AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi tanıtım toplantısında konuşuyor. Erdoğan konuşmasında tartışmaların odağındaki İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e sahip çıktı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi tanıtım toplantısında konuşuyor. Erdoğan konuşmasına Kartalkaya’da çıkan yangında hayatını kaybeden 78 kişiyi anarak başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaleti devletin temeli olarak gören bir geleneğin devamı olduklarını söyledi, “Adalet hem milli hem de manevi yapımızda mihver gibidir” dedi.
Erdoğan şöyle devam etti:
“Türk milleti adına karar veren yargı makamının itibarına halel gelmemesi bizim için her türlü mülahazanın üstündedir. Göreve geldiğimizden beri bu konuya büyük önem verdik. Mevzuattan dijitalleşmeye kadar çok sayıda adım attım. Yargının bağımsızlığı ilkesine tarafsızlığı da ekleyerek hakim ve savcılarımızın görevlerini layıkıyla yerine getirmesinin önünü açtık. Eski Türkiye’nin imtiyazlı çevreleri bunu hâlâ azmedemedi.”
Erdoğan: “Kimse yargı mensuplarına parmak sallayamaz”
Erdoğan, yargı mensuplarını kimsenin tehdit edemeyeceğini söyledi, “Mahkemeler üzerinde baskı kuramaz, yargı mensuplarına parmak sallayamaz. Mahkeme kararlarını gerekli nezaketi göstererek eleştirebilirsiniz. Ama bu ülkenin ana muhalefet partisi lideri olsanız da kameralar karşısında hukuk insanlarına tehditler savuramazsınız” dedi.
Akın Gürlek kimdir?
“Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan hâkim” olarak bilinen Akın Gürlek, 2 Haziran 2022’de Adalet Bakan Yardımcılığı’na atandı. Gürlek, dönemin CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gibi isimleri hapis cezası ile cezalandıran hâkim olarak biliniyor.
Akın Gürlek’in tartışmalı kararları neler?
Önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, daha sonra da 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başkanlık görevi yürüten Gürlek, muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışma yaratan hâkim olarak tanınıyor.
Akın Gürlek’in başkanlığını yaptığı mahkemelerin bugüne kadar verdiği tartışmalı kararlar şöyle:
Hrant Dink davası: Gürlek, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada da kararı açıklayan isimdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Selahattin Demirtaş kararı: Gürlek’in mahkemesi, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “örgüt propagandası” suçlamasıyla 4 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Bu ceza, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararına rağmen onun cezaevinden çıkmasını engelledi.
Canan Kaftancıoğlu ve Şebnem Korur Fincancı davaları: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ise 2,5 yıl hapis cezası verildi.
Barış Akademisyeni kararı: Bir Barış Akademisyeni’ne “şehit yakını ziyaret etme cezası” veren Gürlek’in kararı daha sonra geri çekildi.
Can Dündar’ın malvarlıklarına el koyma kararı: Gazeteci Can Dündar’ın malvarlıklarına el koyma kararı da Gürlek tarafından alındı.
Enis Berberoğlu kararı: Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun seçilme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ancak Gürlek bu karara uymayı reddetti. Tüm eleştirilere rağmen Gürlek terfi ederek birinci sınıf hâkim statüsüne yükseltildi.
Sözcü davası: Gürlek, Sözcü gazetesi yazar, yönetici ve muhabirlerini “FETÖ’ye yardım suçu”ndan mahkûm etti.