ABD Suriye’ye yönelik yaptırımlarını gevşetiyor mu?

ABD'den Suriye'ye yaptırımları esnetme kararı geldi.

Biden yönetimi, Suriye’ye insani yardım kısıtlamalarını hafifletme kararı aldı. Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’deki yardım kuruluşlarına su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçlar için muafiyet tanıyacak. ABD’nin Suriye’ye yönelik yeni yardım politikasının detayları ve ülkede yaşanan diğer gelişmeler haberimizde.

ABD’nin yeni Suriye politikası: İnsani yardım adımı

Wall Street Journal gazetesi, Suriye’ye yönelik yeni politikasını ABD’li yetkililere dayandırarak açıkladı. Habere göre ABD Hazine Bakanlığı, insani yardım kuruluşlarına ve yardım malzemesi sağlayan şirketlere özel muafiyetler tanıyacak. Bu muafiyetler özellikle su, elektrik ve temel insani yardım malzemelerinin Suriye’ye ulaştırılmasını kolaylaştıracak. Yeni düzenleme altı ay boyunca geçerli olacak.

Biden yönetimi geçtiğimiz günlerde Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Golani hakkındaki yaklaşımını da değiştirdi. ABD Hazine Bakanlığı, Golani için konulan 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdı. Washington yönetimi, HTŞ’nin artık El Kaide bağlantılı bir örgüt olmadığını ve terör örgütü listesinden çıkarılabileceğini değerlendiriyor. ABD’li yetkililer, HTŞ’nin son yıllarda İdlib’de sivil yönetimi benimsediğini ve radikal söylemlerden uzaklaştığını belirtiyor.

ABD Suriye'ye yönelik insanı yardımlarını arttırma kararı aldı.
ABD’nin Suriye yaptırımları: ABD insanı yardımlarını arttırma kararı aldı.

Ancak Biden yönetimi diğer yaptırımlar konusunda sert tutumunu sürdürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımları 2029’a kadar uzattı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Suriye’nin ulusal güvenlik ve dış politika açısından ABD için olağanüstü bir tehdit oluşturmaya devam ettiği” vurgulandı. Biden, Suriye rejimine yönelik ekonomik yaptırımların devam edeceğini, ancak insani yardımlara kolaylık sağlanacağını belirtti.

ABD’li yetkililer, Şam yönetiminin atacağı adımları görmeden kapsamlı yaptırımları kaldırmayacaklarını vurguluyor. Washington, özellikle siyasi geçiş süreci, insan hakları ihlalleri ve kimyasal silah kullanımı konularında ilerleme bekliyor. Hazine Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi sadece temel insani yardımları kapsıyor ve diğer ekonomik yaptırımlar yürürlükte kalıyor.

ABD yönetimin Suriye yaptırımları devam ediyor fakat 20 Ocak’ta göreve başlayacak Donald Trump bu kararların hepsini değiştirebilir.

Blinken’ın Avrupa temasları Suriye için neyi amaçlıyor?

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 9 Ocak Perşembe günü Roma’da Avrupalı mevkidaşlarıyla bir araya gelecek. Blinken’ın Seul’den yaptığı açıklamada, toplantının amacı “Suriyelilerin yönettiği barışçıl ve kapsayıcı bir siyasi geçişi desteklemek” olarak belirtildi. Batılı güçler, 13 yıllık kanlı savaşın ardından Suriye’de yaşanan değişimi temkinle karşılıyor. Avrupa ülkeleri, özellikle Suriye’den kaynaklanan mülteci krizinin kendi iç siyasetlerini etkilemesinden endişe duyuyor. Dışişleri Bakanlığı, Roma’daki toplantıya hangi Avrupalı bakanların katılacağını henüz açıklamadı.

ABD, Suriye’deki yeni yönetimle temaslarını dikkatli bir şekilde sürdürüyor. ABD’nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, geçen ay Suriye’deki askeri operasyonların komutanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Leaf, Washington’ın el-Şara hakkındaki ödül miktarını artırdığını duyurdu. Amerikalı diplomat, eş-Şara’nın azınlıkların korunması ve komşu ülkelere tehdit oluşturmama konusundaki sözlerini olumlu karşıladıklarını belirtti. ABD Büyükelçiliği, Şam’daki geçici yönetimle yapılan görüşmelerde üç önemli konuyu ele aldı: İran’ın bölgede yeniden güçlenmesini engellemek, tüm Suriyelilerin temsil edildiği kapsayıcı bir siyasi süreç başlatmak ve Amerikan vatandaşlarını korumak.

Almanya’da Başbakan Yardımcısı: “Çalışmayan Suriyeliler ülkelerine dönmeli”

Alman Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Deutschlandfunk radyosuna önemli açıklamalar yaptı. Habeck, Suriyeli mültecilerin Almanya’da kalma hakkının çalışma durumlarına bağlı olacağını duyurdu. Yeşiller Partisi’nin gelecek seçimlerdeki başbakan adayı, “Burada çalışanlardan gerçekten faydalanabiliriz” ifadesini kullandı. Çalışmayan Suriyelilerin ülkelerine güvenli bir şekilde dönebileceklerini, gerekirse buna zorlanabileceklerini belirtti. İçişleri Bakanı Nancy Faeser de benzer bir yaklaşım sergiledi. Faeser, mesleki eğitim ve topluma uyumun önemini vurguladı.

Alman İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkede yaklaşık 975 bin Suriyeli yaşıyor. Bu Suriyelilerin çoğu 2015’ten sonra ülkelerindeki savaştan kaçarak Almanya’ya geldi. Ülkedeki 300 binden fazla Suriyeli koruma statüsüne sahip.

Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalarda son durum

Öte yandan Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalar şiddetlendi. Münbiç kırsalında hafta sonu yaşanan çatışmalarda en az 101 savaşçı hayatını kaybetti. Bu kayıpların 85’i Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) , 16’sı ise Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG).

SMO bölgede stratejik öneme sahip Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü’nü ele geçirmeye çalışıyor.

SDG Komutanı Mazlum Abdi, Esad devrildikten sonra ABD’nin arabuluculuğunda ateşkes anlaşması imzalandığını duyurdu. Ancak karşılıklı bombardıman ve çatışmalar nedeniyle anlaşma çöktü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.