İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’de ateşkes talebine karşılık olarak üst düzey bir ekibi Katar’a gönderme kararı aldı. Hamas ile aylardır tıkanmış olan görüşmeler yeniden başlıyor.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’de ateşkes görüşmeleri için özel bir ekibi Katar’a göndermeyi kabul etti. Ekipte İsrail’in en önemli üç kurumunun temsilcileri yer alıyor. İsrail Güvenlik Ajansı, İsrail Savunma Kuvvetleri ve dış istihbarat servisi MOSSAD’dan uzmanlar Katar’ın başkenti Doha’ya gidecek.
Biden’ın üç aşamalı planı
ABD Başkanı Biden geçen ay kapsamlı bir barış planı sundu. Plan üç aşamadan oluşuyor. İlk aşama 6 hafta sürecek. İsrail ordusu Gazze’deki yerleşim yerlerinden çekilecek. Hamas elinde tuttuğu kadın, yaşlı ve yaralı rehineleri serbest bırakacak. Karşılığında İsrail’deki yüzlerce Filistinli tutuklu özgürlüğüne kavuşacak.
Tartışmalı koridor sorunu
İsrail, ateşkesin ilk aşamasında iki stratejik bölgede kalmak istiyor. Bunlardan biri Gazze ile Mısır arasındaki Filadelfiya Koridoru. Diğeri ise Gazze’yi ikiye bölen Netzarim Koridoru. Hamas bu talebi kabul etmiyor. Ağustos ayındaki görüşmeler bu anlaşmazlık yüzünden başarısız oldu.
Katar’ın arabuluculuk rolü
Katar geçen yıl Kasım ayında arabuluculuk görevini durdurmuştu. Tarafların anlaşmaya yanaşmaması bu karara neden oldu. İki taraf birbirini suçluyor. Hamas, İsrail’in yeni şartlar öne sürdüğünü söylüyor. Netanyahu ise Hamas’ı anlaşmayı bozmakla suçluyor.
İslami Cihad: “Ateşkese yakınız”
Aralık ayında hem Hamas hem de İsrail cephesinden olumlu sinyaller geldi. İslami Cihad Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi de iyimser konuştu. Hindi, kısmi bir anlaşmaya yakın olduklarını açıkladı. Hamas’ın bazı konularda esneklik gösterdiğini belirtti.
Rehineler için kritik süreç
Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu yeni görüşmeleri memnuniyetle karşıladı. Forum, “Hamas’ın tünellerinde tutulan 100 rehine için zaman daralıyor” açıklaması yaptı. Geçen yıl sonunda Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan geçici ateşkeste 100’den fazla rehine özgürlüğüne kavuşmuştu.
Gazze’de insani kriz büyüyor
Gazze Sağlık Bakanlığı son rakamları açıkladı. Savaşta 45 bin 581 Filistinli hayatını kaybetti. 108 bin 400’den fazla kişi yaralandı. İsrail’in hava saldırıları evleri, hastaneleri ve insani yardım alanlarını vurdu. Binlerce kişi kış şartlarında yeniden göç etmek zorunda kaldı.
İsrail ordusu Kuzey Gazze’deki son büyük hastanenin etrafını sardı. Hastanenin müdürünü tutukladı. İsrail ordusu, Hamas’ın bölgede yeniden faaliyete geçtiğini öne sürdü. Bu iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.
CNN International‘a göre Gazze’ye giren insani yardımlar giderek azaldı. Gıda, barınak ve hayat kurtarıcı malzemelerde ciddi eksiklikler var. Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı daha fazla yardım çağrısı yapıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Trump’tan tehdit
ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta göreve başlayacak. Trump, Hamas rehineleri bu tarihe kadar serbest bırakmazsa “cehennem azabı” yaşayacağını söyledi.
Ateşkes görüşmelerinde daha önce neler olmuştu?
Hamas 7 Ekim 2023’te İsrail’e saldırdı. Saldırıda bin 200 kişi hayatını kaybetti. Hamas 250’den fazla kişiyi rehin aldı. İsrail karşılık olarak Gazze’ye savaş açtı. Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda geçen yıl sonunda geçici ateşkes gerçekleşti. Bu süreçte bazı rehineler karşılığında Filistinli tutuklular serbest kaldı. Görüşmeler tıkanınca İsrail saldırılara yeniden başladı. Wall Street Journal gazetesi, Hamas’ın savaşın tamamen bitmesi talebinden vazgeçtiğini yazdı.