Ege Denizi’ndeki Santorini Adası çevresinde ardı ardına gelen sarsıntılar Ege’nin iki yakasında endişe yaratmaya devam ediyor. Halk ve turistler, büyük bir deprem veya yanardağ patlaması korkusuyla Yunan adasını terk ediyor. Peki Ege’deki sismik hareketlilik ve Santorini’deki depremler daha ne kadar sürecek?
Yunanistan, yaklaşık bir haftadır art arda gelen depremlerle sarsılan turistik ada Santorini’de olağanüstü hal ilan etti. 31 Ocak’ta başlayan sarsıntıların en güçlüsü, 5 Şubat Çarşamba günü kaydedildi. 5.2 büyüklüğündeki deprem, Santorini’deki durumu daha da kritik hale getirdi. Şu ana kadar 15 bin kişilik nüfusun yaklaşık üçte biri adayı terk etti. Küçük çaplı sarsıntılar hâlen devam ediyor.
Santorini, Avrupa’nın en popüler adası. Geçtiğimiz yıl 3,5 milyon turist adayı ziyaret etti.
- Yunanistan tedirgin: 7 soruda Ege depremleri
- Santorini sokakları günlerdir devam eden depremlerin ardından bomboş: “Herkes diken üstünde”
“Benzeri görülmemiş sismik kriz”
Ada sakinlerinden Georgia Nomikou, “Tüm yataklarımızı salona taşıdık” diyerek yaşadıkları endişeyi dile getirdi. Yetkililer, deprem dalgasının sebebini tam olarak belirleyemezken, bilim insanları yaşananları “benzeri görülmemiş bir sismik kriz” olarak nitelendiriyor.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in “son derece karmaşık bir jeolojik olay” olarak tanımladığı depremler, bilim insanlarını da şaşkına çevirdi. Atina Ulusal Gözlemevi’nden Dr. Athanassios Ganas, “Modern zamanlarda Yunanistan’da böyle bir şeye rastlamadık” dedi. Uzmanlar, depremlerin bir ana şok ve artçı sarsıntılar şeklinde değil, belirli bölgede yoğunlaşan küçük depremler şeklinde gerçekleştiğini söylüyor.
Sismik hareketliliğin sürdüğü Santorini’ye giden Miçotakis, halktan sakin olmalarını istedi. Uzmanlardan gelen talimaların dikkate alındığını belirten Miçotakis, “Olayı izlemeye devam edeceğiz, bilimsel bir değerlendirme yapmayacağız. Santroni ve diğer adalarda yaşayanlar, devletin güvencesi altında” dedi.
Miçotakis, Santorini’de hayatın kısa süre içerisinde normale döneceğinden umutlu.
Yanardağ mı uyanıyor?
Dünya’da bilinen 20 süper yanardağ var.
ABD’deki Yellowstone Milli Parkı’nın altında bulunan dev magma ocağı ile İtalya’nın Napoli kenti açıklarındaki Capri Filegri süper yanardağ olarak değerlendiriliyor. Bir yanardağın bu kategoriye alınması için 1-8 ölçekli Volkanik Patlama Endeksi’nde sekiz değerinde patlama yaratma beklentisi ölçü alınıyor.
Santorini’nin ise bu endekste maksimum 7’ye çıkması bekleniyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Hilal şeklindeki Santorini Adası, milattan önce 1600’de gerçekleşen tarihin en büyük volkan patlamalarından biri sonucu şu anki halini aldı.
Santorini’nin Bodrum kıyılarına uzaklığı yaklaşık 170 kilometre.
Adada son volkanik patlama 1950 yılında yaşandı. Bilim insanları, geçen yaz Santorini’deki volkanın yeniden hareketlendiğini belirtti. Binlerce depremin yaşandığı adada, bilim insanları bu sarsıntıların büyük bir depremin habercisi olup olmadığını henüz kestiremiyor.
Depremler ne kadar sürecek?
Depremlerin ne kadar devam edeceğini tahmin etmek mümkün değil.
Çarşamba gecesi yaşanan 5,2 büyüklüğündeki deprem endişeleri artırdı. İngiltere’deki UCL Afet Risk Azaltma Enstitüsü’nden Prof. Joanna Faure Walker, bazı büyük depremlerden önce küçük ölçekli sarsıntıların meydana geldiğini ancak Santorini’de yaşananların bilinen örneklerle örtüşmediğini belirtti.
Yetkililer, ada halkına uyarıda bulunarak depremlerin günler ya da haftalarca sürebileceğini duyurdu. Polis ve askeri birlikler bölgeye gönderildi.
Deprem fırtınasının nasıl sonuçlanacağı ise belirsizliğini koruyor.