Ankara’da sahte içki kâbusu sürüyor. Sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 63’e yükseldi. Yoğun bakımdaki 36 kişinin tedavisi sürüyor
Ankara’da 63 kişinin hayatını kaybettiği, 36 kişinin ise yoğun bakımda tedavilerinin devam ettiği bildirildi.
AA’nın haberine göre Ankara’daki cumhuriyet başsavcılıklarının sahte içki üreten ve ticaretini yapanlara yönelik soruşturmaları sürüyor.
Bu kapsamda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Batı ve Polatlı başsavcılıklarınca “kaçakçılık” ve “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçlarından başlatılan soruşturma dosyalarına, Adli Tıp Kurumunun toksikoloji raporları da eklendi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada 30 şüpheli tutuklandı, 38 kişi de adli kontrolle serbest bırakıldı.
Sahte içki neden öldürüyor?
Metil alkol (metanol), endüstride kullanılan ve insan tüketimi için uygun olmayan bir alkol türüdür. Genellikle antifriz, boya çözücü ve temizlik ürünlerinde kullanılıyor. Üretimde maliyeti düşürmek amacıyla kullanılan metil alkol, insan vücudunda toksik bileşiklere dönüşerek ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Vücuda alındığında formaldehit ve formik asit gibi maddelere dönüşen metil alkol, özellikle merkezi sinir sistemi üzerinde yıkıcı etkiler yapar. Körlüğe, organ yetmezliğine ve ölüme neden olabiliyor.
Metil ve etil alkol arasındaki fark nedir?
Etil alkol (etanol), alkollü içeceklerde kullanılan ve insan vücudu tarafından metabolize edilebilen bir alkol türüdür. Buna karşın, metil alkol insan tüketimine uygun değildir ve son derece zehirlidir. Kimyasal yapıları farklıdır; etil alkolün formülü C₂H₅OH iken metil alkolün formülü CH₃OH’tur. Metil alkol, sahte içecek üreticileri tarafından sıkça tercih edilir çünkü daha ucuzdur ve temin edilmesi kolaydır.
Sahte içki nasıl tespit edilir?
Hangi ülkede yaşarsanız yaşayın sahte içki ile bir gün karşılaşabilirsiniz. Bu içkiler ne kokusundan, ne de tadından anlaşılıyor. Uzmanlar açık gelen şişelerden şüphelenilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
İçki şişelerindeki barkod ve etiketler de önemli ipuçları veriyor. GİB’in mobil uygulaması bondrollü ürün izleme sistemi sayesinde alkolün sahte olup olmadığı anlaşılabiliyor. Tek yapılması gereken şişe üzerindeki barkodu telefona okutmak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Uluslararası Polis Teşkilatı’na (Interpol) göre eğer içki normal fiyatının çok altında satılıyorsa büyük ihtimalle kaçak olabilir.