Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, görev süresinin sonuna yaklaşırken Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık yeni bir güvenlik yardım paketi açıkladı. Biden, “Bu paket Ukrayna ordusuna ek olarak 1,25 milyar dolarlık askeri destek ve 1,22 milyar dolarlık Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi paketini içeriyor” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden görevini Donald Trump’a devretmeden 21 gün önce Ukrayna’ya yaklaşık 2,5 milyar dolarlık yeni bir güvenlik yardım paketi duyurdu.
Biden’dan Ukrayna’ya gönderilen yardımın Ukrayna’ya sahada hemen kullanabileceği silah ve mühimmatlar kazandıracağı ve hava savunma, topçu sistemleri gibi kritik silahların uzun vadeli tedarikini sağlayacağı vurgulandı.
Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı Ukrayna’yı işgali üçüncü yılına yaklaşıyor. Rusya, son dönemde cephedeki pozisyonlarını güçlendirmek için Kuzey Kore askerlerini kullanıyor.
Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, Kuzey Kore askerlerinin cephede büyük kayıplar yaşadığını, sadece son 1 haftada Rusya’nın Kursk bölgesinde bin askerin öldüğünü veya yaralandığını söyledi.
Biden, Ukrayna’ya gönderilecek yeni yardımın “Ukrayna’nın kışa girerken elini güçlendireceğini” savundu. Kiev’e gönderilen yardımların süreceğini ve ABD’nin Ukrayna’nın savaşta güçlü bir konuma gelmesi için de elinden geleni yapacağını dile getirdi. Biden, “ABD, Ukrayna halkının yanında durmak için dünyayı harekete geçirdi ve bu çaba benim en büyük önceliklerimden biri oldu” dedi.
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından yaklaşık 3 yıl sonra Washington, Ukrayna’ya toplam 175 milyar dolarlık yardım sözü verdi. Ancak 20 Ocak’ta yeniden Beyaz Saray’a çıkacak olan seçilmiş başkan Donald Trump döneminde Ukrayna’ya gönderilecek yardımların bu hızla devam edip etmeyeceği belirsiz. Trump daha önce yaptığı açıklamalarda “Ukrayna’daki savaşı bir günde sona erdirebileceğini” söylemişti.
Gelecek aydan itibaren hem Temsilciler Meclisi’ni hem de Senato’yu kontrol edecek olan bazı Cumhuriyetçi Partililer de Kiev’e daha fazla yardım gönderilmesini istemiyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.