İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması hakkında soruşturma başlattı. İmamoğlu, “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla 26 Şubat’ta ifadeye çağrıldı.
Diploma tartışması soruşturmaya dönüştü
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında diploma tartışmaları Eylül 2024’te başladı. Veryansın TV Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, İmamoğlu’nun Kıbrıs’tan İstanbul Üniversitesi’ne geçiş sürecinde şaibeler olabileceğini öne sürdü. Atay, “İmamoğlu Kıbrıs’ta Girne Amerikan Üniversitesi’nde okudu herhalde. Okuduğu bölüm mühendislik. Sonra İstanbul Üniversitesi’ne işletmeye geçti. O dönemde Girne Amerikan Üniversitesi YÖK onaylı değil” iddiasında bulundu.
İBB yönetimi iddialara karşı İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi diplomasını paylaştı. İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun da yüksek lisans belgesini kamuoyuyla paylaşarak iddiaları yanıtladı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise Kasım 2024’te iddialar ile ilgili “Türkçe okuduğunu anlama yetisi olsaydı iyi bir üniversite kazanırdı. Hiç böyle bir katakulliye kalmadan doğru dürüst bir üniversite bitirirdi. Demek ki okuduğunu anlama problemi var, bu net. Zaten üniversite tercihiyle ilgili yaşadığı süreçte de yaşananlar bunu gösteriyor” dedi.
Diploma tartışması Meclis’e taşındı
Konu Aralık 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda da tartışma yarattı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler arasında yaşanan tartışmada Güler, “İmamoğlu’nun üniversite kazanıp kazanmadığı belli değil ve bir anda İstanbul Üniversitesi’nin İngilizce bölümüne geçiş yaptı” iddiasında bulundu. Emir ise “Sayın İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili bir sorun varsa YÖK elinizde, yargı elinizde. Bakarsınız, denetlersiniz; gereğini yaparsınız” yanıtını verdi.
İmamoğlu hakkında açılan dava ve soruşturmalar artıyor
İBB Başkanı hakkında farklı suçlamalarla açılmış beş dava bulunuyor.
“Ahmak davası” olarak bilinen davada, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, 14 Aralık 2022’de İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezasına çarptırdı. Dosya istinaf mahkemesinde bulunuyor.
“Ordu Valisi davası”nda kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla 2 yıl hapis talep edildi. Dava 2021 yılında İmamoğlu’na para cezası verilmesiyle sonuçlandı.
“Büyükçekmece davası”nda ise ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla 7 yıl hapis isteniyor.
“Başsavcı davası”nda hakaret, tehdit ve terörle mücadele kanununa muhalefet suçlamalarıyla 7 yıl 4 ay hapis isteniyor. Başsavcılığa göre İmamoğu Akın Gürlek’i tehdit ettiği için hakkında soruşturma başlatıldı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Geçtiğimiz günlerde açılan ve “bilirkişi davası” olarak bilinen soruşturmada yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs suçlamasıyla 4 yıl hapis talep ediliyor.
Son olarak Ekrem İmamoğlu’na diplomasının sahte olduğu iddiasıyla “resmi belgede sahtecilik” soruşturması başlatıldı. İmamoğlu, bu soruşturma kapsamında 26 Şubat’ta ifade verecek.
Ne oldu?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, diplomasının sahte olduğu iddialarıyla ilgili ihbarlar ve YÖK tarafından hazırlanan raporlar üzerine “resmi belgede sahtecilik” soruşturması başlatıldı. İmamoğlu’nun diploması hakkındaki iddialar ilk olarak Eylül 2024’te sosyal medyada gündeme getirilmiş, İBB yönetimi ise lisans ve yüksek lisans belgelerini paylaşarak iddiaları yanıtlamıştı. (ANKA)