Los Angeles yangınlarının üçüncü günü: Yağma olayları başladı, sokağa çıkma yasağı geliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yangın felaketi sürüyor. Los Angeles’taki yangınların üçüncü gününde ölü sayısı 10’a yükseldi. Beş ayrı noktada devam eden yangınlarda 10 binden fazla yapı yok oldu. Yağma olaylarının başlaması üzerine yerel yönetim sokağa çıkma yasağı ilan etmeye hazırlanıyor.

Los Angeles’ta beş ayrı noktada yangınlar devam ediyor. En büyük yangın olan Palisades yangını 19 bin 978 dönüm alanı etkiledi ve sadece yüzde 6 kontrol altına alınabildi. Eaton yangını 13 bin 690 dönüm alana yayıldı ve henüz kontrol altına alınamadı. Kenneth yangını bin dönüm alanda etkili oluyor ve yüzde 35 kontrol sağlandı. Hurst yangını 771 dönüm alanda sürerken yüzde 37 kontrol sağlandı. Lidia yangını ise 348 dönüm alanda etkili ve yüzde 60 kontrol altında.

Can kaybı ve maddi hasar artıyor

Los Angeles Adli Tıp Kurumu, yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısının 10’a yükseldiğini açıkladı. Eaton yangınında 5, Palisades yangınında 2 kişi hayatını kaybetti. Diğer üç ölümün hangi yangın bölgesinde gerçekleştiği henüz açıklanmadı. Maddi hasar da artıyor. Resmi rakamlara göre 10 binden fazla yapı tamamen yok oldu. Sadece Eaton yangınında 972 yapı yıkıldı, 84 yapı hasar gördü. Ancak ön değerlendirmeler, bu bölgede yıkılan yapı sayısının 4-5 bin arasında olabileceğini gösteriyor.

Los Angeles'taki yangının uydu görüntüsü.
Los Angeles yangınının uydu görüntüsü.

Söndürme çalışmaları ve takviyeler

California Valisi Gavin Newsom, yangınlarla mücadelede 8 bin personel ve 600 Ulusal Muhafız üyesinin görev yaptığını açıkladı. Alanda 991 itfaiye aracı ve 40 helikopter çalışıyor. California cezaevi sistemi, 800’e yakın mahkum itfaiyeciyi yangın bölgelerine sevk etti. Başkan Joe Biden, federal hükümetin önümüzdeki 180 gün boyunca yangınla mücadele masraflarının tamamını karşılayacağını duyurdu.

Los Angeles’ta asayiş sorunları baş gösterdi

Los Angeles Şerifi Robert Luna, yağma olaylarına karşı yangın bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Vali Newsom, Ulusal Muhafızların boşaltılan bölgelerde devriye gezeceğini açıkladı. “Boşaltılan toplulukları istismar etmek isteyenlere net bir mesaj veriyorum: Yağmaya asla göz yumulmayacak” dedi. Bazı mahalle sakinleri kendi önlemlerini alıyor. Nicholas Norman, gece şüpheli kişileri gördükten sonra evini korumak için tüfeğiyle nöbet tuttuğunu anlattı.

Los Angeles yangını tüm canlıları etkiledi.
Los Angeles yangını tüm canlıları etkiledi.

Hayvan kurtarma operasyonları

Los Angeles Hayvan Hizmetleri, altı barınağın “aşırı dolu” olduğunu ve bin 500 hayvanı barındırdığını açıkladı. İlçenin hayvan kontrol müdürü Christopher Valles, yedi bakım merkezinin tamamının kapasitesinin dolmak üzere olduğunu bildirdi. Pasadena Humane barınağı, 24 saatten kısa sürede 300’den fazla hayvana yardım sağladı. Birçok hayvan yanık ve yaralı durumda. Dumana maruz kalmaktan gözlerinde ülser oluşan bir köpek de kurtarılanlar arasında.

Los Angeles yangınının uydu görüntüsü.
Los Angeles yangınının uydu görüntüsü.

Yangınların ekonomik maliyeti 150 milyar dolar

AccuWeather, yangınların toplam zararının 150 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu rakam, 24 saat önceki 57 milyar dolarlık tahminin neredeyse üç katı. AccuWeather’ın baş meteoroloğu Jonathan Porter, “Bu hızlı hareket eden, rüzgarla ilerleyen cehennem, modern ABD tarihinin en maliyetli yangın felaketlerinden birini yarattı” açıklamasını yaptı. Morningstar ve JP Morgan gibi firmalardan analistler, sigortalı kayıpların 8 milyar doları aşacağını öngörüyor.

Los Angeles'taki yangının uydu görüntüsü.
7 Ocak’ta başlayan Los Angeles yangınının uydu görüntüsü.

Los Angeles yangınları ne kadar sürecek?

Los Angeles bölgesinde kritik yangın hava koşulları en az 10 Ocak Cuma akşamına kadar devam edecek. Meteoroloji yetkilileri, kasırga şiddetindeki rüzgarların devam edeceğini bildiriyor. Rüzgar hızının yüksek arazilerde ve yangın bölgelerinin alçak kesimlerinde önemli ölçüde değişiklik göstereceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu hafta sonu ve gelecek hafta başında kritik yangın hava koşullarının yeniden gelişme olasılığı olduğu konusunda uyarıyor.

Yangınların sebebi kundaklama mı?

Los Angeles Polis Departmanı, Kenneth yangınıyla ilgili bir kişiyi kundaklama şüphesiyle gözaltına aldı. Şüpheli, Woodland Hills bölgesinde “yangın çıkarmaya çalışırken” görüldü. California İtfaiye Şefi David Acuna, BBC’ye yaptığı açıklamada, yangınların kasıtlı çıkarıldığına dair henüz kesin bir kanıt bulunmadığını, ancak soruşturmaların yeni başladığını belirtti.

Los Angeles yangınlarının üçüncü günü: Federal destek ve yardımlar

Başkan Biden’ın talimatıyla federal hükümet, yangınla mücadele masraflarının tamamını karşılayacak. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, yangınları yakından takip etmek için Singapur, Bahreyn ve Almanya seyahatini iptal etti. California Ulusal Muhafızları’ndan 600 personel bölgeye sevk oldu. Cezaevi sisteminden gelen 800 mahkum itfaiyeci de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

AccuWeather’ın son tahminlerine göre, bu yangınlar modern ABD tarihinin en maliyetli doğal afetlerinden biri. Bölgede Amerika’nın en pahalı gayrimenkullerinin bulunması, maddi hasarın boyutunu artırıyor.

Kaynak: BBC, The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.