TÜSİAD Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunları kapsamlı şekilde ele aldı, iktidarı eleştirdi. Peki, geçtiğimiz günlerde yasalaşan TMSF düzenlemesi ile TÜSİAD’ın çıkışı bağlantılı mı?
TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras, Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez, ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir” dedi. Aras, geçen sene İliç’teki altın madeninde dokuz işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Son haftalarda politik hayatta olağanüstü olaylar yaşandığını belirten Aras, “Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor yerlerine kayyum atanıyor” dedi. Bir siyasi parti liderinin tutuklandığına dikkat çeken Aras, birçok sanatçının menajerini yapan bir iş kadınının da tutuklandığını söyledi.
İktidardan da TÜSİAD’a yanıt gecikmedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TÜSİAD’ın Genel Kurulu’nda yapılan açıklamalara isim vermeden yanıt verdi. Tunç, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hiçbir kurum, kuruluş veya çıkar grubu, milli iradenin üzerinde değildir” dedi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, sivil toplum kuruluşlarının ülke gündemine dair açıklama yapma hakkını vurguladı, “Siyaseti şekillendirme ve yargıya talimat verme girişimleri birbirinden ayrı hususlardır” dedi.
TMSF düzenlemesi ile TÜSİAD’ın çıkışı bağlantılı mı?
Bahadır Özgür, TÜSİAD’ın çıkışı ile TMSF’nin yetkilerini artıran yasal düzenlemenin bağlantılı olduğunu söyledi.
Bahadır Özgür, X hesabındaki paylaşımda TÜSİAD’ın söz konusu kanun değişikliği nedeniyle ses çıkardığını yazdı:
“4 Şubat 2025 günü yürürlüğe giren şu son yasa değişikliği de önemli bir neden kuşkusuz: Malvarlığını aklama, terörizmin finansmanı vb. şüphesi olduğunda, TMSF 5 yıl süreyle şirkete kayyum olarak el koyacak. Bunun için yargı kararı gerekmeyecek. Bu arada soruşturma ve yargılamalar devam edecek. Gezi vb. son dönemde yeniden başlayan davaları bu açılardan da düşünmek lazım.”
TÜSİAD neden ses çıkardı?
— bahadır özgür (@bahadir_ozgr) February 13, 2025
4 Subat 2025 günü yürürlüğe giren şu son yasa değişikliği de önemli bir neden kuşkusuz:
Mal varlığını aklama, terörizmin finansmanı vb. şüphesi olduğunda, TMSF 5 yıl süreyle şirkete kayyım olarak el koyacak. Bunun için yargı kararı gerekmeyecek. Bu… pic.twitter.com/lBQLlrcXpj
TSMF yetkilerinde yapılan değişiklikler ne?
TMSF yeni düzenleme ile önemli yetkiler aldı. Kurum, kayyum atanan şirketleri 5 yıl boyunca yönetebilecek.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
TMSF, Türk Ceza Kanunu ve terörün finansmanı suçlarında kuvvetli şüphe durumunda devreye girecek. Kurum, mahkemenin kayyum kararı verdiği şirketlere el koyabilecek.
TMSF, bu şirketlerin genel kurul yetkilerini Türk Ticaret Kanunu’na bağlı kalmadan kullanacak. Kurum, şirketleri ticari teamüllere uygun biçimde yönetecek.
TMSF, şirketlerin mali durumu ve piyasa koşullarına göre önemli kararlar alabilecek. Kurum, şirketleri kısmen veya tamamen satabilecek. Azınlık hissedarlarının onayı aranmayacak.
TMSF, satışlardan elde edilen gelirle önce şirketin borçlarını ödeyecek. Kalan parayı şirketin faaliyetleri için kullanabilecek.