı çıktı. 21 Kasım 1980’de Saraçhane Haşim İşcan Geçidi’nde arkadaşıyla birlikte gözaltına alındı. Eren’i önce Karagümrük Karakolu’na, ardından Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube’ye götürdüler. Burada ağır işkenceye maruz kaldı.”

Tanıklar ve delillere rağmen sonuç alınamadı

Öte yandan Eren’in ailesinin süreç boyunca karşılaştığı engeller de açıklandı:

“Annesi Elmas Eren, oğlunu sormak için gittiği Gayrettepe Siyasi Şube’de, Hayrettin’in gözaltına alınırken kullandığı otomobili bahçede gördü. Ancak, ‘Hayrettin Eren gözaltında yok’ cevabıyla karşılaştı. Aynı operasyonda gözaltına alınan 8 kişi ise savcıya verdiği ifadede, ‘Hayrettin Eren bizimle gözaltındaydı’ diyerek tanıklık yaptı. Buna rağmen, Eren ailesinin tüm başvuruları yanıtsız kaldı. ‘Hayrettin Eren gözaltına alınmamıştır, hâlâ aranıyor’ cevabı hiç değişmedi.”

“Bir mezar arayışını miras bıraktılar”

Daha sonra açıklama şöyle devam etti:

“Elmas ve Kemalettin Eren, çiçeklerle donatacakları bir mezar arayışını çocuklarına, torunlarına miras bırakarak aramızdan ayrıldılar.. Onların bıraktığı yerden tekrarlıyoruz. İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı, Siyasi Şube Müdürü Tayyar Sever, Siyasi Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Ağar, Hayrettin’e işkence yapan timin şefi Fikret Işınkaralar, Hayrettin Eren’in kaybedilmesi suçunun fail ve sorumlularıdır. Devleti yönetenler, 44 yıldır Hayrettin Eren’in akıbetini gizledi. Onu kaybedenleri cezasız bırakarak 12 Eylül zihniyetini devam ettiriyor.”

“Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz”

Ayrıca açıklama, iktidar ve yargı makamlarına çağrıyla son buldu:

“Kaç yıl geçerse geçsin; Hayrettin Eren ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. Hukuk devletini hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz. Etkin bir soruşturma ve kovuşturma yapma yükümlülüğünüzü yerine getirin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.