İstanbul’da 305 sanıklı Barış Boyun davası olaylı başladı

İstanbul’da 142 mağdura yönelik suç eylemleri gerçekleştirdiği öne sürülen, Barış Boyun ve 304 örgüt üyesinin yargılanmasına başlandı. Duruşmada sanıklar arasında gerginlik yaşandı.

305 sanıklı Barış Boyun organize suç örgütü davası başladı
305 sanıklı Barış Boyun davası başladı.

Duruşma yoğun güvenlik önlemleriyle başladı

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı Marmara Cezaevi karşısındaki salonda görmeye başladı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları duruşmada hazır bulundu. Bazı sanıklar SEGBİS sistemiyle duruşmaya katıldı. Jandarma ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Müştekiler ve izleyiciler de duruşma salonunu doldurdu. For Men şirketinin sahibi Engin Polat da avukatıyla birlikte duruşmaya katıldı.

Kimlik tespiti yaklaşık 7 saat sürdü. Sanıklar arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Duruşma sırasında tutuklular arasında küfürleşme başladı. Jandarma coplarla husumetli sanıkları birbirinden ayırmaya çalıştı. Barış Boyun’un ağabeyi Zafer Boyun, sandalyeye çıkarak kavgayı durdurmaya çalıştı.

Duruşma salonunda gergin anlar

Husumetli sanıklar yan yana oturmaktan şikayet etti. “Biz birbirimizi öldürmüşüz” diyerek kavga çıkardılar. Sanıklar arasında yumruk yumruğa kavga yaşandı. Jandarmalar coplarla müdahale ederek kavgayı sonlandırdı. Zafer Boyun sandalyeye çıkarak “Arkadaşlar bizi rezil ediyorsunuz” diye bağırdı. Mahkeme başkanı düzeni sağlamakta zorlandı.

Barış Boyun
305 sanıklı Barış Boyun davası başladı

Daha sonra savunmalar başladı. Emirhan Boyun silah yakalatma suçlamasını reddetti. Oğuz Halıcı eğlence mekanındaki olayı anlattı. Erdinç Çakır kendisini “sadece mağdur” olarak tanımladı. Mahkeme heyeti savunmaların devamı için duruşmayı erteledi. Avukatlar ve şikayetçilerle birlikte salonda 500’den fazla kişi yer aldı.

İddianamede örgütün yapısı ortaya kondu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dava için 578 sayfalık bir iddianame hazırladı. İddianamede 136 kişi müşteki, 6 kişi müşteki-şüpheli olarak yer aldı. Barış Boyun’un çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurduğu öne sürüldü. Örgüt yöneticileri Beratcan Gökdemir, Bahadır Akdağ, Zafer Boyun, Tolga Gültepe ve Bayram Demir aracılığıyla talimatlar verdi. Yöneticiler Barış Boyun’un ismini ve korkutucu gücünü kullandı.

İddianameye göre örgüt, çok sayıda mağdurdan haksız menfaat sağlamayı amaçladı. Karşıl grupları ya öldürdü ya da kendi saflarına çekti. Örgütün talimatıyla Rapçi Heijan ve Muti’nin kliplerinde uzun namlulu silahlar yer aldı. Savcılık, bu kliplerin Barış Boyun’un talimatıyla yapıldığını iddia etti. İddianamede müşteki Engin Polat’a yönelik eylemlerde yer aldı.

Sanıklara ağır cezalar talep ediliyor

İddianamede örgüt elebaşı Barış Boyun için 4 kez müebbet ve 349 yıla kadar hapis cezası istendi. Boyun’a yöneltilen suçlamalar arasında örgüt kurmak, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs ve yağma yer aldı. Rap şarkıcıları Heijan, CAC, BIG ve Muti için 19’ar yıldan 33’er yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 300 sanık için 13 yıldan 349 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi. Savcılık örgütün ülkenin en büyük suç örgütü olmayı hedeflediğini vurguladı.

Sanıkların ceza talepleri örgüt içindeki konumlarına göre belirlendi. Rapçilere “örgüte üye olmak” ve “halkı silahlandırarak tahrik” suçlamaları yöneltildi. Örgüt yöneticileri için daha ağır cezalar talep edildi. Yöneticilerin örgütün korkutucu gücünü kullanarak suç işledikleri öne sürüldü. Savcılık, sanıkların çekinmeden her türlü eylemi gerçekleştirdiklerini belirtti.

305 sanıklı Barış Boyun organize suç örgütü davası başladı
305 sanıklı Barış Boyun davası başladı.

Barış Boyun kimdir?

39 yaşındaki Barış Boyun’un ismi son dönemde İstanbul Beyoğlu’nda çete savaşlarıyla gündeme geldi. Uyuşturucu ticareti geliri nedeniyle hasımlarına motosikletli suikastçıları kullanarak saldırılar düzenleyen Boyun, olayların ardından yurtdışına girdi. Geçen yıl İtalya’da tutuklandı. Türkiye’nin iade talebi reddedilirken Boyun 2023 Nisan’da serbest bırakıldı.

Kırmızı bülten çıkarılmasının ardından yeniden yakalandı.

Boyun’un adı, Yunanistan’da Daltonlar Çetesi’ne mensup olduğu öne sürülen altı Türk vatandaşının öldürülmesiyle de gündeme geldi.

Boyun’un adının karıştığı suçlar

  • 10 cinayetten sorumlu olan çetenin basında bilinen ilk cinayeti 21 Ekim 2021’de yaşandı. Kubilay Küçükaslan bir restoran çıkışı çete tarafından öldürüldü.
  • 16 Nisan 2022’de Kasımpaşa’nın tribün lideri Yüksel Usta Hüseyin Daltonlar Çetesi’nin motosikletli timi tarafından öldürüldü.
  • Sırbistan’da aktif olan büyük uyuşturucu çetesi Skaljari’nin yöneticilerinden olan Jovan Vukotiç, 8 Eylül 2022’de örgütün motosikletli timi tarafından öldürüldü.
  • İstanbul’da ünlü bir gece kulübünde çalışan Yasin Keskin, 22 Eylül 2022’de Barış Boyun’un tetikçileri tarafından gece kulübü önünde silahlı saldırı ile öldürüldü. Saldırı, Halil Ay liderliğindeki Anucur Çetesi’ne yönelikti.
  • Ferhat Mardin’in çetesine mensup Halil Güzel adlı kişi, 15 Ekim 2022’de Barış Boyun çetesi tarafından Bahçelievler’de öldürüldü.
  • Murat Fırat Canlı adlı kişi, 20 Kasım 2022’de Beyoğlu’nda öldürüldü.
  • 18 Ekim 2022’de Barış Boyun’un çetesine bağlı Edip Yalçın Gürcistan’da faili belli olmayan bir saldırı sonucu öldürüldü.
  • 19 Aralık 2022’de Anucur Çetesi, Daltonlar Çetesi’ne silahlı saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda Daltonlar Çetesi mensubu Mehmet Emin Kalkan öldürüldü.
  • 24 Aralık 2022 Kağıthane’de Daltonlar Çetesi, Anucur Çetesi’ne bağlı bir kafeye motosikletli timle saldırı gerçekleştirdi. Çatışmada olayla alakası olmayan Kur’an kursu hocası Ramazan Arslan çatışma arasında kalarak öldü.

2022’den sonra karıştığı ileri sürülen suçlar

  • 14 Ocak 2023’te Daltonlar Çetesi, Haliç Köprüsü üzerinde Anucur Çetesi lideri Halil Ay’a silahlı saldırı düzenlediler. Halil Ay canlı kurtulurken Halil Ay’ın yanındaki Cumali Arslan hayatını kaybetti.
  • 2 Şubat 2023’te oto galerici Ferhat Yeşilkaya Şişli’de çete mensupları tarafından öldürüldü.
  • 23 Mayıs 2023’te Barış Boyun’un çetesine bağlı Emircan Yılmaz Abhazya’da kökeni belli olmayan bir saldırı sonucu öldürüldü.
  • 6 Ağustos 2023’te Fransa’da firari olan Halil Ay, saklandığı çiftlikte Daltonlar Çetesi mensubu Gülbey Dilsiz tarafından saldırıya uğradı. Saldırıda Halil Ay ve Gülbey Dilsiz öldürüldü.
  • Yunanistan’ın başkenti Atina’da 11 Eylül 2023’te çeteye mensup altı kişi araç içinde kalaşnikof silahla saldırıya uğrayarak olay yerinde öldü. Saldırı alan aracın sahte plakalı, içinde ölenlerin de sahte pasaport taşıdıkları tespit edildi.
  • Cinayetten 10 gün sonra 21 Eylül 2023’te Daltonlar Çetesinden 10 kişi intikam hazırlığındayken emniyet tarafından tutuklandı. Tutuklananlardan iki kişi Atina suikastinde ölen Abdurrahman Tekrü’nün kardeşleri oldukları tespit edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.