Vatandaşın enflasyonun düşeceğine olan inancı azalıyor

Enflasyon düşer mi? Vatandaşın 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi 0,4 puan artarak yüzde 59,2’ye yükseldi. Piyasa katılımcıları ve reel sektörün beklentileri ise düştü. Ayrıca vatandaşların sadece yüzde 28’i gelecek yıl enflasyonun düşeceğine inanıyor.

enflasyon düşer mi
Enflasyon düşer mi: Vatandaş öyle düşünmüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayı sektörel enflasyon beklentisi araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre vatandaşların gelecek 12 aylık enflasyon beklentisi yükseldi.

Şubat ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, hane halkı için 0,4 puan artarak yüzde 59,2 seviyesine çıktı.

Piyasa ve reel sektör daha iyimser

Aynı dönemde piyasa katılımcıları için enflasyon beklentisi 0,1 puan azalarak yüzde 25,3 seviyesine geriledi. Piyasa aktörleri enflasyonun düşeceği yönünde görüş bildiriyor.

Reel sektör için de benzer bir durum söz konusu. Reel sektörün enflasyon beklentisi 1,9 puan azalarak yüzde 41,9 seviyesine geriledi. Bu veri, ekonominin üretim tarafının da enflasyonda düşüş öngördüğünü gösteriyor.

Enflasyonun düşeceğine inanç azalıyor

Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hane halkı oranı bir önceki aya göre 2,5 puan azaldı. Bu oran şubat ayında yüzde 28,3 seviyesinde gerçekleşti. Vatandaşların sadece dörtte biri gelecek yılda enflasyonun düşeceğine inanıyor.

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 7 Şubat’ta İstanbul Finans Merkezi’ndeki yeni TCMB yerleşkesinde Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Karahan, 2025 yılı enflasyon tahminini yüzde 21’den yüzde 24’e yükselttiklerini açıkladı.

Karahan, 2026 yılı için yüzde 12 olan tahminin korunduğunu, 2027 yılı hedefinin ise yüzde 8 olarak belirlendiğini duyurdu. Tahmin aralıklarının 2025 yılı için yüzde 19 ile 29, 2026 yılı için yüzde 6 ile 18 arasında olacağını belirtti.

Revizyon nedenleri ve para politikası duruşu

Enflasyon tahminindeki yukarı yönlü güncellemenin gerekçelerini açıklayan Karahan, “Güncellemenin detaylarına baktığımızda öne çıkan unsurlardan biri TÜFE sepeti hizmet grubunun ağırlığındaki artış oldu. Bu değişiklik bir önceki tahminimizi mekanik olarak 0,8 puan yukarı çekti” dedi.

Karahan, revizyonun para politikası duruşunu etkilemeyeceğini vurguladı. “Bu revizyon para politikasının görece etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle para politikası duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor” diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı, para politikasındaki kararlı duruşlarını sürdüreceklerini belirterek, “Temkinli duruşumuzun sürmesiyle enflasyonun önümüzdeki dönemde istikrarlı olarak gerileyeceğini öngörüyoruz” dedi.

Karahan, fiyat istikrarının önemine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Bir kez daha altını çizmek isterim ki fiyat istikrarı, sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için ön koşuldur. Dezenflasyon sürecinde enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.