The Guardian’dan haber paylaştı, hapis cezası aldı: İşte 71 yaşındaki Peri Pamir’in başına gelenler

Guardian’ın Suriye’de IŞİD’e karşı savaşmak için PYD/YPG’ye katılan ve Barış Pınarı Harekâtı’nda Afrin’de ölen İngiliz Anna Campbell’in hikâyesini sosyal medya hesabında paylaşan emekli araştırmacı Peri Pamir (71), “terör propagandası yapma” suçundan iki kez mahkûm edildi. Pamir’e hapis cezası verildi.

Peri Pamir Guardian’a verdiği demeçte, “Ben herhangi bir sıradan vatandaşım, özel ilgi çekmem için hiçbir neden yok. Rahatsız edici kısım da bu” dedi.

Pamir, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşmak için PYD/YPG’ye katılan ve Barış Pınarı Harekâtı’nda Afrin’de ölen İngiliz Anna Campbell’in 2018’de yayımlanan hikâyesini paylaşmıştı.  Pamir, 2018’de yaptığı Facebook paylaşımında, Campbell’ı “genç bir idealist” olarak nitelendirmişti. IŞİD’le YPG arasındaki savaşa atıf yapan Pamir, “Sizce nihayetinde hangi ideoloji kazanacak?” diye sormuştu.

Makaleyi paylaşmasından kısa bir süre sonra Pamir hakkında “terör örgütü propagandası yaptığı” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturmada, Pamir’in paylaşımında “Campbell’ın üniformasındaki YPG ambleminin göründüğü” özellikle vurgulandı.

Peri Pamir, Anne Campbell'ı "genç bir idealist" olarak nitelendirmişti.
Peri Pamir, Anne Campbell’ı “genç bir idealist” olarak nitelendirmişti.

Pamir 2020’de söz konusu Facebook paylaşımı nedeniyle İstanbul’da yargılandı, 15 ay ertelemeli hapis cezasına çarptırıldı.

Ceza beş yıl denetimli serbestliğe çevrildi, Pamir bu kararı temyize götürdü. Geçen hafta yapılan yeniden yargılamada denetimli serbestlik süresi beş yıl uzatıldı ancak 15 ay ertelemeli hapis cezası kaldırılmadı. Pamir, yeniden yargılama sırasında mahkemede “Kişisel fikirlerimi paylaşarak yanlış bir şey yaptığımı düşünmüyorum” dedi. Pamir, kendisine yöneltilen, “Ülkeme karşı herhangi bir terör eylemini” teşvik ettiği suçlamasını da reddetti.

Peri Pamir’den önce… Yüzbinlerce kişiye terör soruşturması

Guardian gazetesinin haberinde Türkiye’de yüzbinlerce kişiye sosyal medya paylaşımları nedeniyle terör soruşturması başlatıldığı bilgisine yer verildi. Haberde şöyle denildi:

“İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türk yetkililer son yıllarda yüz binlerce vatandaşını ‘terör eylemi’ teşkil eden sosyal medya içerikleri yayınlamakla suçladı. Sadece geçen sene 132 bin 310 kişiye bu suçlama yöneltildi. İnsan hakları örgütü Freedom House’a göre, bu suçlamalarla 9 binden fazla kişi gözaltına alındı. Freedom House raporunda, ‘Kürt yanlısı içerikleri internette paylaşmanın cezai yaptırımlara yol açtığı’ belirtildi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.