Maydonoz Döner operasyonunda gözaltına alınan 20 şüpheliden 15’i tutuklandı. Bir kişi hastalık nedeniyle, 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Maydonoz Döner’e 21 Şubat’ta “FETÖ’ye finansman sağladığı” iddiasıyla operasyon düzenlendi. 353 şüpheli gözaltına alındı.
İstanbul’daki operasyonda gözaltına alınan 20 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Bir kişi hastalık nedeniyle serbest bırakılırken, 19 kişi adliyeye sevk edildi.
Savcılık işlemlerinin ardından nöbetçi hakimliğe çıkarılan şüphelilerden 15’i tutuklanırken, dört kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Ne oldu?
Ünlü döner zinciri Maydonoz Döner’e “FETÖ’ye finansman sağladığı” iddiasıyla operasyon düzenlendi. 353 şüpheli gözaltına alındı. Maydonoz Döner’e kayyum atandı.
Gözaltına alınanlar arasında 10 kamu personeli de bulunuyor.
Şirketin altı ortağı Cuma Dağlı, Engin Kayıkçı, Ömer Faruk Ekim, Yücel Bahri Öntemel, Mehmet Kaşlı ve Ömer Şeyhin de gözaltında.
Türkiye genelinde 410 şubesi olan Maydonoz Döner’e kayyum atandı.
TMSF açıklaması
TMSF’nin açıklamasına göre bu 410 şubeden 21’ine kayyum atandı. Şirketlerin hizmete devam edeceğinin aktarıldığı açıklamada şöyle denildi:
“‘Maydonoz Döner’ markasıyla faaliyet gösteren 21 şirkette, mahkeme kararıyla TMSF kayyım olarak görevlendirilmiştir. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması devam ederken, ticari faaliyetlerin aksamaması ve üçüncü şahısların haklarının korunmasını teminen şirketlerin yeni yönetimleri oluşturulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Görevlendirildiğimiz şirketler, internet siparişleri başta olmak üzere, kesintisiz hizmet vermeye devam etmektedir. Özellikle sosyal medyada yer alan doğrulanmamış haber ve dezenformasyonlara karşı Kurumumuzun resmi açıklamalarının takip edilmesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaşımı şöyle:
“FETÖ’nün güncel yapılanması ve terörizmin finansmanına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı ile diğer illerimizin Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, İstihbarat Başkanlığı ve TEM Daire Başkanlığının katılımı, MASAK ve MİT Başkanlığının desteğiyle, İl Emniyet Müdürlükleri TEM ve KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; Antalya merkezli Adıyaman, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Ordu, Rize, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak ve Yozgat’ta düzenlenen operasyonlarda yakalanan şüphelilerin;
Döner zincirinin franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verildiği,
Şirketin, örgüt referansı göstermeden ortaklığa girişe izin vermediği, bu sistemi (RTB) Referans Temelli Büyüme olarak adlandırdıkları,
Resmi belge olmaksızın, bu ortaklığın tamamen örgütsel güvene dayandırıldığı,
Şubelerin, örgüte bağlı şahıslara istihdam ve para sağlamak amacıyla kullanıldığı ve bu şubelerden himmet alındığı,
Gayri resmi ortakların hisse satışlarında elde edilen paraların takibe takılmaması için örgüt iltisaklı esnafların üzerinden (kuyumcu vb.) emanet usulü ile yapıldığı,
MASAK da devreye girdi
Şirketin yurtdışında yeni bayilikler vererek genişlediği ve bu şekilde yurt dışından para transferini kolaylaştırdığı tespit edildi ve haklarında Savcılıklarımızca soruşturma başlatıldı.
Ayrıca MASAK tarafından yapılan incelemelerde; şirketi finanse etmek amacıyla yurtdışı ve yurt içinde hakkında işlem bulunmayan şahıslar üzerinden finanse edildiği,
Bu paraların ‘ürün satın alımı’ olarak faturalandırıldığı ve örgüt mensuplarına iletildiği,
Aralarında aranma kaydı bulunan ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslar tarafından bayilerde örgütsel toplantılar yaptıkları,
Yapılan çalışmalarda iltisaklı şahısların örgüte bağlılığını artırmak için “kazanılan paraların iltisaklı şahıslara dağıtılması” talimatı verildiği,
Şirket ortaklığından ayrılmak isteyen şahıslara ise “işin manevi boyutunun olduğu, şirketin örgüte destek sağlamak amacıyla kurulduğu ve örgütle bağlantılı şahıslara para gönderme, örgüte bağlılığını artırma gibi görevleri olduğu” şeklinde konuşmalar yapıldığı tespit edildi.
Terör örgütleriyle ve onların finans kaynaklarıyla mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz.”