Yapay zekâ çalışanların yerini aldı: Singapur’un en büyük bankasında dört bin kişi işten çıkarılacak

Yapay zekâ çalışanların yerini aldı: Singapur'un en büyük bankasında dört bin kişi işten çıkarılacak.

Singapur’un en büyük bankası DBS Group, önümüzdeki üç yıl içinde 4 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bankanın CEO’su Piyush Gupta, yapay zekânın (AI) giderek daha fazla iş sürecini devralacağını ve insan gücüne olan ihtiyacı azaltacağını belirtti.

DBS Group CEO’su Piyush Gupta, Mumbai’de düzenlenen bir endüstri konferansında yaptığı açıklamada, “Şu anki projeksiyonum önümüzdeki üç yıl içinde iş gücümüzü yaklaşık 4 bin kişi veya yüzde 10 oranında küçültmek” dedi. Gupta, aynı dönemde yapay zekâ ile ilgili bin yeni pozisyon yaratılacağını da ekledi.

“İlk kez iş yaratmakta zorlanıyorum”

Gupta, yapay zekânın iş dünyasındaki etkileri konusunda dikkat çeken bir itirafta bulundu:

“CEO olarak geçirdiğim 15 yılda ilk kez iş yaratmakta zorlanıyorum. Şimdiye kadar, hangi işleri yaratabileceğime dair her zaman bir görüşüm vardı. Ancak bu kez, insanları yeniden nasıl yönlendireceğimi söylemekte zorlanıyorum.”

dbs bank
DBS Bank, yapay zekâ nedeniyle 4 bin çalışanının işine son verecek.

İşten çıkarmalar nasıl olacak?

DBS Bank’tan bir sözcü, işten çıkarmaların ağırlıklı olarak geçici ve sözleşmeli pozisyonlardan olacağını belirterek, “Bu azalma, önümüzdeki yıllarda geçici ve sözleşmeli pozisyonların sona ermesiyle doğal bir süreç olarak gerçekleşecek” dedi.

Bankanın daimi çalışanlarının büyük ölçüde bu kesintilerden etkilenmeyeceği belirtiliyor.

DBS Bank’ın şu anda 8 bin ila 9 bin arasında geçici ve sözleşmeli çalışanı bulunuyor. Toplam çalışan sayısı ise yaklaşık 41 bin.

Bankacılığın geleceği ve yapay zekâ

Piyush Gupta, DBS Bank’ın yapay zekâ konusunda 10 yıldan uzun süredir çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Gupta, “Şu anda 800’den fazla AI modeli 350’den fazla alanda kullanılıyor. 2025 yılına kadar bu teknolojilerin ekonomik etkisinin 1 milyar Singapur dolarını (yaklaşık 745 milyon ABD doları) aşmasını bekliyoruz” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 yılında yaptığı bir açıklamada yapay zekânın küresel iş gücünün yüzde 40’ını etkileyeceğini öngörmüştü.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Çoğu senaryoda, yapay zekâ gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirebilir” uyarısında bulunmuştu.

DBS’nin aldığı bu karar, yapay zekânın bankacılık sektöründeki etkisinin giderek arttığını ve büyük finans kuruluşlarının bu değişime hızla adapte olmaya çalıştığını gösteriyor. Yapay zekânın iş dünyasına etkileri önümüzdeki yıllarda daha da yakından takip edilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.