“Örgüte yardıma teşebbüs” suçlamasıyla yargılanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın, “terör örgütüne yardım etmek” ve “basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Zeydan duruşmaya katılmadı. Dosyanın avukatı Mahsuni Karaman’ın dosyadan çekilmesi üzerine, Mehmet Emin Aktar dosyaya avukat olarak katıldı. Aktar, süre talebinde bulundu.
Reddi hakim talebine ret
Duruşma, avukat Mehmet Emin Aktar’ın savunmasıyla devam etti. Aktar, mahkeme heyetinin “güvenlik” önlemi alınması için İl Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazmasına tepki gösterdi.
Aktar, “Benim savunma yapmamı beklemeksizin siz dün verdiğiniz yazıyla, kararınızı belirlediniz. Savunma yapmak benim ve müvekkilimin hakkıdır. Bu adil yargılamanın gereğidir. Siz süre vermeyerek, bunu ihlal ettiniz.Bugünkü tutumunuz adil yargılamayı ihlal ediyor ve tarafsızlığınızı ihlal etti. Bu nedenle mahkemeyi reddediyorum” dedi.
Aktar, reddi hakim talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Aktar, talebinin reddedilmesine dair, “Makul süre verilmezse hem adil yargılama hem de savunma hakkı ihlal edilir” dedi.
Mahkeme heyeti Abdullah Zeydan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
Zeydan: “Adalet yok, hukuk yok, anayasa yok”
Kararın ardından Abdullah Zeydan açıklama yaptı:
“31 Mart seçimlerinde meşru yollarla bu halkla baş edemeyenler, yargı kumpaslarıyla bu halkın iradesine yeniden çökmeye çalışıyorlar. 31 Mart’tan bir gün önce mazbata gaspı girişiminde hukuk, adalet, siyasi iktidarın emrinde bir karar vererek hem YSK’nın hem de Yargıtay’ın yok hükmünde gördüğü bir kararı vererek, Van halkının iradesini gasp etmeye çalışmışlardı. Adalet yok, hukuk yok, anayasa yok. Sadece ve sadece siyasi iktidarın istek ve emirlerini yerine getiren bir yargıyla karşı karşıyayız.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kendileri açısından bu kararın yok hükmünde olduğunu vurgulayan Abdullah Zeydan, 31 Mart seçimlerinden hemen sonra Van halkının belediyeye sahip çıktığını hatırlattı.
Siyasi iktidara seslendi: “Yanılıyorsunuz”
Demokrasiye, adalete inandıklarını ifade eden Zeydan, “Van halkının iradesini koruyacağız” dedi.
8 yıllık kayyum yönetiminin neler yaptığını teker teker anlattıklarını ve kısıtlı imkanlarla belediyede icraatlarını sürdüklerini söyleyen Zeydan, “Sandıkta 1 milyon 200 bin Vanlı’nın iradesiyle baş edemeyen bu zihniyete, avucunu ovuşturanlara sesleniyoruz: Eğer siz bu halkın iradesini elimizi kolumuzu sallayarak gasp ederiz diye düşünüyorsanız, yanılırsınız” diye devam etti.
“Herkesi halkın iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz”
Türkiye’ye seslenen Zeydan, şöyle devam etti:
“Hep söyledik, bizim başımıza gelenler yarın sizin başınıza da gelecektir. Bu nedenle herkesi bu hukuksuzluğun karşısında adaletin yanında olmaya davet ediyoruz. Biz 85 milyon yurttaş olarak bu zulmün karşısında el ele verirsek bu adaleti, hukuku kendi siyasi emelleri için kullananların önünü kesebiliriz. Herkesi halkın iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”
Van Valiliği’nden yasak
Valilik ilde 15 gün protestoları yasakladı:
“Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Van ili coğrafi sınırları içerisinde 11.02.2025 tarihinden geçerli 25.02.2025 tarihi de dahil olmak üzere (15) gün süre ile, Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda yasaklanmıştır. Belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, her türlü kanuna aykırı eylem etkinliğe katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince ilimiz ve ilçelerimizden giriş ve çıkışlara, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına ve bu kapsamda belirtilen yere geçişler için başka illerden gelerek ilimiz güzergâhının kullanılmasına İZİN VERİLMEMESİ kararı alınmıştır.”
Ne oldu?
Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016 yapılan operasyonlar kapsamında dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklandı.
Zeydan hakkında “örgüte yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla dava açıldı. “Örgüte yardım etmek” iddiasına, Zeydan’ın 2015’te Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde canlı kalkan eylemine katılarak, “yasaklı bölgeye girdiği” iddiası gerekçe gösterildi.
Diğer suçlamaya ise, Zeydan’ın yaptığı bir konuşmada “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözleri gerekçe gösterildi.
Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Zeydan’a “yasak bölgeye girdiği” iddiasıyla “örgüte yardım etmekten” 5 yıl; “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözleri nedeniyle ise “Basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmaktan” 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.
Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, 26 Mayıs 2021’de “örgüte yardım etmek” iddiasıyla verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası kararını onadı. Ancak diğer ceza bozuldu. Bozmaya, Zeydan’ın “yasaklı bölgeye girip girmediğinin” tespiti için keşif yapılmadığı, bu konuda araştırma yapılmadan hüküm kurulduğu gerekçeleri gösterildi.
Yerel mahkemenin toplam verdiği 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının 5 yıl 2 ayını tutuklu geçiren Zeydan, 6 Ocak 2022’de tahliye edildi.
Kararın bozulmasının ardından Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılama başladı. Yargıtay bozma ilamı doğrultusunda ve avukatların talebiyle, Zeydan’ın yasak bölge içinde bulunup bulunmadığının tespiti için keşif yapıldı.
Zeydan’ın yargılanmasına gerekçe gösterilen “yasak bölgeye girme” suçlaması, bilirkişinin raporuyla çürüdü. Raporda, Zeydan’ın yasak bölgeden 13,6 kilometre uzakta olduğu tespitine yer verildi.
“Yasaklı bölge girmek” iddiasına dair daha önce ifade veren karakol komutanının beyanları da bilirkişi raporuyla örtüştü.