İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras hakkında başlattığı soruşturmaya CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi tepki gösterdi.
DEM Parti, iktidarı eleştirilere saygılı olmaya çağırdı
DEM Parti, X hesabından yaptığı açıklamada sivil toplum örgütlerinin baskı altına alındığını belirtti. TÜSİAD’ın kayyum ve demokrasi eleştirilerine soruşturmayla yanıt verilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan parti, iktidarı eleştirilere saygılı olmaya çağırdı.
Demokrasi ve hukukun üstünlüğü her geçen gün daha fazla yok sayılıyor! Sivil toplum örgütleri baskı altına alınıyor. En son TÜSİAD’ın kayyım hukuksuzluğuna ve demokrasideki gerilemeye dair eleştirilerine soruşturmayla yanıt verilmesi kabul edilemez. Eleştiriyi susturma çabası… pic.twitter.com/PVQIkN7pkA
— DEM Parti (@DEMGenelMerkezi) February 14, 2025
Dervişoğlu, TÜSİAD’a destek verdi
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Kırşehir’deki parti toplantısında konuya değindi. Dervişoğlu, TÜSİAD yöneticilerinin hakikati dile getirdiğini belirterek soruşturmanın gerekçelerini eleştirdi. Aras’ın sözlerinde gerçeğe aykırı bir bilgi görmediğini söyleyen Dervişoğlu, “Bütün bunları söylemek suç ise o suçu ben de işliyorum” dedi.
Özel: “Soruşturma, konuşmayı doğruladı”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saadet Partisi ziyaretinde TÜSİAD soruşturmasını değerlendirdi. Özel, TÜSİAD’ın yeni bir şey söylemediğini, sendikaların ve işçi örgütlerinin de benzer eleştirileri dile getirdiğini vurguladı. Soruşturmanın gelişmiş demokrasilerde görülmeyecek bir uygulama olduğunu belirten Özel, “Bugün TÜSİAD’a açılan soruşturma, dün yapılan açıklamayı doğrulamıştır” dedi.
Hukuk devleti vurgusu
CHP lideri, hukuk devleti talebinin en çok iş dünyasının talebi olacağını söyledi. Özel, Türkiye’ye yabancı yatırım gelmesinden kredi faizlerine kadar her konuda demokrasi endeksinin etkili olduğunu belirtti. Hükümetin tutumu nedeniyle Türkiye’de herkesin daha pahalı kredi kullandığını vurgulayan Özel, “Adalet isteyenlere ‘karışma’ diyemezsiniz” diye konuştu.
Saadet Partisi özgürlük sorununa dikkat çekti
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ziyareti sırasında soruşturmaya ilişkin konuştu.
Arıkan, Türkiye’de özgürlük sorununun her geçen gün arttığını belirtti. AKP’nin 2002’de yasaklarla mücadele edeceğini söylediğini hatırlatan Arıkan, 2025’te insanların ifade özgürlüğünün olmadığını ve değerlendirme yapmaktan tedirgin olduklarını vurguladı.
TÜSİAD’dan iktidara tepkiler: Ne oldu?
TÜSİAD Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunları kapsamlı şekilde ele aldı ve iktidarı eleştirdi.
Son dönemde yaşanan gelişmelerin toplumda derin endişe yarattığını belirten Aras, “Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Kartalkaya’daki 78 can kaybının nedeni denetimsizlik ve çöken sistemdir” diyen Aras, sistemin kendi kendini düzeltme mekanizmasının olması gerektiğini söyledi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise hukuka olan güvenin sarsılmasının tüm sorunların temelinde yattığını vurguladı. Turan, “Modern devletin temelinde hukukun üstünlüğü vardır. Burada sorun varsa her yerde sorun çıkar” diye konuştu.
Mehmet Şimşek’in ekonomi programına destek verdiklerini ancak her şeyin yolunda olmadığını vurgulayan Turan, “Enflasyonla mücadelenin hızlanması gerekiyor. Artık daha hızlı netice almalıyız. Yoksa stres birikiyor” dedi.