İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yatay geçişiyle ilgili İstanbul Üniversitesi’nden yeni belgeler talep etti. Sabah gazetesine göre bu yazıda İmamoğlu’nun lisans diplomasının iptali istendi. Başsavcılık açıklamasında “geri alınma işlemi dahil tüm idari tedbirlerin alınması yönünde gereğinin yapılmasını” istedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasıyla ilgili inceleme başlattı. Başsavcılık, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne bir yazı gönderdi.
Sabah gazetesinde çıkan habere göre savcılık, İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gibi resmi kurumlara verdiği diplomayı halen kullandığını belirtti ve diplomanın iptalini istedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise haberler üzerine açıklama yaptı ve İmamoğlu’nun diplomasının iptalinin istenmediğini duyurdu.
Başsavcılık yazıda ne istedi?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdiği yazıda, üniversitenin İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülen yatay geçiş işlemleriyle ilgili inceleme talep etti.
Başsavcılık, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın 17 Şubat 2025 tarihli araştırma raporuna dayanarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren bazı yükseköğretim kurumlarının tanınırlığına dair usulsüz işlemler yapıldığını belirtti. Raporda, University College Northern Cyprus’tan (UCNC) yapılan yatay geçişlerin YÖK kararlarına uygun yürütülmediği söylendi.
Başsavcılık, İstanbul Üniversitesi’nden, söz konusu işlemlerin hukuka uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için gerekli belgelerin ve inceleme raporlarının kendilerine iletilmesini talep etti.
Yazıda, İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’nde öğrenci olduğu döneme ait belgelerin de başsavcılığa gönderilmesi talep edildi. Ayrıca, 12 Eylül 1990 tarihinden sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından oluşturulan öğrenci kayıtlarının detaylı bir şekilde paylaşılması istendi.
Savcılık, raporda belirtilen tarihlerde benzer yatay geçiş işlemlerinin yapılıp yapılmadığının da araştırılmasını ve acil olarak yanıt verilmesini talep etti.
“Geri alınma dahil tüm tedbirler…”
Daha sonra başsavcılıktan yapılan yeni açıklamada “geri alınma dahil tüm idari tedbirlerin alınmasını” istendiği söylendi:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“İlgili soruşturma kapsamında medyada çıkan farklı yorumlara sebebiyet veren paylaşımlar nedeniyle açıklamamızı güncelleme gereği hasıl olmuştur; müzekkere içeriğinden açıkça anlaşılan hususlar haricinde özellikle ‘diploma iptali’ hususunda içerikten de anlaşıldığı üzere söz konusu belge hakkında ileride telafisi mümkün olmayan zararlar oluşacağından, idarece geri alınma işlemi dahil tüm idari tedbirlerin alınması yönünde gereğinin yapılması için müzekkeremiz İstanbul Üniversitesi’ne gönderilmiştir.”
YÖK raporunda neler var?
Konuya ilişkin YÖK’ün Yükseköğretim Denetleme Kurulu da bir rapor hazırladı. Raporda İmamoğlu’nun 1990 yılında yatay geçiş yaptığı Kuzey Kıbrıs Üniversitesi’nin o tarihte YÖK tarafından tanınmadığı iddia edildi.
Hazırlanan raporda Kuzey Kıbrıs Üniversitesi’nin YÖK tarafından 1993 yılında tanındığı belirtildi. İmamoğlu’nun 1990’da gerçekleştirdiği yatay geçişin birçok açıdan sorunlu olduğu ifade edildi. Tanınırlık, yatay geçiş kontenjanları, ilan süreleri ve kabul işlemlerinin YÖK kurallarına uygun yürütülmediği belirtildi.
Yükseköğretim Denetleme Kurulu, raporunda açık bir şekilde görüş bildirdi. “Yatay geçiş işlemlerinin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığınca Yükseköğretim Kurulu Kararlarına uygun yürütülmediği görülmüştür” ifadesi raporda yer aldı.
İmamoğlu’nun avukatları ne dedi?
Avukat Mehmet Pehlivan, 25 Şubat’taki basın toplantısında İmamoğlu’nun üniversite diplomasıyla ilgili tartışmaların yeni olmadığını belirtti. Pehlivan, “Bu konu ilk olarak 31 Mart 2019’daki seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmasıyla başlıyor. Bugün yeni bir tartışma gibi ısıtılıp kamuoyu gündemine sokulan bu konu, siyasi saiklerle YÖK’ün devreye sokulduğunu düşündüğümüz bir duruma evrilmiştir” dedi.
Yatay geçiş süreci belgeleriyle anlatıldı
Pehlivan, İmamoğlu’nun yükseköğretim sürecindeki tüm işlemlerinin yasaya uygun olduğunu belgeleriyle anlattı. İmamoğlu’nun 5 Eylül 1988’de Girne Amerikan Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’ne girdiğini, bir yıl hazırlık ve bir yıl da İngilizce İşletme Bölümü’nün birinci sınıfını okuduğunu aktardı.
Avukat, İmamoğlu’nun geçişinin “torpilli” olmadığını vurgulayarak, “İstanbul Üniversitesi 30 Temmuz 1990’da Milliyet Gazetesi’ne ilan veriyor. İlanda ‘Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca’ bilgiler yer alıyor” diyerek geçişin resmi ilanla yapıldığını söyledi.
İmamoğlu’nun not ortalaması iddiası
Pehlivan, İmamoğlu’nun yatay geçiş için gerekli kriterleri karşıladığını belirtti. Başvuru tarihi, tüm sınavlarını başarması ve not ortalaması konularında yasal şartları yerine getirdiğini vurgulayan Pehlivan, “Bazı gazeteciler ısrarla İmamoğlu’nun 60 puanlık barajı tutturamadığını, 59 puanda kaldığını iddia etmiştir. Resmi evrakta da görüldüğü üzere İmamoğlu’nun yatay geçiş sırasında not ortalaması 62,5’tur” diye konuştu.