Millî Savunma Bakanlığı, teğmenlerle ilgili yeni açıklamasında “‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ dedikleri için cezalandırıldıkları söylemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne atılabilecek en büyük iftiralardan biridir, hakarettir” denildi.
Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni sonrasında kılıç çatıp “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan ve “subay yemini” eden 5 teğmen ile 3 disiplin amiri Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edildi.
Millî Savunma Bakanlığı, teğmenlerle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada, Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni sonrasında başlatılan soruşturmaların “büyük bir hassasiyetle” yürütüldüğü iddia edildi.
Açıklamada, teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” ifadesi nedeniyle değil, “önceden planlı, toplu ve organize bir disiplinsizlik” yapmaları, “mutlak itaati bozmaları” ve “TSK’nın itibarını zedelemeleri” gerekçesiyle cezalandırıldıkları vurgulandı.
MSB kaynakları, konunun “bağlamından koparılarak” ve “algılar üzerinden” tartışıldığını belirterek, olayın söylenen sözlerle değil, disiplin ihlaliyle ilgili olduğunun öne sürdü.
Açıklamada, “Teğmenlerin, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ dedikleri için cezalandırıldıkları söylemi, Türk Silahlı Kuvvetlerine atılabilecek en büyük iftiralardan biridir, hakarettir” denildi.
Teğmenler TSK’dan neden ihraç edildi?
ANKA’dan Aylin Dal’ın haberine göre 47 sayfalık gerekçede teğmenlerin, yemine ilişkin metnin okunmasını daha önceden planlandığının anlaşıldığı, disiplin amirleri tarafından talep reddedilmesine rağmen, tören sonrası dahi olsa emirlerin hilafında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarının millet nezdinde zedelendiği ifade edildi.
Teğmenlerin eylemleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde, toplumda ayrışma yaratan bir sonuca neden olduğu ifade edilen gerekçede Ebru Eroğlu’nun, andın değiştirilmesine yönelik düzenlemeyi protesto etmek yönünde planlama yaparak, yönergeden kaldırılan andın okunmasında öncü rol oynadığı aktarıldı.
“Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sözünü amacı dışında kullanmak sözün değerini de azaltır”
Gerekçede, şunlar kaydedildi:
“Somut olayın her biri tek tek değerlendirildiğinde TSK ve Harp Okulları’nın temel değerlerine ilişkin olan fiillerin tören günüden daha önceki günlerden başlayan süreç ve olayın oluş şeklinin toplumda karşıtlık hissi oluşturabilecek, Subay Andı olarak bilinen ve yönergeden kaldırılan andın içeriğindeki değerlerin dışlandığına dair algı yaratacak ve sonuç olarak TSK’nın tartışılmasına neden olabilecek protest bir davranış disiplinsizlik olarak kabul edilecektir. Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığı ifade eden ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sözünü amacı dışında ve karşıtlık içeren protest bir eylemde kullanmak disiplinsizlik olacağı gibi sözün değerini de azaltan bir davranış olacaktır.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Böylelikle eylemler, TSK’yı tartışılır hale getirerek, toplumda ayrışmalara sebep olmuş ve ordunun vatan millet Atatürk’e olan sevgisinden hiç şüphe duymayan millet nezdinde yıpranmasına neden olmuştur. Söz konusu eylem toplumda asker yemininden vazgeçilmiş gibi TSK’ya olan güveni sarsar bir kanaat oluşmasına sebep olmuştur.
Askeri tören alanında program dışı izinsiz olarak icra edilen fiilin askeri hizmete de olan olumsuz etkisi disiplinsizliğin işlendiği yer ve sonuçlarının TSK’ya menfi etkileri ile personelin eylem bütünlüğü içinde değerlendirildiğinde devletin ve TSK’nın itibarına zarar verecek nitelikte ağır disiplinsizlik teşkil eden bir eylem olduğu dikkate alınarak 6413 sayılı TSK Disiplin Kanununun 20/1. Maddesinin c fıkrası gereğince “hizmete engel davranışta bulunmak” disiplinsizliğini oluşturduğu kanaatine varılmıştır”
İhraç kararı 4’e karşı 5 oy ile alındı
Yüksek Disiplin Kurulunun beş üyesinin oyçokluğuyla alınan karara dört üye karşı oy gerekçesi yazdı.
Karşı oy gerekçesinde, 30 Ağustos resmi töreninde de yürürlükteki yönergede yer alan andın okunduğu, resmi tören bitiminde söz konusu andın okunmayacağı yönünde malum ve muayyen hale getirilmiş hizmete ilişkin bir emrin bulunmadığı belirtildi.
TSK’dan ihraç edilen beş teğmen 1 Şubat Cumartesi günü Anıtkabir’i ziyaret etti. Teğmenler Ebru Eroğlu, İzzet Talip Akarsu, Serhat Gündar, Deniz Demirtaş ve Batuhan Gazi Kılıç ziyarette bir araya geldi.
Gazeteci Müyesser Yıldız, teğmenlerin ziyaret fotoğrafını sosyal medyada paylaştı.
MSB’den Suriye ordusu için işbirliği adımı
Öte yandan Millî Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun kapasitesinin geliştirilmesi için adım atacağını duyurdu. Talep Suriye hükümetininden geldi. Bakanlık kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ilk temas toplantısında taraflar, Suriye’nin “toprak bütünlüğü ve terör tehdidinin ortadan kaldırılması” konularında mutabık kaldı. Türkiye’nin önceliği, Suriye’nin kuzeyindeki PYD/YPG faaliyetlerinin engellenmesi ve bölgede istikrarın sağlanması olarak belirlendi.
Kapasite geliştirme çalışmaları için yol haritası
Millî Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun kapasitesinin artırılması için müşterek bir yol haritası hazırlayacak. Bakanlık yetkilileri, basında yer alan “yeni askeri üs” iddialarını değerlendirirken bu tür konuları konuşmak için erken olduğunu bildirdi. Suriye hükûmetinin normalleşme çabalarına destek veren bakanlık, kendi görev alanına giren konularda teknik destek sağlayacak. Yol haritasının detayları ve atılacak somut adımlar, yapılacak görüşmelerle belirlenecek.