Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel, Hafta Başı’nın yeni videosunda Bahadır Kaleağası ile TÜSİAD krizinin yankılarını, Hüseyin Sarıgül ile de İslamcıların Kürt sorununu tartışmasını yorumladı.
İmamoğlu ve Halk TV hakkında iddianame
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bilirkişi S.B.’ye yönelik sözlerinden dolayı iddianame hazırlandı.
İmamoğlu hakkında “yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edildi.
Bilirkişi ile yapılan telefon görüşmesini yayınladıkları için Halk TV hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.
İddianamede Barış Pehlivan ile Kürşad Oğuz’a 6 yıldan 14 yıla, Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, Seda Selek ve Serhan Asker’e 4 yıldan 9 yıla kadar hapis istendi.
İddianame mahkemeye sunulacak ve kabul edilmesi halinde dava süreci başlayacak.
Ekrem İmamoğlu, hakkında hazırlanan iddianameyle ilgili konuştu.
Erdoğan’a seslenen İmamoğlu, “Mertliğin simgesi olan Kasımpaşa’nın adına yakışır şekilde davranmaya davet ediyorum Sayın Cumhurbaşkanı’nı. Biz mertçe mücadeleye hazırız. Hapse atılan belediye başkanları, genel başkanlar, meclis üyelerinin tek suçu bir kişiye karşı olmak, ona karşı seçimi kazanmak, 20 yıl sonra Türkiye’de birinci parti olmak. Partiye bile göz koydular. Bütün bu süreçleri milletimizin demokrasi aşkına güveniyorum” dedi.
İmamoğlu, Erdoğan’ı mertçe sandığa davet etti.
Kürt sorunu tartışılıyor: İslamcılar nasıl bakıyor?
Hak İnisiyatifi ve HÜDA PAR tarafından Diyarbakır’da düzenlenen iki ayrı toplantıda, Kürt sorunu ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantılarda Kürtlerin temel haklarının tanınması konusunda Anayasal güvence vurgusu yapılarak “Kürtlerden özür dilenmesi” çağrısı yapıldı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
HÜDA PAR, ulus devlet anlayışının terk edilmesini istedi. Parti, çözümün insani ve İslami bakış açısıyla mümkün olacağını savundu.
Aynı zamanda HÜDA PAR, Kürtçenin anayasal güvenceye kavuşmasını talep etti. Parti, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını önerdi, anayasanın değiştirilmesini ve eşit vatandaşlık temelinde yeni bir anayasa hazırlanmasını istedi.
Hak İnisiyatifi de III. Kürt Forumu’nu düzenlemesinin ardından sonuç bildirgesi yayımladı. Bildirgede, yeni çözüm sürecinin kapalı kapılar ardından yürütülmemesi gerektiği vurgulandı, ana dilde eğitimin tartışmasız bir gereklilik olduğu hatırlatıldı, “Tüm taraflar, şiddet ve çatışma yöntemlerini kesin bir şekilde geride bırakarak bölgesel barışı bozacak hamlelerden kaçınmalı” denildi.
Uçum’dan tepki
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, HÜDA PAR’ın çalıştayını X hesabından isim vermeden eleştirdi. Uçum, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı devlet inisiyatifinin, “emperyalist bölünme projesi yanlılarını” deşifre ettiğini belirtti.
Uçum, HÜDA PAR’ın çalıştay sonuç bildirgesini “Türkiye’nin bölünmesinden yana olmak” şeklinde değerlendirdi. Ayrıca Uçum, çalıştayı düzenleyenleri “terör diyemeyen ve terör örgütüne karşı çıkamayan grup” olarak nitelendirdi.
Ömer Aras’a soruşturma
TÜSİAD Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunları kapsamlı şekilde ele aldı ve iktidarı eleştirdi.
Son dönemde yaşanan gelişmelerin toplumda derin endişe yarattığını belirten Aras, “Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor” dedi.
“Kartalkaya’daki 78 can kaybının nedeni denetimsizlik ve çöken sistemdir” diyen Aras, sistemin kendi kendini düzeltme mekanizmasının olması gerektiğini söyledi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise hukuka olan güvenin sarsılmasının tüm sorunların temelinde yattığını vurguladı. Turan, “Modern devletin temelinde hukukun üstünlüğü vardır. Burada sorun varsa her yerde sorun çıkar” diye konuştu.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Siyaseti şekillendirme ve yargıya talimat verme girişimleri birbirinden ayrı hususlardır” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bu sözler yargıyı hedef alan, hukuk devletini hedef alan, yargıyı ve siyaseti yönlendirmeye çalışan söylemler olduğunu ve artık bunların eski Türkiye’de kaldığını biz hep söylüyoruz” dedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras’a “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlarından re’sen soruşturma başlattı.
Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz.