Ankara’da sahte içkiden 33 kişi hayatını kaybetti

Ankara Valisi Vasip Şahin, şehirde sahte alkol nedeniyle 33 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 20 kişinin ise hastanede tedavi altında olduğunu açıkladı.

Sahte içki metil alkol
Ankara’da sahte içkiden 33 kişi hayatını kaybetti

Ankara’da sahte içki operasyonları

Ankara merkezli yürütülen operasyonlarda üç ilde eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Düzce ve Konya’da 62 ton, Ankara sınırları içerisinde ise 40 ton olmak üzere toplam 102 ton etil ve metil alkol ele geçirildi.

Vali Şahin, durumu şöyle anlattı:

“Bizim için burada dikkat çekici ve çok üzücü olan şey ise maalesef bu sahte alkol kullanımına bağlı olarak 33 vatandaşımız vefat etmiştir. Şu anda halihazırda 20 kişi de hastanelerimizde yoğun bakımda tedavi altındadır.”

Operasyonların detayları hakkında bilgi veren Şahin, şöyle devam etti:

“Bu konuyla ilgili olarak hem kaçak alkol üretimi hem de satımı yapan 32 şahsa yönelik işlem yapılmış ve bunların 13’ü tutuklanmış, 17’si ise tutuklama talebiyle sevk edildikleri adli birimlerce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır.”

Vatandaşlara alkolden uzak durmalarını söyleyen Şahin, “Alkol hem sağlığımız hem geleceğimiz açısından uygun olmayan zararlı bir madde. Hele sahte alkol, hayata kasteden bir madde. Dolayısıyla alkol kullanılmamasını ama kullanılacaksa da mutlaka yetkili satıcılardan ve bilinen yerlerden alınması, aksi takdirde üzücü manzaralarla karşılaşmış oluyoruz” dedi.

Sahte içki neden öldürüyor?

Metil alkol (metanol), endüstride kullanılan ve insan tüketimi için uygun olmayan bir alkol türüdür. Genellikle antifriz, boya çözücü ve temizlik ürünlerinde kullanılıyor. Sahte içki üretiminde maliyeti düşürmek amacıyla kullanılan metil alkol, insan vücudunda toksik bileşiklere dönüşerek ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Vücuda alındığında formaldehit ve formik asit gibi maddelere dönüşen metil alkol, özellikle merkezi sinir sistemi üzerinde yıkıcı etkiler yapar. Körlüğe, organ yetmezliğine ve ölüme neden olabiliyor.

Metil ve etil alkol arasındaki fark nedir?

Etil alkol (etanol), alkollü içeceklerde kullanılan ve insan vücudu tarafından metabolize edilebilen bir alkol türüdür. Buna karşın, metil alkol insan tüketimine uygun değildir ve son derece zehirlidir. Kimyasal yapıları farklıdır; etil alkolün formülü C₂H₅OH iken metil alkolün formülü CH₃OH’tur. Metil alkol, sahte içecek üreticileri tarafından sıkça tercih edilir çünkü daha ucuzdur ve temin edilmesi kolaydır.

Zehirlenmenin belirtileri ve tedavi süreci

Metil alkol zehirlenmesi genellikle tüketimden 10 ila 24 saat sonra belirtilerini gösterir. En yaygın belirtiler arasında baş dönmesi, mide bulantısı, karın ağrısı, görme kaybı, nefes darlığı ve bilinç kaybı bulunur. Zehirlenmenin ilerleyen safhalarında koma ve ölüm riski artar. Tedavi edilmeyen durumlarda metil alkol zehirlenmesi genellikle ölümle sonuçlanır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.