Türk halk müziğinin sevilen isimlerinden Kahtalı Mıçe, uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşerek 74 yaşında hayatını kaybetti.
Gerçek adı Mustafa Kahtalı olan Kahtalı Mıçe, yaklaşık bir yıldır ince bağırsak kanseri tedavisi görüyordu. Antalya’da bir hastanede tedavisi süren Mıçe, gece saatlerinde hayata gözlerini yumdu.
Kahtalı Mıçe’nin cenazesi, memleketi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde düzenlenecek törenin ardından defnedilecek. Sevenleri ve müzik camiası, sosyal medyada sanatçının vefatının ardından taziye mesajları paylaşarak üzüntülerini dile getirdi.
57 yıllık müzik kariyerinde 19 albüm çıkaran sanatçı, Türk halk müziğine önemli katkılar sundu.
Adıyaman Belediyesi’nden ulaşım desteği
Adıyaman Belediyesi, sanatçının cenaze törenine katılmak isteyen vatandaşlar için ücretsiz otobüs seferleri düzenleyecek. Sanatçının memleketinde son yolculuğuna uğurlanacağı törene katılımı kolaylaştırmak amacıyla belirlenen noktalardan hareket edecek otobüsler, vatandaşları Kahta’daki anma ve cenaze programına ulaştıracak.
Otobüsler, 16 Şubat Pazar günü saat 09.30’da aşağıdaki noktalardan hareket edecek:
- Petrol Mahallesi Spor Kent Önü
- Altınşehir 6 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Önü
- Adıyaman Müzesi Önü
Vatandaşlar, anma töreninin düzenleneceği Kahtalı Mıçe Kültür Merkezi’ne ve ardından cenaze namazının kılınacağı Kahta Çağrı Camii’ne ücretsiz olarak taşınacak. Cenaze namazının ardından defnin gerçekleşeceği Kahta Karşıyaka Belediye Mezarlığı’na da ulaşım sağlanacak.
Kahtalı Mıçe kimdir?
1951 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğan sanatçı, halk müziğine duyduğu ilgiyi erken yaşlarda keşfetti.
Kendi besteleri ve halk ezgilerini özgün yorumuyla seslendiren sanatçı, 1980’lerden itibaren geniş kitleler tarafından tanınmaya başladı.
1986 yılında çıkardığı “Gurbet Kuşu” albümüyle büyük bir çıkış yakalayan Mıçe, özellikle “Çilli Bom”, “Dilo Dilo” ve “Tavukları Pişirmişem” gibi eserleriyle halkın gönlünde taht kurdu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
1980 darbesi sonrası çeşitli nedenlerle gözaltına alınan ve bir süre cezaevinde kalan Mıçe, bu dönemde müzikten uzak kalmasına rağmen üretmeye devam etti. Hapiste geçirdiği süreç, sanatına ve şarkılarına daha derin bir anlam kattı.
Bu yılların ardından müziğe dönüş yapan sanatçı, “Hapishane Türküsü” gibi eserleriyle yaşadığı deneyimleri dinleyicileriyle paylaştı. Zorluklara rağmen müziğe olan tutkusu onu tekrar sahnelere taşıdı.
Kahtalı Mıçe’nin müzik kariyeri ve hayat hikâyesi, 2017 yılında “Kahtalı: Bir Memleketin Sesi” adlı belgeselle ölümsüzleştirildi. Belgeselde, sanatçının müzik yolculuğu, yaşadığı zorluklar ve halkla kurduğu güçlü bağ anlatıldı. Belgesel, ulusal ve uluslararası festivallerde büyük ilgi gördü.