Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Münih Güvenlik Konferansı’nda konuştu. Zelenskiy, ABD Başkanı Trump’la görüşmelerinin “şimdiye dek bir plan oluşturmak için yeterli olmadığını” söyledi. ABD ile Avrupa arasında Ukrayna konusundaki görüş ayrılıkları derinleşiyor. Trump’ın tersi yönde iddasına rağmen Moskova’dan kimse konferansta yer almadı.
Trump’ın Rusya lideri Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından açıkladığı barış müzakereleri planı, taraflar arasında gerginliğe yol açtı. Münih’teki ilk basın toplantısında konuşan Zelenskiy, ABD’den gelen sinyallerin “güçlü ama çeşitli” olduğunu belirtti. Ukrayna lideri, işgal altındaki toprakları Rus toprağı olarak asla tanımayacaklarını vurguladı. Zelenskiy ayrıca, Rusya’nın Çernobil nükleer santralinde “çok tehlikeli” bir saldırı gerçekleştirdiğini öne sürdü. Zelenskiy, istihbarat raporlarına göre Rusya’nın gelecek yıl NATO’ya karşı savaşa hazırlandığını iddia etti. Ukrayna lideri, “Putin kesinlikle barış istemiyor” dedi.
Avrupa ve ABD arasında derin görüş ayrılıkları
BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, konferanstaki üst düzey yetkililerin, diplomatların ve savunma yetkililerinin buluşmasında net bir ayrışma olduğunu belirtti. Gardner, Trump’ın Moskova ile acil bir barış anlaşması istediğini aktardı. BBC muhabiri Ukrayna ve Avrupalı müttefiklerin Washington’u Rusya ile pazarlık kozlarını engellemekle suçladığını yazdı.
AB ve Fransa’dan güçlü mesajlar: “Avrupa kendi güvenlik yükünü taşımalı”
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Münih’teki konuşmasında “Başarısız bir Ukrayna hem Avrupa’yı hem de ABD’yi zayıflatır” uyarısında bulundu. Putin’in taleplerine boyun eğmenin “Hint-Pasifik’teki zorlukları yoğunlaştıracağını ve ortak çıkarlarımızı tehdit edeceğini” vurgulayan von der Leyen, Zelenskiy’nin “ülkesinin fedakarlıklarına ve düşen vatandaşlarına yakışır bir barış için çalışmaya hazır” olduğunu söyledi.
Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD’nin yaklaşımını “beceriksizce” olarak nitelendirdi. Pistorius, “Ukrayna’nın NATO üyeliğini ve toprak değişikliklerini müzakere masasında konuşmak çok daha iyi olurdu” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Financial Times’a bir demeç verdi. Macron, “Teslimiyete dayalı bir barış herkes için kötü haber olur” dedi. Macron, Trump’ın “Avrupa’nın kendi güvenlik yükünü taşıması gerektiği” mesajını desteklerken, “Bu yükü üstlenmek bize düşüyor” ifadesini kullandı.
Müttefik ülkelerden farklı sesler yükseliyor
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Ukrayna’sız Ukrayna hakkında görüşme olmaz” açıklamasını yaptı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ABD Başkan Yardımcısı Vance ile görüştü. Görüşmede iki ülke, Avrupa ülkelerinin kendi güvenliklerinde daha fazla rol alması gerektiği konusunda uzlaştı.
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen bir paylaşım yaptı. Von der Leyen, Ukrayna için “Avrupa sizinle birlikte” mesajını verdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise Trump’ın iddialarının aksine Münih’e heyet göndermeyeceklerini açıkladı. Trump daha önce başkan yardımcısı JD Vance ile Rus yetkililerin Münih’te görüşeceğini söylemişti.
ABD Savunma Bakanı: “Avrupa’daki ABD varlığı sonsuza kadar sürmeyecek”
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Polonya’daki basın toplantısında Avrupa’ya sert mesajlar verdi. Hegseth, kıtadaki Amerikan askeri varlığının “sonsuza kadar sürmeyeceği” uyarısında bulundu. Yeni bakan, Polonya’yı “örnek müttefik” olarak gösterdi. Hegseth, diğer Avrupa ülkelerinin de savunma harcamalarını GSYİH’nın yüzde 5’ine çıkarması gerektiğini belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, NATO’nun yüzde 2 hedefinin “farklı bir zamandan ve tehdit ortamından” kaldığını söyleyerek, “Bir on yıl sonra, o zaman anlaştığımızdan çok daha fazlasını harcamamız gerekecek” dedi.
ABD Hazine Bakanı: “Trump’ın planı Ukrayna’yı ekonomik olarak ABD’ye bağlayacak”
Trump’ın yeni Hazine Bakanı Scott Bessent, Ukrayna’daki savaşı sonlandırma planının Kiev ekonomisini ABD ile birleştirmeyi öngördüğünü açıkladı.
Fox Business Network’e konuşan Bessent, “Plan, Ukrayna ekonomisini ABD ile daha fazla iç içe geçirmeyi ve Amerikan vergi mükelleflerinin harcadıkları paranın karşılığını almalarını sağlamayı içeriyor” dedi. ABD’nin özelleştirme konusundaki “en iyi uygulamalarını” getireceklerini belirten Bessent, bu hafta Kiev’i ziyaret etmişti.
“Putin’in gölgesi konferansta”
Konferansta Putin’in 2007’deki Münih konferansında yaptığı konuşma hatırlatıldı. Putin, ABD’yi eleştirmiş ve Soğuk Savaş sonrası düzeni reddetmişti. Bu konuşmasından bir yıl sonra Gürcistan’ı işgal etti.
2022’de konferansta konuşan Zelenskiy’nin ardından Rusya, Ukrayna’ya saldırmıştı.
Geçen yılki konferans ise Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin hapishanede ölümünün ardından eşi Yulia Navalnaya’nın konuşmasıyla sarsılmıştı.