Deprem bölgesinde mücbir sebep hali uzatılacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bütçe Görüşmeleri sırasında deprem bölgesindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin önceliklendirileceğini belirterek, mücbir sebep halinin, etkilenmeyen işletmeler için uzatılmayabileceğini, etkilenenlere gereken desteğin sağlanacağına değindi.

Deprem bölgesinde mücbir sebep hali uzatılacak mı?

Deprem bölgesindeki “mücbir sebep hali” 30 Kasım’da sona erdi. TBMM Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı 2025 Yılı Bütçe Görüşmeleri sırasında MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, deprem bölgelerinde mücbir sebep halinin uzatılması konusunu gündeme taşıdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bu konuya yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Fendoğlu, mücbir sebep halinin deprem bölgeleri için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Deprem bölgelerindeki esnaf, dar gelirli vatandaşlarımız ve vergi mükellefleri, bu düzenlemenin ne kadar uzatılacağını merak ediyor: Altı ay mı, bir yıl mı? Eğer süre uzatılırsa ek şartlar olacak mı? Ayrıca, vergi, SGK prim borçları için teminat istenecek mi ve taksit sayısı 36’ya çıkarılacak mı?” diye sordu.

“Küçük ve orta ölçekli işletmeler önceliklendirilecek”

Bakan Şimşek ise Fendoğlu’nun sorusuna, ”Komisyondan geçen bir düzenleme var. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bir yıla uzata noktasında yetki verilecek. Biz çok büyük ihtimalle, oturup şirketlerin ölçeklerine göre, özellikle esnaf, küçük işletmeler, orta ölçekli işletmeleri önceliklendirecek şekilde süreci uzatacağız. Fakat büyük işletmeler ve etkilenmeyen işletmelere ilişkin de tabii ki uzatmama durumunu değerlendireceğiz. Mücbir sebep şu anda devam ediyor, hiçbir zaman durmadı, sadece etkilendiğini ispat etmeyenlere yönelik süre doldu. Yasalaşınca oturup çalışıp değerlendirmelerimizi yapıp, gereken desteği vereceğiz” yanıtını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.